+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over China

Over China

Geografie, Historie en Bevolking

China is een land in Oost-Azië, bekend om zijn uitgestrektheid, rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Hier is een beknopt overzicht van de geografie, geschiedenis en bevolking van China.

Geografie

  • China is het op drie na grootste land ter wereld, met een oppervlakte van meer dan 9,5 miljoen vierkante kilometer.
  • Het wordt begrensd door vele landen en diverse zeeën, waaronder Rusland, Mongolië, India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos, Vietnam, de Zuid-Chinese Zee en de Oost-Chinese Zee.
  • Het landschap van China varieert sterk, met bergen, hoogvlaktes, woestijnen, rivieren en kustgebieden. Enkele van de belangrijkste fysieke kenmerken zijn de Himalaya, de Gobi-woestijn, de Yangtze-rivier en de Gele Rivier.

Geschiedenis

  • China heeft een van 's werelds oudste beschavingen, die teruggaat tot duizenden jaren voor Christus.
  • De geschiedenis van China wordt gekenmerkt door verschillende dynastieën, periodes van expansie, politieke eenwording en verdeeldheid, evenals culturele en technologische prestaties.
  • Enkele van de meest prominente dynastieën in de Chinese geschiedenis zijn de Qin-dynastie, de Han-dynastie, de Tang-dynastie en de Ming-dynastie.
  • In de 20e eeuw heeft China tumultueuze periodes doorgemaakt, waaronder de burgeroorlog tussen de communisten en de nationalisten, die resulteerde in de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949 onder leiding van de Communistische Partij.

Bevolking

  • China heeft 's werelds grootste bevolking, met meer dan 1,4 miljard mensen.
  • De bevolking van China is zeer divers, met talrijke etnische groepen, waarvan de Han-Chinezen verreweg de grootste zijn, maar er zijn ook etnische minderheden zoals de Zhuang, Hui, Miao en vele anderen.
  • China's bevolking is geconcentreerd in de oostelijke en zuidoostelijke kustgebieden, maar er zijn ook grote stedelijke centra in het binnenland, zoals Beijing, Shanghai en Chongqing.
  • De Chinese overheid voert strikte bevolkingscontrolemaatregelen uit, waaronder het één-kindbeleid dat in 1979 werd ingevoerd en later werd versoepeld.

Hoogtepunten & Reisopties in China

China biedt een overvloed aan prachtige bestemmingen en ervaringen voor reizigers. Hier zijn enkele hoogtepunten en reisopties die je kunt overwegen bij het plannen van een reis naar China:
 

  1. De Grote Muur: Een van de meest iconische bezienswaardigheden ter wereld, de Grote Muur strekt zich uit over duizenden kilometers door het noorden van China. Populaire secties om te bezoeken zijn Badaling, Mutianyu en Jinshanling.
  2. Verboden Stad (Paleismuseum): Gelegen in het hart van Beijing, was de Verboden Stad ooit de keizerlijke residentie van de Chinese dynastieën. Het is nu een museum dat een schat aan culturele en historische artefacten herbergt.
  3. Terracotta Leger: Deze verbazingwekkende archeologische vindplaats bevindt zich in de buurt van Xi'an en bestaat uit duizenden levensgrote terracotta soldaten en paarden die werden begraven met keizer Qin Shi Huang om hem te beschermen in het hiernamaals.
  4. Guilin en Yangshuo: Bekend om hun adembenemende karstlandschappen en schilderachtige riviercruises, bieden Guilin en Yangshuo spectaculaire uitzichten die je doen denken aan klassieke Chinese schilderijen.
  5. Zhangjiajie National Forest Park: Dit UNESCO-werelderfgoed staat bekend om zijn torenhoge zandstenen pilaren die uit het weelderige groen oprijzen. Het park diende als inspiratie voor de Hallelujah Mountains in de film Avatar.
  6. Shanghai: Als een van de meest dynamische steden van China biedt Shanghai een mix van traditionele en moderne attracties. Verken de Bund, bezoek de Oude Stad, geniet van het bruisende nachtleven en bewonder de futuristische skyline.
  7. Tibet en de Himalaya: Avontuurlijke reizigers kunnen het mystieke Tibet verkennen, met zijn boeddhistische kloosters, adembenemende berglandschappen en de majestueuze Mount Everest, het hoogste punt op aarde.
  8. Panda's in Chengdu: Breng een bezoek aan het Giant Panda Breeding Research Base in Chengdu om deze schattige bedreigde dieren in een semi-natuurlijke omgeving te zien en meer te leren over hun behoud.
  9. De Zijderoute: Volg de oude handelsroute die ooit China met het Midden-Oosten en Europa verbond. Ontdek historische steden zoals Xi'an, Dunhuang en Kashgar, en bewonder de diverse landschappen langs de route.
  10. Kungfu in Shaolin: Bezoek de Shaolin-tempel in de provincie Henan, de bakermat van het Chinese kungfu, en bewonder demonstraties van deze eeuwenoude vechtkunst door getalenteerde monniken.

Deze lijst is slechts een voorproefje van de vele fantastische ervaringen die China te bieden heeft. Het land is rijk aan geschiedenis, cultuur, natuurlijke schoonheid en avontuurlijke mogelijkheden, waardoor het een onvergetelijke bestemming is voor reizigers van over de hele wereld.

