+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Maleisië

Alle praktische reisinformatie over Maleisië

Geografie, historie en bevolking

Maleisië bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. Het noordelijke deel van Maleisië bestaat uit het schiereiland Malakka dat in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore grenst. Het oostelijke deel van Maleisië bestaat uit het noordelijke deel van Borneo. Dit deel van Maleisië is onderverdeeld in drie delen Sabah, Sarawak, en Labaun. Dit deel van Maleisië grenst in het zuiden aan Indonesië en omsluit Brunei in zijn geheel. Verder claimt Maleisië een deel van de Spratly-eilanden. Het centrale deel van het op Borneo gelegen deel van Maleisië bestaat uit een hoogvlakte met meerdere heuvels en bergen. De berg Kinabalu is met 4095 meter het hoogste punt van Maleisië.

Het overgrote deel van dit eiland is begroeid met tropisch regenwoud en mangrovebossen. Jammer genoeg wordt dit ernstig bedreigd door de massale ontbossing die hier plaatsvindt. De meeste mensen wonen op het schiereiland Malakka. In dit deel van Maleisië woont ongeveer tachtig procent van de totale bevolking van het land. De grootste steden zijn dan ook op dit schiereiland te vinden. De grootste stad op Malakka is de hoofdstad Kuala Lumpur. Andere grote steden in dit deel zijn George Town, Ipoh, Kuantan, Tanah Rata en Melaka. De grootste steden op Borneo zijn Kota Kinabalu wat de hoofdstad is van de staat Sabah en Kuching in de staat Sarawak.

Samen vormen ze de natie Maleisië, welke dertien staten bestaat - Johor, Negeri Sembilan, Malakka, Pahang, Terengganu, Kelantan, Perak, Perlis, Kedah, Selangor, Penang, Sarawak, Sabah en de federale gebiedsdelen Kuala Lumpur, Labuan (Borneo) en Putrajaya.

De bergen van de Banjaran Titiwangsa, ofwel de grote bergketen, die zich uitstrekt van de Thaise grens tot aan Negeri Sembilan, vormen de belangrijkste ruggengraat van West-Maleisië en scheiden het westelijke en het oostelijke gedeelte van elkaar.

Indien u door Maleisië reist ontdekt u twee werelden in één reis: West-Maleisië en Maleisisch Borneo. West-Maleisië biedt veel zoals, bijvoorbeeld het maken van een rondreis en de hoofdstad van Maleisië, Kuala Lumpur. Daarnaast biedt de oostkust van West-Maleisië eindeloze stranden. Met een rondreis door Maleisische Borneo zie u de mooiste natuurgebieden van Maleisië.

Het ontstaan van Maleisië begon 5000 jaar geleden, toen de voorouders van de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van het Maleisische schiereiland, zich hier vestigden. Zij vormden waarschijnlijk de voorhoede van een grote volksverhuizing uit China en Tibet. Ze werden gevolgd door de Maleiers, die vaardigheden als het bebouwen van land en het gebruik van metaal introduceerden. Rond de 1ste eeuw v.C. ontstonden nauwe handelsbetrekkingen met China en India, wat een duidelijke weerslag had op de cultuur, taal en sociale gebruiken in het land.

Voordat de Europeanen Maleisië aan het begin van de zestiende eeuw koloniseerden waren er hier meerdere koninkrijken te vinden. De oudste dateren van net na de jaartelling. De verschillende koninkrijken werden beïnvloed door onder andere de Indiase cultuur en het Chinese Rijk. Later werd het land onderdanig aan het Srivijaya-rijk. Deze waren afkomstig van het Indonesische eiland Sumatra. In deze periode ontwikkelde de havens van Maleisië zich al tot belangrijke handelshavens in dit deel van Azië.

De stad Malakka was de eerste stad in Maleisië die door de Portugezen veroverd werd. De verdreven bevolking richten verschillende steden in, in andere delen van het land. Later waren het de Nederlanders die de stad Malakka weer veroverden op de Portugezen. Ondertussen veroverden de Engelsen andere delen van Maleisië en het huidige Singapore. Deze ruilden Malakka later met de Nederlanders voor een stad op het eiland Sumatra. Na een aantal burgeroorlogen verenigden de Britten de verschillende onafhankelijke staten in Maleisië en maakten er een federatie van. Het zou nog tot 1957 duren tot het Verenigd Koninkrijk deze kolonie met uitzondering van Singapore opgaf en het land onafhankelijk werd.

