+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Indonesië

Alle praktische reisinformatie over reizen door Indonesië

Geografie, historie en bevolking

De officiële naam van het land is de Republiek Indonesië. Indonesië heeft meer dan 235 miljoen inwoners. Hiervan woont ruim 115 miljoen mensen op Java.
Meer dan 85% van de Indonesiërs heeft de Islam als geloof. Op Bali zijn de mensen voornamelijk Hindoes. Daarnaast zijn er nog kleine groepen mensen die het Boeddhisme, Katholicisme, en Protestantisme aanhangen.

De officiële taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia, dat verwant is aan het Maleis. Daarnaast zijn er nog vele regionale talen, zoals Javaans en Soedanees.
Oudere mensen spreken soms nog Nederlands. In het algemeen kunt u met Engels redelijk terecht.

Indonesië bestaat uit de Grote Sunda Eilanden en de Kleine Sunda Eilanden.
De Grote Sunda Eilanden zijn: Borneo, Java, Sulawesi (Celebes) en Sumatra.
De Kleine Sunda Eilanden (Kleine Soenda Eilanden of Nusa Tenggara) zijn de eilanden die ten oosten van Java liggen. En omvatten onder andere de eilanden Bali, Lombok, Soembawa, Sumba, Komodo, Flores, Savoe, Timor, Roti. De Soenda Eilanden maken onderdeel uit van de Soendaboog.

Indonesië bestaat voor 64 procent uit zee. Hierin liggen 13.677 eilanden waarvan bijna 1.000 eilanden bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Java, Irian Jaya, Kalimantan, Sumatra, en Sulawesi. Deze vijf eilanden zijn goed voor 90 procent van het landoppervlakte.

De eilanden van Indonesië liggen in de Austraal-Aziatische Middelzee. Deze zee is een verzameling van meerdere kleine zeeën, namelijk: Arafurazee, Bandazee, Floreszee, Javazee, Timorzee en de Zuid-Chinese Zee. De totale landoppervlakte van Indonesië beslaat 195 miljoen vierkante kilometer en de totale lengte van de kustlijn bedraagt 108.000 kilometer. Indonesië strekt zich van oost naar west uit over een afstand van 5.000 kilometer en van noord naar zuid bedraagt de afstand 1.750 kilometer.

De West Indonesische eilanden zijn bedekt met dichte tropische regenwouden. Door het savanneklimaat op de Oost-Indonesische eilanden Sulawesi en Molukken is het hier droger en bestaat de fauna uit lagere bomen en planten. Op veel eilanden wordt overvloedig hout gekapt. Hierdoor wordt onder andere op Sumatra het voortbestaan van diverse diersoorten (denk aan de oerang oetangs) bedreigd.

In Irian Jaya ligt de hoogste bergketen van Indonesië, het Maoke Gebergte. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5.030 meter, de top is bedekt met eeuwige sneeuw. Daarnaast zijn nog twee bergen van 4.750 en 4.760 meter hoog te vinden. Het Tobameer in Sumatra is het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het meer is 450 meter diep en een van de hoogstgelegen (900 meter) meren ter wereld.

De eilanden van Indonesië zijn zo'n 15 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen. De vulkanen maken onderdeel uit van de ring van het vuur (Ring of Fire). Er zijn meer dan 100 actieve vulkanen. De bekendste zijn de Bromo, Galunggung Gunung Agung, Krakatau, Kali Mutu, Kelud, Merapi, Papandajan, Pangranro, Rakata, Rinjani, Semeru en Tambora.

Naast vulkaanuitbarstingen komen er jaarlijks zo’n 1.000 aardbevingen voor. Een van de zwaarste, recente aardbeving van Indonesië vond plaats op 26 december 2004 voor de kust van Sumatra en had een kracht van 9 op de schaal van Richter. Deze aardbeving veroorzaakte een grote Tsunami en had verwoestende gevolgen voor de bewoners van Atjeh en Thailand. In juli en augustus 2018 werden Lombok en de Gili Eilanden zwaar getroffen door een reeks van aardbevingen.