China herbergt een indrukwekkend aantal UNESCO-werelderfgoedlocaties, variërend van historische steden tot natuurlijke landschappen. Hier zijn enkele opmerkelijke plaatsen (naast de bovengenoemde) in China die door UNESCO zijn erkend:
 

  1. Mogao-grotten, Dunhuang: Deze boeddhistische grotten bevatten een uitgebreide collectie muurschilderingen en sculpturen die dateren uit de 4e tot de 14e eeuw. Ze zijn belangrijke getuigenissen van de boeddhistische kunst en cultuur langs de Zijderoute.
  2. Pingyao Ancient City: Pingyao is een goed bewaard gebleven voorbeeld van een oude Chinese stad. Het staat bekend om zijn goed bewaarde stadsmuren, traditionele architectuur en smalle geplaveide straatjes.
  3. Huangshan-gebergte: Dit schilderachtige berggebied, ook bekend als de Yellow Mountains, staat bekend om zijn grillige granieten pieken, dichte bossen, hete bronnen en schilderachtige schoonheid.
  4. Jiuzhaigou-vallei: Gelegen in de provincie Sichuan, is de Jiuzhaigou-vallei een UNESCO-werelderfgoedlocatie vanwege zijn spectaculaire landschap, met gekleurde meren, watervallen, bosrijke bergen en diverse flora en fauna.
  5. Potala-paleis, Lhasa: Het Potala-paleis, gelegen op de Rode Heuvel in Lhasa, is een belangrijk cultureel en religieus symbool van Tibet. Het was ooit de winterresidentie van de Dalai Lama's en herbergt talloze religieuze artefacten en kunstwerken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele UNESCO-werelderfgoedlocaties in China. Elk van deze plaatsen biedt een unieke inkijk in de rijke geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid van het land.

Weer en klimaat China

Het klimaat van China varieert sterk van regio tot regio vanwege de uitgestrektheid van het land en de geografische diversiteit. Over het algemeen kan China worden onderverdeeld in verschillende klimaatzones, waaronder gematigde, subtropische en tropische zones.
 

  1. Noord-China: Dit gebied heeft over het algemeen een landklimaat met hete zomers en koude winters. Temperaturen kunnen extreem variëren, met zeer hete zomers en zeer koude winters, vooral in het noordoosten, waar de temperaturen onder het vriespunt kunnen dalen.
  2. Zuid-China: Dit gebied heeft over het algemeen een subtropisch klimaat, gekenmerkt door milde winters en hete, vochtige zomers. Het regenseizoen kan lang duren, vooral in de zuidelijke regio's, met frequente regenval en tyfoons die in de zomer en herfst voorkomen.
  3. West-China: Het westelijke deel van China omvat grote delen van het Tibetaanse Plateau en de aangrenzende gebieden. Hier vind je een hooggebergteklimaat met koude, droge winters en koele zomers. In sommige delen van het westen, zoals het Tarimbekken, heerst een woestijnklimaat, met extreem hete zomers en koude winters.
  4. Oost-China: De oostelijke kustgebieden van China hebben over het algemeen een gematigd klimaat met milde winters en warme zomers. Regenval is over het algemeen gelijkmatig verdeeld over het jaar, maar kan variëren afhankelijk van de locatie.

Het klimaat in China wordt ook beïnvloed door seizoensgebonden weersverschijnselen zoals de moesson, die van invloed is op de regenval in verschillende regio's, vooral in het zuiden en oosten van het land. Daarnaast hebben natuurlijke geografische kenmerken zoals bergen en rivieren een grote invloed op het weerpatroon in verschillende delen van China.

Het weer in China varieert sterk afhankelijk van de tijd van het jaar en de regio. China is een immens land met verscheidene klimaatzones. In het noorden, noordwesten en midden van China heerst een landklimaat met lange, koude winters en korte warme zomers. In de winter kan de temperatuur in China dalen tot min 20º C, in de zomer ligt de temperatuur rond 30ºC met uitschieters tot boven 40ºC. In de herfst is het overdag nog redelijk warm, maar koelt het ‘s avonds sterk af. Na half oktober stijgt de temperatuur normaal gesproken niet boven de 15º C. Ten zuiden van de lijn Xian - Shanghai heerst een subtropisch tot tropisch klimaat . In de zomer is het iets warmer en vochtiger dan in het noorden en ‘s winters daalt de temperatuur zelden beneden de 10ºC. Hier kan het hele jaar door regen vallen.