In deze periode is toen de basis gelegd voor het huidige Maleisië. Tegenwoordig is Maleisië een redelijk politiek stabiel land met goede betrekkingen met het westen. Het is een steeds populairder geworden vakantiebestemming.

Hoewel de Islam de officiële godsdienst van Maleisië is, heeft iedere maatschappelijke groepering het grondwettelijke recht om zijn eigen godsdienst te belijden. Vrijwel alle belangrijke religies ter wereld zijn hier vertegenwoordigd.

Het Boeddhisme heeft in Maleisië na de Islam het grootste aantal navolgers. Behalve van de Chinezen, is het ook de godsdienst van de Thaise, Singalese en Birmaanse inwoners van het land. Door de vestiging van de Chinese gemeenschap in Malakka in de 15de eeuw drong het Boeddhisme definitief door. De grote groepen immigranten uit China die aan het eind van de 19de eeuw aankwamen, zorgden voor een verdere verspreiding van de godsdienst.

Er zijn twee Hindoe-perioden in Maleisië geweest. De vroege Hindo-eperiode in de 15de eeuw werd ingeluid met de komst van Hindoeïstische handelaren en had maar weinig te maken met de praktijk van het Hindoeïsme van tegenwoordig. Het Brahmaans Hindoeïsme van toen was de godsdienst van de heersende klasse.

De Maleisische cultuur kan het beste worden omschreven als een smeltkroes: immigranten uit China, India en Europa hebben een grote invloed gehad op de bevolking en samen met de sterke inheemse cultuur vormen ze een maatschappij die typisch Maleisisch genoemd kan worden.

Huwelijken tussen leden van verschillende rassen zijn heel gewoon en geaccepteerd; de kinderen die uit zulke huwelijken voortkomen, zijn de ware Maleisiërs van de toekomst.

Maleisië is een van de meest ontwikkelde Aziatische landen. Echter zijn er wel grote verschillen tussen de moderne grote steden en het platteland, maar men nog op traditionele wijze leeft.

Doordat Maleisië een voormalige Britse kolonie is, kan men naast oosterse sferen ook over veel westerse gemakken beschikken. De Maleisische bevolking zal u gastvrij ontvangen, en gedurende uw verblijf zal u dit blijven ervaren.

Hoogtepunten Maleisië

Maleisië heeft ontzettend veel te bieden. Heeft u zin in zon, zee en strand? Bezoek dan het eiland Langkawi. U vindt er fantastisch uitgestrekte stranden en ook de binnenlanden van Langkawi zijn ontzettend mooi. Spendeert u uw vakantie liever in een wat koeler klimaat? Dan zijn de Cameron Highlands wellicht iets voor u. Ondanks dat u zich middenin de tropen bevindt, is het hier koel en fris. De Cameron Highlands kenmerken zich door uitgestrekte theeplantages waar u mooie wandelingen kunt maken.

Een koeler klimaat vindt u ook in de Genting Highlands. Deze plek wordt gezien als een soort vluchtplek voor de lokale bevolking en hier staan entertainment en plezier centraal. U vindt hier o.a. een casino, luxe hotels en attractieparken. Bezoekt u liever een stad? Malaka is een bekend stadje op drie uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Hier vindt u diverse overblijfselen uit de tijd dat wij Nederlanders ons in Maleisië bevonden. Verder is Taman Negara, het meest populaire regenwoud in Maleisië, zeker een bezoekje waard.

De bezienswaardigheden in Maleisië, die Asia Travel Tours als maatwerk- en/of als familie- en groepsreis voor u kunt organiseren zijn onder andere: City tours Kuala Lumpur, China Town, Little India, VOC verleden in Malaka, vuurvliegjes spektakel, de Cameron Highlands, fietstours, Penang, Langkawi, Tasik Bera in West Maleisië, de eilanden in het oosten waar Expeditie Robinson heeft plaatsgevonden.