Hoogtepunten & Reisopties

Indonesië is meer dan de moeite waard te bezoeken. Het land heeft alles: Van de drukke metropolen tot uitgestrekte gebieden met adembenemende thee- en/of rijstvelden tot prachtige stranden en avontuurlijke jungles. Het combineren van diverse eilanden is hier heel makkelijk te doen. Onze reizen zijn avontuurlijk met veel wandelingen langs adembenemende berglandschappen, watervallen en meren. Daarnaast zijn deze reizen authentiek en komt u met verschillende stammen en gewoonten in contact: U maakt door de maatwerk- en de groepsreizen van Asia Travel Tours kennis met het echte Indonesië.

 

Indonesie is zo groot dat het onmogelijk is om alle highlights hier te beschrijven, maar gaat u ervan uit dat onze medewerkers ter plekke door hun kennis en ervaring van het land elke reiswens voor u naar ene reisplan kunnen omzetten.

Hieronder belichten wij een aantal van de bekende bestemmingen.

Bij Maumere vindt u verschillende duikresorts van waaruit u duikexcursies naar de riffen kunt ondernemen. Ook voor de kust Labuan Bajo kunt u naar diverse onbewoonde eilandjes om te duiken of zwemmen.

Sumatra

umatrais het tweede grootste eiland van Indonesië en het vijfde van de wereld. Het eiland ligt op de evenaar. Noord-Sumatra is een gebied van prachtige bergen, watervallen, een uitgestrekt meer, een mengeling van culturele groepen en diverse plantages. Een van de meest interessante toeristenbestemming is het Tobameer.

Java

Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Borobudur, de vulkaan Gunung Bromo en nog veel meer.

Bali

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen of zelfs meubels gemaakt worden. Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievelingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian, Sanur en Ubud is dat goed te merken.

Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

Flores

Flores is een van de grootste eilanden van Nusa Tenggara, de kleine Sunda eilanden in Indonesië. De hoofdstad van Flores is Ende.
Het landschap van het eiland is prachtig en zeer gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook mooie kratermeren, savannegebieden en bergbossen te bewonderen. Maar ondanks al het natuurlijke schoon is Flores een van de minst bezochte eilanden van Indonesië.
De naam Flores stamt uit het Maleis, namelijk ‘Tandjoeng Boenga’. Dit is door de Portugezen vertaald in ‘Cabo de Flores’ en betekent bloemen kaap. De Nederlanders hebben uiteindelijk het eiland de naam ‘Flores’ gegeven.

De bekendste plaatsen in Flores zijn Maumere, Labuan Bajo, Ende, Ruteng, Bajawa en Moni.
Rond het eiland Flores bevinden zich op diverse plaatsen prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn om te snorkelen of duiken.

Is het een unieke reiservaring die u in Indonesië wilt opdoen? We kunnen u natuurlijk de welbekende bestemmingen en excursies als Indonesië tips geven, maar liever maken we er een unieke lijst van. 4 tips voor uw rondreis naar Indonesië.

Komodo National Park en Rinca Island

Komodo National Park waar de beschermde en reusachtige Komodovaraan voorkomt is een bestemming die u nog lang bijblijft. Met een Komodo-ranger kunt u het park ontdekken. Vergeet ook niet omhoog te kijken! Soms schuilen kleine varanen in de bomen om zichzelf te beschermen tegen de volwassen exemplaren.

U verblijft grotendeels op Rinca Island, een van de hoofdeilanden van Komodo National Park en niet alleen bekend van de Komodo dragon, maar ook vanwege de waanzinnige scubadiveplekken en de diversiteit aan dieren. Rinca Island is namelijk ook de thuisbasis voor wilde waterbuffels, Timor-herten, langstaartmakaken, wilde zwijnen en wilde paarden.

Oost-Java

Ga mee op Jeepsafari naar het schildpaddenstrand en reservaat op oost Java.