Hier is een algemeen overzicht van het weer in China gedurende het jaar:
 

  1. Lente (maart-mei):
    • Noord-China: Het weer begint op te warmen na de koude winter, maar het kan nog steeds vrij koel zijn in maart en april. Mei brengt meestal mildere temperaturen.
    • Zuid-China: De lente begint vroeger in het zuiden, met warmere temperaturen en toenemende vochtigheid. Regenbuien komen vaker voor, vooral in april en mei.
  2. Zomer (juni-augustus):
    • Noord-China: De zomer brengt warme tot hete temperaturen, vooral in juli en augustus, met af en toe regenval.
    • Zuid-China: Het zuiden ervaart hete en vochtige zomers, met frequente regenval en mogelijk tyfoons langs de kust.
  3. Herfst (september-november):
    • Noord-China: De temperaturen beginnen af ​​te koelen en de herfst is over het algemeen mild en aangenaam. September kan nog warm zijn, maar oktober en november brengen koelere temperaturen.
    • Zuid-China: De vochtigheid begint af te nemen naarmate de herfst vordert. Regenval neemt af, maar tyfoons kunnen nog steeds voorkomen, vooral in september.
  4. Winter (december-februari):
    • Noord-China: Het wordt koud en droog, met temperaturen die onder het vriespunt kunnen dalen, vooral in het noordoosten. Sneeuwval is niet ongewoon.
    • Zuid-China: De winter is over het algemeen mild, maar kan nog steeds koel aanvoelen, vooral in de bergachtige gebieden. Regenval is minder frequent dan in de zomer.

Het is altijd raadzaam om specifieke weersvoorspellingen te controleren voor de regio die je wilt bezoeken, vooral tijdens het regenseizoen of wanneer extreme weersomstandigheden worden verwacht.

De beste reistijd voor China

Zoals hierboven al gezegd werd, hangt de beste reistijd voor China af van de plek waar u heen gaat. Vanwege de verschillende klimaatzones, is er niet ‘één beste reistijd’. In het noorden van China en gedeeltes in het westen van het land, heerst een landklimaat. Het wordt afgeraden om in de winter naar deze delen van het land af te reizen, vanwege de zeer koude temperaturen. In het zuiden van China heersen een subtropisch en een tropisch klimaat. Hier kunt u het beste naar toe reizen in april en mei. De temperaturen zijn dan nog aangenaam en er valt in deze maanden het minste regen. Gaat u naar Tibet? Reis dan in de lente of in de herfst. 

De beste periode voor een vakantie in China is van april tot oktober. In de wintermaanden kan het erg koud worden.

Paspoort en Visum

De paspoortvereisten voor China kunnen variëren afhankelijk van het land waarvan je de nationaliteit hebt. Over het algemeen zijn de basisvereisten voor het verkrijgen van een visum voor China als volgt:

Persoonsdocumenten

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn bij de visumaanvraag voor een verblijf van 30 dagen.
  • Het paspoort moet minimaal 2 lege visumpagina's bevatten.
  • Een visum is nodig.

Visum

o    Let op: Tijdelijk, tot 30 november 2024, kun je zonder visum China inreizen voor een verblijf van maximaal 15 dagen. Zie ook nederlandwereldwijd.nl. Gedurende deze periode ben je bovendien vrijgesteld van de plicht om vingerafdrukken af te geven.

o    Wanneer je wél een visum nodig hebt, kost dit t/m 31 december 2024 slechts € 45. Zie ook nl.china-embassy.gov.cn. Daar komen nog verwerkingskosten en eventuele verzendkosten bij.

  • Een visum kun je aanvragen bij het China Visa Application Service Centre (CVASC):
    Maanweg 174, 9e verdieping
    2516 AB Den Haag
    Tel. 070 262 91 50
    Open: ma t/m vr van 9-15 uur (indienen aanvraag) en van 9-16 uur (betalen en ophalen)
  • Het aanvraagformulier kan online ingevuld worden op bio.visaforchina.org. Let op: Alle vragen moeten ingevuld worden. Bij vragen die niet van toepassing zijn moet 'n.a.' (not applicable) of 'none' ingevuld worden.
  • Een toeristenvisum is 3 maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen en kost circa € 130 (enkele inreis). Verlenging van het visum met 30 dagen is één keer mogelijk.
  • Bij aanvraag van een visum moet een zogeheten Consent for Processing Personal and Biometric Data Form worden ondertekend en meegeleverd. Dit formulier is te downloaden via bio.visaforchina.org.
  • Let goed op bij het aanvragen van een visum dat je het cijfer "0" gebruikt en niet de letter "O". De letter "O" wordt nooit gebruikt op een Nederlandse paspoort of ID-kaart.
  • Sinds december 2019 moeten alle reizigers naar China tussen de 14 en 70 jaar hun vingerafdrukken afgeven bij het bovengenoemde visumkantoor in Den Haag.
  • Je kunt desgewenst een visum aanvragen voor China in Hongkong bij het Chinese visumkantoor.
  • Voor uitstapjes naar Hongkong en Macau is een visum voor China nodig met meerdere inreizen. Het visum kost circa € 130 voor 2 inreizen.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de Immigratiedienst ter plaatse.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via Visumcentrale CIBT. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum.
  • Via de grote luchthavens kun je 72 tot 144 uur visumvrij de omgeving bezoeken op vertoon van een doorreisticket. Zie voor informatie en voorwaarden: travelchinaguide.com/embassy/visa.htm.
  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar China: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Tussenstop

Het is altijd verstandig om de meest recente informatie te controleren bij de Chinese ambassade of consulaat in jouw land, omdat de vereisten en procedures kunnen veranderen.

Heb je visum nodig bij overstap China?

Reist u naar China met een ander reisdoel? Dan heb je wel een visum nodig. Het is niet toegestaan om jouw reisdoel tijdens jouw reis te veranderen. Geef altijd jouw primaire reisdoel aan.