Reisopties

Alle hoogtepunten in het gehele land - inclusief Borneo - zijn prima binnen een vakantie bij Asia Travel Tours te bezoeken. Heeft u altijd al gedroomd van een verre reis naar een bijzonder land? Een reis die niet iedereen onderneemt? Een reis naar een land met een prachtige natuur, schitterende bezienswaardigheden en een unieke cultuur? Dan kan een reis naar Maleisië deze droom waarmaken. Het land heeft voor iedereen wat te bieden. U kunt er lekker ontspannen en genieten van een onbezorgde vakantie met veel zon, zee en strand. Door de overvloed aan mooie steden, dorpen en bezienswaardigheden maakt dit land ook erg interessant voor de avontuurlijke reiziger.

Maleisië herbergt prachtige bezienswaardigheden, van prachtige natuurgebieden en indrukwekkende wolkenkrabbers tot tempels, parken en musea. Wanneer u als reiziger veel wilt zien is een rondreis de ideale manier om het land te ontdekken. Zo kunt u het drukke Chinatown in Penang perfect afwisselen met een frisse duik op een van de vele bounty eilanden. Een rondreis is geen doorsnee reis, maar een unieke ervaring die u niet snel zult vergeten.

Asia Travel Tours kan voor u prachtige maatwerk reizen naar diverse gebieden op Maleisië organiseren. Daarnaast kunnen wij u een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost-Azië.

U bepaalt de combinatie en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal tours naar Maleisië de opgenomen (zie Reisaanbod).


Klimaat en weer

Maleisië heeft een tropisch klimaat. Een reis naar Maleisië is dan ook een garantie op warm weer met de bijbehorende hoge luchtvochtigheid. Maleisië ligt vlak boven de evenaar. Er is geen zomer- of winterseizoen. Over het algemeen is het er het hele jaar door vochtig warm en zonnig, met temperaturen die variëren van rond de 30 graden overdag en ruim boven de 20 graden 's nachts.

In de maanden november tot en met april kunnen tropische cyclonen voorkomen in Maleisië. In deze maanden is het verstandig de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie voordat u verder reist.

Maleisië is het best te bezoeken in de periode tussen maart en september. De maanden juli en augustus zijn de duurste maanden vanwege de duurdere ticketprijzen in het hoogseizoen.

De lokale omstandigheden hebben duidelijk invloed op de temperatuur. Een voorbeeld zijn de Cameron Highlands waar het aanzienlijk koeler is.

Aan de westkust van het Maleise schiereiland is het van mei tot september regentijd (moesson). Aan de oostkust en in Sabah en Sarawak is de regentijd heviger en later, van november tot februari.

Paspoort en visum

Voor een bezoek aan Laos moet u in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in Maleisië nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij een andere grensovergang krijg u een inreisvisum. Dit is niet meer dan een stempel in uw paspoort. Wilt u echter langer dan negentig dagen in Maleisië blijven dan dient u een visum aan te vragen bij de ambassade van Maleisië.

Een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 90 dagen.

Indien u via een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land doorreist naar Maleisië, dan heeft u mogelijk een visum of een transitvisum nodig, het zgn. A-visum of doorreisvisum). Het is raadzaam van tevoren te informeren bij het consulaat van dat land wat vereist is. Minderjarige (meereizende) kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.

Gezondheid

In de meeste grote steden krijgt u de beste hulp bij 'Medical Centres'. Zelfs in kleine plaatsen vindt u privéklinieken. In het hele land staan staatsziekenhuizen, maar die zijn vooral ingesteld op de plaatselijke bevolking. Apotheken met westerse en traditionele medicijnen zijn vooral te vinden in warenhuizen en supermarkten. De meeste internationale hotels hebben een eigen drogisterij.

Het niveau van de medische zorg in Maleisië is redelijk. De privé klinieken bieden de beste kwaliteit zorg.

Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. 

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Vraag de verklaring tijdig aan.

Inentingen zijn niet verplicht voor Maleisië, behalve in bepaalde gevallen voor gele koorts. Wel worden enkele inentingen en andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen.