Deze schildpaddenexcursie op Java is een unieke ervaring. Met een ranger ga je het strand op om voorzichtig te wachten tot een ‘Sukamade schildpad’ het strand op komt om haar eieren te leggen. Wees stil en rustig. Zodra de schildpad haar eieren legt geeft de ranger het signaal dat je mag komen kijken.

De schildpadden bij Sukamade leggen tussen de 100 en 200 eieren. Na het leggen van de eieren graven ze zelf het gat weer dicht en verdwijnen weer in de zee. Bijzonder aan deze schildpadden is: ze komen over 2 à 4 jaar weer terug om opnieuw op dit strand hun eieren achter te laten.

Riung

Durft u de uitdaging aan om een onbewoond eiland te kamperen?
Voordat u bij Riung bent reist u eerst door een landschap met rivieren, bergen en uitgestrekte rijstvelden. In het kleine vissersdorpje aangekomen ervaart u rust. Vanuit hier kunt u naar 17 Pulau Marine Park waar u geniet van een off the beaten track locatie in Indonesië. Deze bestemming is namelijk nog niet écht door toeristen ontdekt en hier geniet u nog van ongerepte mangrovebossen, parelwitte uitgestorven stranden en blauwe wateren waarin u onder andere clown vissen spot.

De Molukken (Engels: Maluku, Maluku Islands)

De Molukken is een eilandengroep van ruim 1000 eilanden, gelegen in de Grote en Indische Oceaan. De Molukken maken deel uit van Indonesië en de regio Melanesiër. De hoofdstad van de Molukken is Ambon. Een aantal grote steden op de Molukken zijn: Dobo, Masohi, Namlea en Tual.

De Molukse eilanden kennen een grote variatie aan natuur, cultuur en landschap. Vrijwel alle eilanden zijn bergachtig met mooie zandstranden en omgeven door mooie koraalriffen. De Molukken zijn dan ook geschikt om te duiken naar deze koraalriffen en de vele tropische vissen. Op sommige eilanden zijn nog ongerepte stukken natuur te vinden. Deze zijn vaak ondergebracht in nationale parken. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn er op sommige eilanden, waaronder Halmahera nog monumenten, vliegtuigwrakken en andere overblijfselen te vinden. Verder staan de Molukken bekend om de weefkunst.

De Molukken is rijk aan koraalriffen en mooie stranden. De Banda-archipel is daar een van de vele voorbeelden van. De meeste eilanden zijn bergachtig. Op een aantal eilanden zoals Ambon en Seram kunt u nog genieten van ongerepte natuur. Andere eilanden zoals Halmahera zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Tanjung Puting

Tanjung Putingis een reservaat en beslaat een oppervlakte van 205.000 hectare. Hier leven nog vele beschermde diersoorten zoals orang-oetans, nevelpanters, rode langoeren, honingberen en neusapen. Gemakkelijk te herkennen aan de grote platte neus, u zult deze apen ongetwijfeld in de bomen zien zitten. Verder vindt u in dit gebied meer dan 220 vogelsoorten, diverse krokodillen, slangen en kikkers. De tocht per boot naar dit prachtige gebied is een bijzondere ervaring door moerassig gebied.

In het noordelijke deel van het park is een rehabilitatiecentrum waar orang-oetans worden opgevangen. Een echte trekpleister van dit gebied. Het reservaat kent drie buitenposten van waaruit u de mensapen kunt bewonderen. In Tanjung Harapan worden jonge wees orang-oetans verzorgd, u kunt hier ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum. De bekendste van de bezoekerscentra is Camp Leaky. Dit onderzoeksstation is al in 1971 opgezet om het gedrag van orang-oetans te bestuderen.