Met ingang van 1 december 2023 is er visumvrijstelling voor houders van een nationaal paspoort die niet langer dan maximaal 14 dagen in China verblijven in het kader van zakelijke, toeristische, bezoek familie/vrienden of transit doeleinden. In alle andere gevallen moet er een visum worden aangevraagd

Blijf je langer dan 15 dagen in China? Dan heb je ook een visum nodig, ongeacht jouw reisdoel. Je vraagt een visum aan bij het Chinese Visa Application Service Center (informatie in het Engels).

Registratie na aankomst​​​​​ in China

  • Na aankomst in China moet u zich binnen 24 uur registreren bij een lokaal politiekantoor, het Public Security Bureau of online via de website van de lokale gemeente. Voor onderstaande 3 steden is de website opgenomen.
    • Peking (informatie in het Engels)
    • Shanghai (informatie in het Engels) 
    • Guangzhou (informatie in het Chinees)
  • Verblijft u in een hotel? Het hotel regelt de registratie voor u.

Registreert u zich niet? U kunt in de problemen komen als u het land verlaat.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Bij de aanvraag voor een visum voor een minderjarige moet een kopie van de geboorteakte aangeleverd worden.
  • Minderjarigen die alleen reizen en/of met één van de ouders/voogden moeten ook het volgende aanleveren: een toestemmingsbrief ondertekend door beide ouders en een kopie van het paspoort van beide ouders
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
  • Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check deze informatie. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.

Bijzonderheden

  1. Visum: Voor de meeste nationaliteiten is een visum vereist om China binnen te komen. Dit moet van tevoren worden aangevraagd bij een Chinese ambassade of consulaat in jouw land, tenzij je in aanmerking komt voor een visumvrijstelling.
  2. Visumfoto's: Meestal zijn twee pasfoto's vereist voor je visumaanvraag. Deze moeten voldoen aan de specificaties die zijn verstrekt door het Chinese consulaat of de ambassade.
  3. Ingevuld aanvraagformulier: Je moet een visumaanvraagformulier invullen. Dit kan online beschikbaar zijn op de website van de Chinese ambassade of consulaat, of je kunt een papieren formulier verkrijgen op het kantoor zelf.
  4. Reisdocumenten: Je moet bewijs leveren van je reisroute, inclusief een kopie van je vliegtickets voor de heen- en terugreis, en een bevestigde hotelreservering of uitnodigingsbrief van een persoon of organisatie in China.
  5. Financiële middelen: Je moet mogelijk bewijs leveren van voldoende financiële middelen om je verblijf in China te bekostigen.
  6. Andere documenten: Afhankelijk van het doel van je bezoek en andere omstandigheden, kan het zijn dat je aanvullende documenten moet verstrekken, zoals bewijs van tewerkstelling, uitnodigingsbrieven, medische verklaringen, enzovoort.

Reisverzekering

  • Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
  • Gaat u een (extreme) sport beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Gezondheid China

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in China:
    o    Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
    o    Toegang tot je mobiele telefoon om gegevens te bekijken.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: januari 2024. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Chinese ambassade.

Hoewel inentingen voor China niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt. Actuele informatie over vereiste en aanbevolen vaccinaties vind u via de volgende link


Vaccineren bij je thuis! Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Koning Aap heeft in samenwerking met Thuisvaccinatie.nl een oplossing gevonden voor deze vaak tijdrovende klus. In plaats van dat jij naar de GGD of huisarts moet gaan, komt een huisarts bij je thuis op het moment dat het jou schikt om de benodigde inentingen te zetten. Thuisvaccinatie.nl is een landelijk werkend vaccinatiecentrum (enkel in Nederland). Als je minstens 4 weken voor vertrek contact met hen opneemt, garanderen we dat je gebruik kunt maken van deze unieke service. Een handig alternatief voor de GGD! Maak hier een afspraak voor jouw vaccinaties.

Reisapotheek voor China: Neem een kleine reisapotheek mee tijdens je China rondreis met daarin o.a. jodium, pleisters, en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Als je naar een malariagebied gaat, denk dan aan anti-malaria tabletten en muggenolie met DEET.

Europees Medisch Paspoort: 
Handig om mee te nemen op je rondreis door China is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.

Preventieve maatregelen tijdens je China rondreis: Bij aankomst is het zaak de tijd te nemen om te acclimatiseren. Wees voorzichtig met zonnen en zet bij uitstapjes in de volle zon iets op je hoofd. Omdat je in de droge hitte ongemerkt veel vocht verliest, moet je steeds veel blijven drinken en wat extra zout op je eten strooien. Warme dranken zijn over het algemeen beter dan ijskoude. Je maag en darmen worden dan minder belast. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken. Vind meer informatie op de site gezond op reis.