Bij een langer verblijf in Maleisië (langer dan drie maanden) en in bepaalde bijzondere gevallen worden nog andere inentingen aanbevolen. Neem voor een persoonlijk advies en actuele informatie over inentingen en gezondheidskwesties contact op met uw huisarts of een vaccinatiecentrum.

Op de website van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering), www.lcr.nl vindt u de adressen van gekwalificeerde artsen en vaccinatiecentra. Hier kunt u zich laten informeren over welke inentingen verplicht en/of gewenst zijn.

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen in verband met bijv. muggen en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.

Veiligheid

Maleisië is over het algemeen een erg veilig land. Buitenlanders die al geruime tijd in Maleisië wonen geven als advies om geen dingen te doen die u in Nederland ook niet zou doen. Kuala Lumpur is een redelijk veilige stad. ’s Avonds raden we af om door verlaten steegjes te lopen.

Het reisadvies voor Maleisië staat al enige jaren op waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de verhoogde kans op bosbranden op het gehele schiereiland van Maleisië. Daarnaast geldt er voor de staat Sabah dat u waakzaamheid moet betrachten op het oostelijke deel van het eiland en bij plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgaansgelegenheden, kerken en markten.

Er komen regelmaat straatovervallen voor en het zogenaamde ‘bagsnatchen’. Hierbij wordt vanaf een motor uw tas uit uw handen gerukt en de dader rijdt meteen door.

Communicatie

Taal

De officiële taal is Bahasa Malaysia. Het lijkt een beetje op Indonesisch. Maar Maleisië is een van de meest westerse landen in Zuidoost-Azië en redt u zich over algemeen prima in het Engels. Naast het Bahasa Malaysia wordt Engels, Chinees, Tamil en op Sabah en Sarawak talloze stam-talen gesproken. Engels is de tweede taal en wordt veel gebruikt.

Bellen en internet

Bellen met uw mobiel kan ook. Uw telefoon pikt dan een Maleisisch netwerk op en u kunt naar huis bellen. Let op: dit is vaak enorm duur. Goedkoper bent u uit wanneer u een simlock vrije mobiele telefoon meeneemt en een Maleisische prepaid simkaart koopt. Deze kunt u in grotere steden en op de luchthaven kopen. Opwaardeerkaarten koopt u op vrijwel elke straathoek.

Het landnummer van Maleisië is 0060.

Voor bellen vanuit Nederland naar Maleisië gebruikt u: 00 60 - netnummer zonder nul en het abonneenummer.

Voor het bellen vanuit Maleisië naar Nederland gebruikt u: 00 31 - netnummer zonder nul en het abonneenummer.

Raadpleeg uw provider voor de kosten.

Bijna overal in Maleisië heeft u de mogelijkheid om even uw e-mail te checken en te internetten. Vooral in de steden zijn kleine internet cafeetjes te vinden waar u voor slechts een paar Ringgit kan surfen. Bij uw accommodatie heeft u ook vaak internetmogelijkheden. Vaak is er een hoekje vrijgemaakt met een computer voor de gasten.

Er is een 4G-netwerk. In zeer afgelegen gebieden biedt het netwerk geen bereik. Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens bieden wifi aan. Vraag naar het wachtwoord.

In veel steden zijn gratis wifi hotspots. 

Het tijdsverschil in de zomer: In Maleisië is het 6 uur later dan in Nederland en in de winter is het 7 uur later dan in Nederland.

Praktische informatie

Geldzaken

De nationale munteenheid is de Maleisische Ringgit (RM), die is verdeeld in 100 sen. Er zijn bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 50 en 100 Ringgit, en munten van 1, 5, 10, 20 en 50 sen. De 1 Ringgit munt is niet meer in gebruik en ook niet geldig.

Jarenlang was de munt gekoppeld aan de dollar. In 2005 werd de Ringgit weer losgekoppeld. Er is maar één geldende valuta in Maleisië, dollars of euro's worden niet in het gewone betalingsverkeer geaccepteerd.