Tanjung Puting is een nationaal park en heeft een oppervlakte van 3550 vierkante kilometer. Het in 1982 opgerichte park ligt in de provincie Centraal-Kalimantan op het eiland Borneo. De dichtstbijzijnde grote stad is de lokale hoofdstad Pangkalan Bun. Het park is beroemd om zijn orang-oetans. Tanjung Puting Reservaat bestaande uit tropisch oerwoud, heide en wetlands herbergt een orang-oetan opvangcentrum. Er zijn 3 kampen. Twee keer per dag worden de dieren gevoerd. Het reservaat ligt aan een rivier met bijna zwart water, dat komt door het looizuur dat erin zit.

Gaat u op reis naar Tanjung Puting, dan is het goed u op de hoogte te stellen van de geadviseerde vaccinaties.

(Zuid-) Sulawesi

(Zuid) Sulawesi is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Het eiland wordt ook wel Celebes genoemd. Op het eiland wonen naar schatting 15 miljoen inwoners. U vindt er nog verschillende culturen zoals de Buginezen en de Toradja’s. Het eiland heeft ook een grote verscheidenheid in natuur. U vindt er berggebieden, vulkanen, ongerepte oerwouden, hagelwitte stranden, regenwouden en prachtige rijstterrassen terwijl u geen plek op het eiland kunt vinden, dat meer dan honderd kilometer van de zee verwijderd is.

In Sulawesi kunt u ook goed duiken en snorkelen, omdat er vele koraalriffen (met veel gekleurde vissen) bij het eiland liggen.

Het eiland is overwegend Christelijk en heeft een ander gezicht van Indonesië, dan u zou verwachten. Het toerisme is nog niet sterk ontwikkeld en dat maakt het bezoeken van dit eiland meer dan de moeite waard.

Hieronder meer toelichting op de plaatsen in (Zuid-) Sulawesi.

Makassar (Vroeger heette het Ujung Pandang)

Makassar is de hoofdstad van Sulawesi. De oude haven (Paotere) is een leuke plek om te bezoeken. Hier kunt u Buginese houten schoeners bewonderen. Dit zijn schepen die u ook in de oude haven van Jakarta kan zien. 

In de hoofdstad kunt u daarnaast een bezoek brengen aan Fort Rotterdam. Hier kunt u typisch Nederlandse pakhuizen zien, die in 1970 geheel gerestaureerd zijn. Het is een van de best bewaarde Nederlandse forten in Indonesië. Het fort ligt midden in het centrum van de stad.

Tegenover Fort Rotterdam ligt ‘Kampoeng Popsa’, een verzameling van restaurantjes en eetgelegenheden aan het water waar u van alles kunt vinden, van een simpele Nasi Goreng tot een westerse pizza met veel kaas en van mierzoet geschaafd ijs tot een waterpijp. Meteen ernaast vindt u een lange rij met eetstalletjes waar voornamelijk vis wordt verkocht tegen redelijke prijzen.

’s Avonds kunt u vanaf de boulevard van Makassar genieten van de zonsondergang. Als u van vis houdt, zit u hier ook goed voor het avondeten. Op Jalan Penghibur vindt u de beste eetstalletjes en visrestaurants. En voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten.

Makassar is een grote stad, dus het is handig om de stad niet te voet te gaan verkennen. Voor korte afstanden kunt u een becak (fietstaxi) nemen. Voor de grotere afstanden kunt u een pete pete nemen (klein rood of blauw taxibusje). Binnen de stad liggen de prijzen voor de pete pete’s vast. Informeer in uw hotel wat de vaste prijs is, zodat u niet afgezet wordt. Als u plekken buiten de stad gaat bezoeken liggen de prijzen wel iets hoger.

Torajaland

In Torajaland maakt u kennis met in bamboehagen verscholen dorpjes waar de geheimzinnige Toraja’s wonen met hun fascinerende dodencultuur. Dit is een van de toeristische trekpleisters van Sulawesi. Torajaland staat bekend om zijn indrukwekkende Tongkonan huizen met zadelachtige daken, en de uitbundige begrafenisrituelen. 

Het is voor sommige mensen bizar te zien hoe met de doden wordt omgegaan. Inmiddels zijn hierover 2 documentaires (waaronder Erica op reis) op de Nederlandse TV verschenen.