Ziekenhuizen in China: 
Bij ernstige aandoeningen kun je het beste naar een ziekenhuis gaan in steden als Shanghai, Beijing, Hangzhou, Guangzhou of Xiamen. In steden met een groot aantal buitenlanders zijn er vaak ziekenhuizen die zich specifiek op buitenlanders richten. Bij een niet ernstige aandoening kun je best zonder verwijzing naar een plaatselijk ziekenhuis gaan. Neem indien mogelijk iemand mee die Chinees en Engels spreekt want je wordt van hot naar haar gestuurd en tussendoor moet je voor de verschillende handelingen betalen.
Het is verstandig om een briefje met je verzekeringsgegevens bij je te dragen of als screensaver op je telefoon te zetten. Dit om te voorkomen dat men je bij een ongeluk misschien niet naar een ziekenhuis wil brengen. Dit is geen onverschilligheid of onwil, maar helaas zijn in het verleden onschuldige mensen voor medische kosten aangeklaagd door de familieleden van een verkeerslachtoffer nadat ze iemand naar het ziekenhuis gebracht hadden. De familieleden gingen er vanuit dat betreffende persoon ook het letsel had aangericht.

Geneesmiddelen

Ondergaat u momenteel een medische behandeling of heeft u een chronische aandoening? Neem dan veiligheidshalve voldoende medicatie mee. Sommige geneesmiddelen zijn mogelijk niet verkrijgbaar in China, dus controleer voordat u op reis gaat wat u nodig heeft.

De import van bepaalde medicijnen kan worden gecontroleerd.

  • Gebruik je medicijnen, neem dan een Europees Medisch Paspoort mee. In dit document worden gegevens opgenomen zoals medicijngebruik, ziekte, aandoeningen en de contactgegevens van je arts. Het is tegen een geringe vergoeding onder meer verkrijgbaar bij huisartsen en apotheken.
  • Voor het meenemen van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet je een medische verklaring bij je hebben. Op hetcak.nl is te lezen welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe de verklaring aangevraagd kan worden. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Het is absoluut noodzakelijk om een goede medische/reisverzekering af te sluiten om -indien nodig - uw medische kosten, ziekenhuisopname en repatriëring te dekken. De te betalen bedragen kunnen erg hoog zijn, en toegang tot medische zorgen valt onder de voorwaarde dat de patiënt een bewijs van een dekkende verzekering kan voorleggen. Controleer of uw risicodekking volledig is (rechtsbijstand, medische zorg en repatriëring).

Kwaliteit medische verzorging

De kwaliteit van de gezondheidszorg in de grote steden is behoorlijk goed. Sommige lokale ziekenhuizen bieden hun buitenlandse patiënten zelfs een Engelstalige service aan. In dergelijke ziekenhuizen is de kost in het algemeen niet buitensporig, maar de betaling dient vaak meteen te gebeuren. In grotere steden bestaan er ook een aantal internationale ziekenhuizen met buitenlands verzorgend personeel (en beduidend hogere prijzen). De patiënt wordt vaak gevraagd op voorhand voor de zorgen te betalen. 

Aangezien buitenlandse bank- of kredietkaarten niet altijd worden geaccepteerd en er vaak een financiële garantie vereist is voordat men opgenomen wordt, is het aangeraden steeds voldoende cash bij te hebben voor een ziekenhuisbezoek. Sommige ziekenhuizen hebben overeenkomsten met verzekeringsmaatschappijen: neem contact op met uw verzekeraar voor meer informatie. 

Toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg buiten de stedelijke gebieden is evenwel beperkt. Bovendien spreekt men vaak enkel Chinees (zelfs in de grote steden). Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Bijzondere gezondheidsrisico’s

Waakzaamheid omtrent de houdbaarheidsdatum van onder andere vlees en vis, zuivelproducten en kindervoeding is geboden.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in China zeer verspreid. Bescherm u voldoende. China moet het hoofd bieden aan een snelle verspreiding van aids onder de bevolking.

Rabiës

Het aantal gevallen van rabiës in China neemt toe. Wees uiterst voorzichtig met rondzwervende dieren en raak in geen geval dode of zieke dieren aan.

Hooggebergte

Reizigers die door Tibet willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes. De lage luchtdruk ten gevolge van de grote hoogte brengt een vermindering van de beschikbare zuurstof met zich mee. Dit beperkt de fysieke capaciteiten en veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid, vermoeidheid, gezichtstroebelen en slaapstoornissen. Het is bijgevolg aangeraden – ook voor mensen met een goede conditie – om een medisch onderzoek te ondergaan alvorens een reis van dit type te ondernemen.

Vogelgriep

Vogelgriep is wereldwijd verspreid en kan in zeldzame gevallen ook mensen treffen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een aantal aanbevelingen om het risico tot een minimum te beperken.

Luchtvervuiling

In China worden de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie vastlegt voor het niveau van luchtvervuiling heel regelmatig overschreden.

Dit fenomeen neemt toe tijdens de winter. Vooral jonge kinderen, oudere personen en mensen met long- en hartziekten ondervinden gezondheidsproblemen door de vervuiling. Wanneer de luchtvervuiling toeneemt, wordt het aangeraden fysieke activiteiten buiten te vermijden, ramen en deuren gesloten te houden en van zodra symptomen zich voordoen onmiddellijk contact op te nemen met een arts.

Bij het naar buiten gaan, zou de aankoop van een filtermasker overwogen kunnen worden. Deze maskers zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten, kruidenierszaken en op internet. 

Verschillende websites en apps voor smartphones, weliswaar niet officieel, meten permanent het niveau van de luchtvervuiling in de Chinese grootsteden, waaronder de site van Air Quality Index China. Vluchten hebben soms vertraging of worden geannuleerd wanneer de luchtvervuiling zeer ernstig is.

