+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Thailand » Gezondheid in Thailand

Uw gezondheid in Thailand

Uw gezondheid in Thailand: is Thailand een schoon land?

Thailand is een schoon land, zeker als u het vergelijkt met andere Aziatische landen. U loopt in verhouding minder kans om ziek te worden, maar u loopt nog steeds meer risico om ziek te worden in Thailand dan thuis.

Dit komt omdat door het tropische klimaat in Thailand er meer bacteriën aanwezig zijn. Door de luchtvochtigheid en warmte biedt Thailand namelijk een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers.

 

U moet rekening houden met het feit dat er in Thailand andere bacteriën voorkomen ten opzichte van Nederland. Dat maakt dat wij als reizigers ziek kunnen worden van dingen waar een Thai geen last van heeft. We zijn simpelweg niet gewend aan bepaalde bacteriën.

Gezondheidsmaatregelen voor uw vertrek naar Thailand

Vaccinaties voor Thailand: moet ik mijn vaccinatieboekje meenemen?

Vaccinaties zijn voor Thailand niet verplicht, behalve in bepaalde gevallen voor gele koorts.

 

Vaccinatie gele koorts verplicht als u in de zeven dagen voordat u Thailand bezoekt een gele koorts land heeft bezocht. Het is goed om te weten dat gele koort alleen voorkomt in Afrika en Zuid-Amerika.

 

Er wordt verder geadviseerd om een vaccinatie te nemen voor DTP en tegen hepatitis A.

Thuisvaccinatie Thailand

Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie-afspraak aan huis, kunt u terecht bij www.thuisvacinatie.nl of bij de GGD van uw gemeente. Soms wordt dit vergoed vanuit uw zorgverzekering. Controleer dat.

Beschermende kleding

Het is raadzaam om kleding mee te nemen dat geschikt is voor het Thaise klimaat en de activiteiten die u tijdens uw reis onderneemt. 

Neem insectenwerende middelen mee

In Thailand komen veel muggen voor. Gebruik op een onbedekte huid een insectenwerend middel, bijvoorbeeld DEET. Tijdens uw reis kan er een muskietennet op uw hotelkamer aanwezig zijn. Accommodaties bieden u deze mogelijkheid niet voor niets, gebruik het muskietennet in het geval van aanwezigheid! U kunt ook een eigen muskietennet meenemen.

Speciale geneesmiddelen in ruime mate meenemen

Neem speciale geneesmiddelen in ruime mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Wiet (canabis) in Thailand

In Thailand is alleen medisch gebruik van cannabis toegestaan. Het gebruik van cannabis als softdrug is illegaal. De (lokale) politie treedt bij overtreding hard op.

Opiumwet - medische verklaring

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

 

Vraag de verklaring tijdig aan.

 

Zorg in Thailand tijdens uw vakantie

Jetlag

Door het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand krijgt u hoogstwaarschijnlijk last van een jetlag. U heeft waarschijnlijk maar een paar weken in Thailand en u wilt daar zo optimaal mogelijk gebruik van maken. Toch heeft uw lichaam zo’n 5 tot 6 dagen nodig om de jetlag te ‘verslaan’. We geven u een paar tips om de eerste dagen door te komen en te wennen aan de dagen in Thailand.

 

  1. Ga veel naar buiten. Frisse lucht en beweging helpen u door de jetlag heen.
  2. Drink veel water en vermijd alcohol en koffie.
  3. Accepteer de momenten dat u niet kunt slapen. Maak een rondje door uw accommodatie of lees even een boek. Ga vooral niet op uw telefoon zitten, e-reader of tv kijken.
  4. Eet de juiste maaltijden op de juiste Thaise momenten. Zo went uw spijsvertering al aan het nieuwe dagritme.

Diarree

U wilt diarree natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen óf er zo snel mogelijk van af. Drinken daarom alleen water uit een afgesloten/gesealde fles. U herkent dit door het stukje plastic wat om de dop van een waterfles zit. Drink verder alleen gekookte dranken zoals koffie of thee.

 

Zorg dat u Norrit en ORS meeneemt in uw koffer. Dit kunt u in Nederland kopen bij de bekende drogisten.

Huidverzorging

U doet er verstandig aan wondjes in de tropen serieus te nemen: houd ze in de gaten en doe er altijd iets desinfecterend op en verbind de wond op een gepaste wijze.

 

Krab, hoe moeilijk ook, muggenbulten niet open.

 

Smeer altijd een hoge factor zonnebrandcrème op de blote huid, ook in het regenseizoen. De zon op de evenaar is superkrachtig en zorgt snel voor verbranding. Ook als er bewolking is!

Zonnesteek

Voorkom een zonnesteek in Thailand door een hoofddeksel en eventueel een zonnebril te dragen. Bezoekt u een tempel, houd er dan rekening mee dat u uw hoofddeksel vanuit respect voor de cultuur af moet doen.

 

Om een zonnesteek in Thailand te voorkomen is het belangrijk dat u voldoende water drinkt.

 

Ziekenhuisopname

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op uw telefoonkosten).

Ziektes in Thailand

In Thailand komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor, vooral in de grensgebieden met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Dengue muggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering.

 

Eveneens komt ook Zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgedragen door muggen die vooral overdag actief zijn.

Wat kunt u van Asia Travel Tours verwachten?

Wat als u tijdens uw reis met Asia Travel Tours ziek wordt? We hopen het natuurlijk niet, maar we willen u wel alvast geruststellen. We hebben nauw contact met onze partners in Thailand en er is altijd een contactpersoon in Thailand die in dit soort gevallen voor u klaarstaat. Bij aanvang van uw reis krijgt u deze contactgegevens en omdat uw contactpersoon in het land woont, weet hij of zij de snelste weg naar een oplossing. Dit kan een arts zijn, een apotheek of iets dergelijks.

Zorg en gezondheid na uw Thailand vakantie

Als u na terugkomst koorts of darmklachten heeft en u kunt de oorzaak niet goed thuisbrengen: neem contact op met uw huisarts en geef aan dat u in Thailand bent geweest en wat u daar heeft gedaan.

 

De zorg in Thailand: algemeen

Niveau medische zorg

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is hoog. Op het platteland is de zorg minder professioneel georganiseerd. Houd er rekening mee dat contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Apotheken in Thailand

In de grotere steden in Thailand zijn apotheken over het algemeen goed voorzien en geven vaak geneesmiddelen zonder recept. Let in afgelegen streken op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen die te koop zijn.

Belangrijke nummers en gegevens indien noodgeval

Politie, brandweer en ambulance in Thailand: 911

 

Toeristenpolitie: 1155


U neemt altijd contact op met de toeristenpolitie als er iets gebeurd waar hulpdiensten bij betrokken moeten worden of bij een vorm van heftig conflict.

 

We hebben een lijst gemaakt van alle belangrijke gegevens en noodnummers voor uw verblijf in Thailand. Deze lijst, inclusief de gegevens van de Nederlandse ambassade, vindt u op deze pagina.