Bunaken

Bunaken is een klein eiland voor de kust van de stad Manado in Noord-Sulawesi. Het eiland staat bekend als een van de beste duikplekken van Sulawesi. U vindt hier prachtig koraalrif en mooie exotische vissen. Op het eiland staan heel veel duikscholen, dus u kunt hier ook terecht voor uw eerste duik. Ook snorkelen kan hier heel goed.

Tomohon

Tomohonis een prachtige plek in Noord-Sulawesi. Het is hier een stukje koeler, omdat het stadje redelijk hoog ligt ten opzichte van veel andere plekken in Sulawesi. Door die ligging en de vruchtbare grond groeien hier veel verschillende soorten bloemen en planten. Tomohon wordt ook wel de bloemenstad genoemd. Beroemd is ook de markt van Tomohon.Vooral de omgeving rondom Tomohon is adembenemend. U kunt hier verschillende wandeltochten doen.

Sengkan

Ten noorden van Birma ligt het dorpje Sengkang. Het dorp ligt bij het Tempemeer. Dat is de plek waar de Walanae en de Tampang Rivier bij elkaar komen. Als de waterstand het toelaat, kunt u met een kano een schitterende tocht maken over het meer. Deze tocht is vooral bijzonder omdat er heel veel verschillende watervogels op en rond en meer leven. 

Ook staat Sengkang bekend om zijn vele zijdeweverijen. Leuk om te bezoeken, en meestal is er een klein winkeltje bij waar u de geweven stoffen kunt kopen.

Bada vallei

In het Bada vallei liggen gigantische oude megalieten, die wel ouder zijn dan 2500 jaar. In de enorme stenen structuren zijn afbeeldingen gekerfd van menselijke- en dierlijke figuren. Qua vorm doen ze denken aan de beelden op Paaseiland, maar deze stenen zijn een stuk minder bekend.

Archeologen zijn er nog niet uit waar de stenen vandaan komen, wie ze heeft gemaakt en waarom ze zijn gemaakt.

Aan de zuidkant van het Nationaal park ‘Lore Lindu’ ligt de Bada vallei. Dit park staat bekend om haar overweldigende flora en fauna. U vindt er bijvoorbeeld, grote kleurrijke vlinders, babiroessa’s, berg buffels en allerlei spookdiertjes tegenkomen.

Tentena

Een bezoek aan de mooie plaats Tentena is zeer de moeite waard. Het ligt in centraal-Sulawesi. Tentena ligt aan de oostkant van het langgerekte Poso-meer. Het Poso-meer is een van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. Het meer ligt precies in het midden van Sulawesi en volgens de plaatselijke legenden is dit het gebied waar de as van de aarde en hemel omheen draait. Volgens de overlevering leeft er in het turquoise meer een drakenslang van dertig meter.

Vanuit Tentena kunt u prachtige wandelingen maken, door de rijstvelden, pittoreske dorpen, langs het meer en door het regenwoud. De wandelingen variëren tussen eenvoudige wandelingen rondom het hotel tot intensieve trekking tochten door de jungle.

Eilandhoppen Indonesië

Eilandhoppen, in Indonesië ontkomt u er niet aan. Natuurlijk is het mogelijk om op bepaalde eilanden alle 14 dagen van uw rondreis Indonesië te vullen, maar is het niet nog leuker om naast de bekende eilanden van Indonesië ook eens iets onbekends te bezoeken? Zoek het avontuur op in Indonesië! De meeste individuele rondreizen naar Indonesië gaan naar onderstaande eilanden.

Populaire eilanden van Indonesië

  • Bali
  • Flores
  • Gili
  • Java
  • Molukken
  • Kalimantan / Borneo
  • Komodo
  • Lombok
  • Nusa eiland
  • Sulawesi
  • Sumatra

Duiken in Indonesië

Staat duiken in Indonesië hoog op uw wensenlijst? Dan zijn er een aantal fantastische duikplekken met ieder hun eigen bijzonderheid. Waar wilt u duiken in Indonesië?