We raden u aan uw arts en de Chinese ambassade voor vertrek te raadplegen. In China kan u de hotline van de douane opbellen (enkel in het Chinees) op het nummer 12360.

Veiligheid China

China geldt nog steeds als een van de veiligste landen ter wereld. Vrouwen kunnen er zonder problemen alleen rondreizen. Onder invloed van de snelle maatschappelijke veranderingen is de kleine criminaliteit in China echter toegenomen. Vooral op drukke plaatsen zoals bij attracties, op markten, bus- en treinstations moet je oppassen voor zakkenrollers. Mocht je onverhoopt bestolen worden of iets overkomen, zorg dan dat je de app ‘SOS op reis’ gedownload hebt zodat je alle belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. En doe aangifte bij de politie in verband met verzekering.

Reisadvies voor China: 
Actuele informatie over de veiligheid in China vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.nederlandwereldwijd.nl. Ook op de website van

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in China doorgaans veilig gereisd worden.
China is echter niet gespaard gebleven van gewelddadige aanslagen tegen de veiligheidsdiensten en ook de bevolking, in het bijzonder sinds 2013 (Peking, Kunming, Urumqi). De autonome regio Xinjiang werd in het bijzonder geviseerd en was reeds getuige van verscheidene gewelddadige acties die zich voornamelijk op drukke openbare plaatsen (zoals stations, markten...) afspeelden.

De aanvallen zijn niet rechtstreeks tegen toeristen of buitenlanders opgericht maar het gevaar om zich op het slechte moment op de slechte plaats te bevinden valt uiteraard nooit uit te sluiten. Het is dan ook aangeraden massabijeenkomsten of betogingen uit de weg te gaan en om zeer waakzaam te zijn tijdens uw verplaatsingen.

China hanteert een nultolerantie t.o.v. drugsverbruik. Strenge controles vinden steeds vaker plaats, in het bijzonder in bars en uitgaansgelegenheden van grote steden als Peking, Shanghai en Guangzhou. Een positieve test – ongeacht of drugsverbruik in China of eerder in een ander land plaatsvond – kan leiden tot detentie, een boete, annulering van visa en de verplichting het land binnen een zeer kort tijdsbestek te verlaten.

In Shanghai (omgeving van Nanjing Dong Lu en de Bund) zijn een aantal landgenoten ten prooi gevallen aan afpersing voor aanzienlijke geldsommen onder fysieke of psychologische dwang. Het volgen van iemand die u per toeval ontmoet en die u naar een winkel, massagesalon of bar zouden willen leiden, is sterk afgeraden.

In China vinden dagelijks meerdere manifestaties en betogingen plaats. Landgenoten worden aangeraden deze betogingen te vermijden. Bij incidenten is het aangeraden een “low profile” te nemen om escalatie, verbale en fysieke agressie en eventuele materiële schade te vermijden.

Xinjiang

Vanwege de onstabiele toestand van Afghanistan wordt het sterk afgeraden de grens tussen China en Pakistan over te steken. Om een gelijkaardige reden worden reizen in de regio Pamir (provincie Xinjiang) die grenst met Pakistan, Afghanistan en Tadzjikistan, best vermeden. Op plaatsen waar de veiligheid niet kan worden gegarandeerd door de Chinese overheid, waardoor het risico op overvallen dus groter is, worden reizigers geadviseerd met de nodige voorzichtigheid te handelen. Dit geldt voor de grensgebieden met Siberië, Vietnam, Pakistan, Laos en Birma/Myanmar. Daarenboven reist men best niet alleen in afgelegen gebieden zoals Binnen-Mongolië of Xinjiang.

De Chinese overheid heeft de veiligheids- en controlemaatregelen in de autonome Oeigoerse regio Xinjiang aanzienlijk aangescherpt als onderdeel van een campagne tegen terrorisme. Extra waakzaamheid is geboden bij reizen naar Xinjiang. De Chinese autoriteiten kunnen de toegang tot bepaalde gebieden beperken. Instructies van politie en veiligheidspersoneel moeten strikt worden gevolgd. Het wordt sterk aanbevolen om weg te blijven van eventuele demonstraties of samenscholingen.

Strengere controles vinden met name plaats in steden of op hun toegangspunten en uitvalswegen. De bewegingsvrijheid is beperkt. Paspoort- en bagagecontroles bij toegangspunten tot stations, markten, parken en andere openbare plaatsen zijn mogelijk. Buitenlandse reizigers moeten mogelijks hun paspoort laten zien bij deze controles, hun telefoonnummer opgeven en een foto laten maken. Men kan zich verwachten aan ondervraging door veiligheidspersoneel, zelfs bij het inchecken in hotels.

Veiligheidspersoneel kan smartphones, computers of fotomateriaal controleren, in beslag nemen of hieraan wijzigingen aanbrengen. Politie en veiligheidspersoneel en hun installaties mogen niet worden gefotografeerd. Het filmen of fotograferen van demonstraties of samenscholingen is strikt afgeraden.