Er zijn meer dan 40 verschillende banken in Maleisië, die in totaal 580 vestigingen hebben over het hele land. De gangbare creditcards en travellercheques worden in de meeste grote winkels, warenhuizen en hotels geaccepteerd. Om de gunstigste koers te krijgen kunt u het beste bij de banken wisselen.

Omstreeks augustus 2019 ontvangt u voor € 1= ca. 4,58 RM.

Eten en drinken

Maleisiërs zijn gek op lekker eten en hebben de maaltijd tot een kunstvorm verheven. Sommigen zeggen zelfs dat ze 'leven om te eten'. De afwisseling die de Maleisische keuken kent, is groot genoeg voor zelfs de meest verwende lekkerbek. Het Maleisische eten en drinken kan het best worden omschreven als een vergaarbak van culinaire heerlijkheden, die zijn oorsprong heeft in de kookkunst van de inheemse bevolking met daaraan toegevoegd de tradities van de immigranten. De Chinese, Indiase, Arabische, Portugese en Engelse keuken hebben hun bijdrage hieraan geleverd. De veelgeprezen keuken van de Nonya's, een unieke combinatie van Maleisische en Chinese kookkunst, is een goed voorbeeld van de heerlijke resultaten die de mengeling van stijlen op kan leveren.

Het voedsel is doorgaans mild pittig. Indien u niet te spicy wenst te eten, dan kunt u dat vooraf aangeven. Verder verschilt het vaak waar u een gerecht neemt. Eet u bijvoorbeeld bij uw hotel, dan valt het doorgaans wel mee. Eet uw langs de straat, dan kunnen sommige gerechten bijzonder pittig zijn. Maleisië staat over het algemeen overigens niet bekend als een land waar men extreem pittig voedsel bereidt. Een maaltijd kost meestal niet meer dan een paar ringgit, hooguit een paar euro per complete maaltijd.

U kunt in Maleisië zo duur of goedkoop eten als u wilt.

Op zich kunt u in Maleisië water uit de kraan drinken, het smaakt helaas altijd enorm naar chloor. Daarnaast wilt u ook niet het risico lopen om tijdens uw vakantie ziek te worden van het drinkwater (overigens hier hebben wij nog niet eerder van gehoord). Beter is het om gewoon flessen water in de supermarkt te kopen.

Fooien

In Maleisië is het geven van fooi niet gebruikelijk. Er wordt namelijk al standaard een service fee (10% government tax & 5% service charge) toegevoegd aan het totaalbedrag. Wanneer u naar een westerse eetgelegenheid gaat, dan is het geen probleem om een fooi te geven. Indien u op straat eet is een fooi geven niet gebruikelijk. Gebruikelijk is wel een fooi te geven aan kamermeisjes, de chauffeur en de gids die u tijdens de tour begeleiden. De fooi is afhankelijk van uw tevredenheid over de geleverde diensten en is vrijblijvend.  

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Maleisië, ook bij het huren van een voertuig.

Verhuurbedrijven vragen soms toch om een IRB (internationaal rijbewijs). Daarom wordt aangeraden voor de zekerheid IRB model 1949 mee te nemen.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Noodnummer(s)

Bent u in Maleisië en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten

Politie en ambulance: 999 (112 vanaf mobiele telefoon)

Toeristenpolitie: 03 21 49 65 90

Brandweer: 994 (112 vanaf mobiele telefoon)

Nederlandse ambassade

Het adres van de Nederlandse ambassade is:
7th Floor, South Block. The Ampwalk 218, Jalan Ampang, 50480 Kuala Lumpur
Telefoon: 00.60.3.2168.6200
Telefax: 00-60-3-2168.6240
Email: nlgovkl@netherlands.org.my of kll@minbuza.nl

Elektriciteit

In Maleisië worden de stopcontacten van type G gebruikt. De netspanning is 240 V en de frequentie is 50 Hz. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G nodig. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Uw heeft eenadapter Verenigd Koninkrijk of een wereldstekker nodig. Een verloop- of wereldstekker is onder meer verkrijgbaar in de ANWB-winkels.





Reisaanbod Maleisië



Bekijk voorbeeldreizen Maleisië »

Maleisië in beeld