  • Pulau Weh op Sumatra
  • Pemuteran en Lovina op Bali
  • Kuta Lombok
  • De Gili eilanden (Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno)
  • Komodo Islands, Maumere en 17 Pulau op Flores
  • Bunaken Island op Sulawesi
  • Kei Islands op de Molukken
  • Raja Ampat op Papua

Klimaat en weer

Indonesië ligt rond de evenaar en heeft in het algemeen een tropisch regenwoudklimaat. In de bergen van Sumatra en Irian Jaya heerst een hooggebergteklimaat. Op de Oost-Indonesische eilanden Sulawesi en Molukken is het droger en heerst een savanneklimaat.

In heel Indonesië is de gemiddelde temperatuur 26 tot 27 graden Celsius.
Vrijwel geheel Indonesië wordt gedomineerd door de moesson. Tussen november en maart.

Tanjung Puting heeft 2 soorten klimaten, namelijk het tropisch regenwoudklimaat en tropisch savanneklimaat.

De beste reistijd voor Tanjung Puting is van juni t/m september, waarin u een warme temperatuur heeft en weinig tot middelmatige neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Tanjung Puting is 32°C in septemberen de laagste is 27°C in januari. Het weer en klimaat van Tanjung Puting is meer dan geschikt voor een mooie zonvakantie.

In Sulawesi start het regenseizoen zo'n beetje in november en duurt tot maart. Gedurende deze maanden valt er dagelijks, vaak in de namiddag en avond, een stevige bui. Het kan ook voorkomen dat er een aantal dagen de hele dag regent.

In de periode april tot september is het over het algemeen droog, met af en toe een bui.
Het gehele jaar door schijnt de zon gemiddeld 8 tot 9 uur per dag en bedraagt de temperatuur ongeveer 30 graden.

Noord-Sulawesi is in de regel enkele graden warmer en minder vochtig dan het zuiden.

Kaart van Indonesië

 

Paspoort en visum

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Indonesië.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dan dient u een visum aan te vragen bij bijvoorbeeld de ambassade van Indonesië in Den Haag.

Gezondheid

In geval van ziekte kunnen reizigers in de steden naar een huisarts (umum) gaan. Hotels hebben vaak ook een hoteldokter. In elke grotere plaats zijn ziekenhuizen, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.

Buiten de grote steden is de gezondheidszorg zeer beperkt. Wel heeft elk dorp een gezondheidscentrum (puskesmas).

Medische verklaring

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Vraag de verklaring tijdig aan.

Apotheken en medicijn winkels (toko obat) zijn, zoals ook elders in de tropen, kwistig met het verstrekken van antibiotica.

Neem speciale geneesmiddelen in ruim mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.

Muggen

In Indonesië komen door muggen overdraagbare ziekten als malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor. Muggen die dengue overbrengen, steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. In Indonesië komt ook zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Uitgebreide en actuele informatie over zika en andere infectieziektes is te vinden op de website van het RIVM bij 'Onderwerpen' onder 'Zikavirus'.

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen en gebruik op de onbedekte huid een insectwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Veiligheid

Om goed voorbereid op reis door Indonesië te gaan, is het belangrijk om te weten hoe u rekening houdt met uw eigen veiligheid in Indonesië en naar welke gebieden u beter niet kunt reizen. Voor uw eigen veiligheid is het raadzaam om voorafgaand aan uw reis naar Indonesië het actuele reisadvies te bekijken. 

In Indonesië komen overvallen en berovingen op straat voor. Voor uw veiligheid in Indonesië is het daarom belangrijk dat u geen contant geld of sieraden toont. En dat u uw paspoort, vliegticket en geld op een veilige plek bewaart, bijv. in de kluis van uw hotelkamer of bij de receptie.

Tijdens uw reis in Indonesië moet u er rekening mee houden dat het wegverkeer chaotischer is dan in Nederland. Soms lijkt het zelfs of er geen verkeersregels zijn. Houd er rekening mee dat er in Indonesië links wordt gereden en bestuurders van links voorrang hebben. 