Personen van Oeigoerse origine lopen een verhoogd risico op aanhouding en ondervraging. Belgen met nauwe persoonlijke banden met Xinjiang en met familieleden van Oeigoerse afkomst worden geadviseerd om hiermee rekening te houden bij het plannen van hun reis.

Gelet op de afstand is de consulaire bijstand die de Ambassade in Peking kan verlenen in Xinjiang beperkt.

Tibet

Niet-Chinese toeristen kunnen Tibet als groep bezoeken onder twee voorwaarden. Reizigers dienen over het "Alien's Travel Permit" van het "Tibetan Tourism Bureau" te beschikken en de reis moet mede georganiseerd zijn door een Tibetaans reisagentschap. De uitvaardiging van “Permits” wordt soms voor onbepaalde periode stopgezet, wat de facto toeristen de toegang tot Tibet ontzegt. Vraag daarom uw lokale reisorganisator om meer informatie.

Hong Kong en Macao

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Hong Kong en Macau, S.A.R’s (Speciale Administratieve Regio) van de Volksrepubliek China. Raadpleeg het specifieke reisadvies voor Hong Kong via bijv. het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Praktische zaken

Geld

  • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft voor onverwachte uitgaven, zoals extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer.
  • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar China, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld. U kunt niet met alle bankpassen pinnen bij iedere Chinese bank.
  • Contant geld wordt niet overal geaccepteerd, maar alleen digitaal (via de mobiele telefoon). Neem, als het kan, verschillende creditcards mee.
  • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
  • Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).

Communicatie

Communicatie in China is indirecter en formeler van toon dan in Nederland. Er worden veel woorden gebruikt en met enige regelmaat worden excuses gemaakt: verontschuldigende woorden voor de eenvoudige ontvangst, het simpele eten of een detail dat niet perfect geregeld is.

Internet en bellen in China

Op veel plekken in de wereld zijn internet en telefonie gemeengoed geworden. Maar hoe zit dat in China

Internet

  • Er is een 4G-netwerk.
  • Veel restaurants, hotels, bars en luchthavens hebben wifi voor hun gasten.
  • Bij grote ketens heb je vaak een Chinees telefoonnummer nodig om in te kunnen loggen.
  • In veel steden zijn wifi-hotspots. 

Bijzonderheden

  • De autoriteiten in China controleren het internetverkeer in het land.
  • Sociale media zoals Facebook, WhatsApp, Instagram, LinkedIn, YouTube en Twitter zijn geblokkeerd.
  • Ook sommige websites (waaronder die van de NOS en de BBC) en e-maildiensten, bijvoorbeeld Google en Gmail, zijn geblokkeerd.
  • Het inloggen met een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) kan in sommige gevallen een oplossing bieden. 

Veilig internetten op vakantie

  • De ANWB heeft een aantal belangrijke tips opgesteld voor veilig gebruik van openbare wifi-netwerken in het buitenland. Zie anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/smartphone-op-vakantie/veilig-wifi-op-vakantie.

Telefoneren

Nummer kiezen

  • Internationaal toegangsnummer: 86.
  • Vanuit Nederland naar China: 00 - 86 - netnummer  zonder nul - abonneenummer.
  • Vanuit China naar Nederland: 00 - 31 - netnummer zonder nul - abonneenummer.

Thuisblijvers

  • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
  • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
  • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
  • Geef thuisblijvers ook het IMEI-nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
  • Zet het telefoonnummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. De spoedeisende hulpdiensten kunnen op deze manier direct contact opnemen met uw contactpersoon.
  • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU (Roamingskosten). Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
  • Check voor je op reis gaat de tips voor mobiel bellen in het buitenland op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/mobiel-bellen-op-vakantie.

Hoe gaan mensen in China met elkaar om?

Begroeten. Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven.

Begroeten

Wanneer de Chinezen elkaar begroeten geven ze elkaar een hand waarbij ze toch een klein beetje naar voren buigen. Een handkus bij een eerste ontmoeten van een Chinese dame is een absolute NO-go volgens de Chinese etiquette. Ook mensen die elkaar vaker hebben gezien zullen een hand geven of gedag wuiven. Maar de drie kussen die wij hier in Nederland zo gebruikelijk vinden, dat moet je in China toch echt niet doen. Chinezen kussen elkaar nooit in het openbaar.

De nieuwe generatie van China krijgen steeds meer te maken met buitenlandse vrienden of zakenpartners. Daarom kan het voorkomen dat zij elkaar wel begroeten met een kus op elke wang, maar ook hierbij zullen ze elkaar niet aanraken. Dit zal bij twee Chinese mensen die elkaar begroeten nooit voorkomen.

Kleding

De dresscode van China is vaak casual, maar binnen bedrijven van sommige branches wordt verwacht dat de medewerkers zich formeel kleden. Traditioneel gezien kleedden mensen zich vaak in het donkerblauw, afgeleid van het Maopak dat vroeger veel werd gedragen. De oudere generatie in China hecht hier nog veel waarde aan en zal hier vaker in gezien worden dan de nieuwe generatie. Vrouwen in China vinden het leuk om zich modieus aan te kleden en velen dragen dan ook elke dag hakken, minimaal 10 centimeter.

Wat zijn de (Kledings)gewoontes in China?