Ben u van plan om een boottocht te doen? Check dan de weersomstandigheden voordat u op de boot stapt. Het vervoer naar en tussen eilanden kan tijdens slechte weersomstandigheden gevaarlijk zijn.

Communicatie

Taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Echter slechts zeven procent van de bevolking heeft het Bahasa als moedertaal. Voor de rest zijn er meer dan 300 lokale taalvormen.

Zo heeft u op Java onder andere het Javaans en het Jakartaans, wordt er op de Molukken een soort verbasterde versie van het Maleis gesproken en beschikken de vele inheemse stammen van de Kalimantan en Papua over weer andere taal dialecten. Het Bahasa Indonesia dient dan ook vooral als communicatiemiddel in het zakenleven, op bestuurlijk niveau en bij officiële aangelegenheden.

Bellen en internet

Vanuit het postkantoor of speciale telefoon- en faxkantoortjes, wartels genaamd, kunt u internationaal bellen.

Afhankelijk van uw provider is het ook mogelijk om mobiel naar Nederland te bellen, maar dit is een zeer dure aangelegenheid. Datzelfde geldt trouwens ook voor gebeld worden in Indonesië vanuit het buitenland. Bij uw provider kunt u meer te weten komen over het gedekte internationale gebied en of u iets aan uw instellingen moet veranderen.

Het is ook mogelijk om een simkaart voor uw 'handtelefoon', zoals uw mobiel in Indonesië genoemd wordt, te kopen. Er zijn verschillende Indonesische providers en lokaal bellen is vaak erg goedkoop.

Vanuit Indonesië kiest u 0031 + 10-cijferig telefoonnummer (zonder de eerste 0) als u naar Nederland wilt bellen.

Het landnummer van Indonesië is: 00 62.

De goedkoopste vorm van communicatie is het internet. Het aantal internetcafés blijft groeien. De snelheid en prijs varieert enorm, maar hou er over het algemeen rekening mee dat het internet een stuk langzamer is dan bij ons thuis.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Indonesië en Nederland is afhankelijk van de tijdzone. Indonesië is verdeeld in drie tijdzones, namelijk:

  1. West Indonesië: Java, Sumatra, West en Centraal Kalimantan verschillen +6 uur met Nederland.
  2. Centraal Indonesië: Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, Zuid en Oost Kalimantan verschillen +7 uur met Nederland.
  3. Oost Indonesië: De Molukken en Papua verschillen +8 uur met Nederland.

Indonesië ligt op de evenaar. Daarom kent het geen zomer en wintertijd. Is het in Nederland zomertijd, dan is het verschil met Indonesië respectievelijk +5, +6 en +7 uur.

Praktische informatie

Geldzaken

De Indonesische roepia is de nationale munteenheid van Indonesië en wordt aangeduid met IDR. In de meeste grote plaatsen kunt u pinnen, maar helaas lijken veel pinautomaten er een eigen willetje op na te houden. U kunt zomaar de ene dag wel en een andere dag niet pinnen. Vergeet niet uw pasje uit de automaat te halen: in Indonesië krijgt u namelijk eerst het geld en daarna komt pas het pasje eruit.

Het is handig om altijd wat US Dollars mee te nemen, omdat deze vrijwel overal inwisselbaar zijn. Deze dollars zijn goed om op terug te vallen, indien nodig. Zorg wel dat de bankbiljetten er netjes uitzien, want anders loopt u het risico dat ze geweigerd worden.

De roepia is overal te gebruiken en de koers is in augustus 2019: € 1 voor ca. 15.589 roepia.

Met een creditcard kunt u in de grote plaatsen bijna overal terecht. Visa en Mastercard zijn goed geschikt om te betalen in luxe hotels, restaurants en dure souvenirwinkels. Tegenwoordig kunt u ook bij bijna alle pinautomaten geld opnemen met een creditcard. Het is raadzaam om geen bedragen met de creditcard op te nemen, omdat de banken per keer veel provisiekosten vragen.

Eten en drinken

Restaurants zijn in Indonesië vele malen goedkoper dan in Nederland. Ook de meer luxe restaurants zijn relatief goedkoop. Voor € 2 tot € 5 heeft u reeds een complete maaltijd.

Alcohol is daarentegen wel een stuk duurder. Wijn is schaars en dat is te merken, alleen de lokale Arak (rijstewijn) is goedkoop. En natuurlijk ligt het prijsniveau in de hotels een stuk hoger dan daarbuiten. Wilt u echt voor bijna niets eten, dan moet u bij de voedsel stalletjes op straat en de pasars (traditionele markten) zijn.

Water kunt u in Indonesië niet uit de kraan drinken. Wanneer u het in restaurants besteld is het gekookt of gezuiverd. Flessen (mineraal)water, aqua, zijn overal verkrijgbaar en zijn niet duur. Controleer altijd of de gebottelde flessen water die u op straat koopt niet eerder geopend zijn. Veel hotels bieden gratis flessen water aan.

Indien u uw tanden poetst gebruik ook hier geen kraanwater. Gebruik bij voorkeur ook geen ijsblokjes / geschaafd ijs, want dit is vrijwel altijd bevroren kraanwater.

Fooien

In de lokale eetgelegenheden is het niet de gewoonte om fooi achter te laten. In de duurdere eetgelegenheden wordt het wel als normaal gezien. Het salaris van het personeel in de dienstverlenende sector is hier meestal ook op afgestemd. De werknemers zijn vaak veel afhankelijker van hun fooi dan in Nederland. Een fooi van ongeveer 5 tot 10 % van de rekening is aanvaardbaar. Gebruikelijk wordt ook aan de lokale gidsen en chauffeurs een klein bedrag voor hun inzet gegeven. Hoeveel u geeft, is natuurlijk afhankelijk van uw mate van tevredenheid.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Indonesië. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Het is raadzaam om naast het IRB altijd uw Nederlandse rijbewijs mee te nemen. Men kan er in Indonesië naar vragen.

Noodnummer(s)

  • Het landelijk alarmnummer voor mobiele telefonie is 112.
  • Politie: 110.
  • Ambulance: 118.
  • Brandweer: 113.

Nederlandse ambassade

De contactgegevens van de Nederlandse ambassade zijn: De heer Jalan H.R. Rasuna Said (Ambassadeur).
Kav. S-3, Kuningan, 12950 Jakarta
Tel. +62 21 524 82 00 
Open: ma van 9.30-12 uur, di t/m vr van 8-12 uur. De heer Gerard van Heerwaarde is van het politie attaché en is bereikbaar via Telefoon: +62 21 5248 200. E-mail: jak-kmar@minbuza.nl

Bagage

U mag twintig kilo bagage meenemen in het vliegtuig. Sommige internationale vliegtuig- maatschappijen laten tien extra kilogram toe, indien u als duiker een uitrusting meeneemt. U zult dit echter wel vooraf moeten aanvragen. Bij binnenlandse vluchten met kleine toestellen is meestal vijftien kilo toegestaan, en soms zelfs maar tien. Toch is er meestal wel wat te regelen, als u een euro per kilo bijbetaalt kan uw bagage vrijwel altijd mee.

Elektriciteit

Als u in Nederland woont heeft u geen reisstekker nodig in Indonesië. Uw stekkers passen.

Meer informatie?

Bent u op zoek naar Indonesië informatie die hier niet tussen staat? Laat het ons in een E-mail weten. Mailen kunt u naar info@asiatraveltours.nl

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden van informatie over Indonesië en onze reizen? Schrijf u in voor onze Zuidoost Azië en Indonesië reistips!

 

Voorbeeldreizen Indonesië »





Reisaanbod Indonesië



Bekijk voorbeeldreizen Indonesië »

Indonesië in beeld