Vermijd onthullende kleding, dit wordt al gauw als schokkend ervaren. Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Afdingen doe je enkel op markten, maar is niet gebruikelijk in grote winkelcentra. Rijst wordt meestal na de rest van de maaltijd gebracht, en wordt niet gezien als bijgerecht.

Eten en drinken China

Veiligheid water en voedsel

Het wordt afgeraden om leidingwater te drinken. Leidingwater kan echter meestal wel gebruikt worden om zich te wassen of de tanden te poetsen. Geef de voorkeur aan water in flessen. Groenten en fruit dient u vóór consumptie te spoelen. Ook voor warme bereidingen wordt aangeraden mineraalwater te gebruiken.

De Chinese keuken is enorm gevarieerd en kent vele soms buitenissige lekkernijen. Kenmerkend is dat alles wat eetbaar is, ook gegeten wordt. Door de bereiding op een hoog vuur is het meestal veilig eten in China. Varkensvlees is een veel gebruikt ingrediënt. Als op de menukaart meat (rou) vermeld staat, kun je ervan uitgaan dat het varkensvlees is.

 

Vegetarisch of halal eten is soms wat moeilijker te krijgen. Als je in een restaurant zegt dat je vegetarisch bent, levert dat niet altijd het gewenste resultaat op. Je kunt daarom beter vertellen dat je boeddhist bent en daarom geen vlees eet.

Eten in China

Tafelmanieren

De Chinese cultuur heeft een wat afwijkende tafeletiquette ten opzichte van de Europese cultuur. Ze zitten aan een ronde tafel waarbij het eten op schalen in het midden staat. Het middelste gedeelte draait rond zodat iedereen goed bij het eten kan. Er wordt natuurlijk met stokjes gegeten en het kan er lawaaiig aan toe gaan.

Eten doe je in China met stokjes. In principe is het niet moeilijk, alle ingrediënten zijn zo bereid dat ze aan tafel niet gesneden hoeven worden. En anders mag je slurpen. Het is een teken dat je geniet van de lekkernijen. Knoeien op tafel, omdat je het eten met stokjes nog niet zo goed beheerst, is niet erg. Gewoon laten liggen, het is niet zo hygiënisch om het alsnog op te pikken. Ook kun je botjes of graatjes op tafel of op de grond gooien. Eetstokjes krijg je in iedere eetgelegenheid, zelfs bij de kleinste straatstalletjes. Vanuit milieuoogpunt is het beter dat je eigen stokjes (of eventueel bestek) meeneemt.

In de meeste landen mag er absoluut niet geslurpt worden tijdens het eten. Maar dit is in China heel normaal, hier is het gebruikelijk om hard te slurpen tijdens het eten. Ook een boer laten tijdens het eten is geen probleem in China, het laat zien dat je een goede avond hebt gehad.

Drinken in China

De Chinezen zijn echte theeleuten. Ze nemen hun thee in eigen glazen potten met deksel overal mee naar toe; naar hun werk maar ook op reis. Thuis doen ze er een bodempje theebladeren in, waar ze dan de hele dag gekookt water bij schenken. Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels vind je thermosflessen met gekookt water of waterkokers. Koffie is onder de Chinezen niet echt populair, al vind je in steden tijdens je China rondreis steeds vaker koffiebars zoals Starbucks en Pacific Coffee Company. Bier is overal verkrijgbaar en wordt meestal in flessen van 0,6 liter verkocht.

Een belangrijke regel is dat je tijdens het Chinese diner nooit alleen mag drinken. Er moet getoost worden zodat je samen van de wijn kan genieten. Door te toosten nodig je altijd iemand uit om met jou te drinken. En niet alleen wordt er vaak getoost, ook is het gebruikelijk om je glas volledig leeg te drinken tot er opnieuw wordt getoost. Er wordt bij een Chinees diner stevig gedronken omdat een toost niet geweigerd mag worden, er moet oogcontact zijn met elkaar en het glas moet tot de bodem leeg gedronken worden.

Fooien China

Fooien in China zijn in de toerismesector heel gebruikelijk. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. De meeste Chinese gidsen en reis(bege)leiders hebben een laag basissalaris en moeten het vooral hebben van fooien en eventuele commissies. In eenvoudige restaurants wordt geen fooi verwacht. Ook taxichauffeurs hoef je geen fooi te geven, maar het is wel gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Overigens rekenen taxichauffeurs soms een yuan extra. Dat is vanwege brandstoftoeslag. Deze chauffeurs hebben een sticker op het dashboard geplakt waarop dat aangegeven staat.

De reisbegeleiders, lokale gidsen en chauffeurs die voor Koning Aap werken verwachten een fooi, mits ze hun werk naar voldoening gedaan hebben. Een richtbedrag voor je Nederlandstalige reisbegeleider is 1 à 2 euro per reiziger per dag. Als je reis begeleid wordt door een lokale Engelssprekende reisbegeleider is het richtbedrag voor een fooi 2 euro per reiziger per dag. Een richtbedrag voor de chauffeur is 1 euro per reiziger per dag. Het richtbedrag voor een fooi van meereizende kinderen is 50% van dat van een volwassene.

Internationaal rijbewijs

Auto of motor

Het Nederlandse rijbewijs en het IRB (internationaal rijbewijs) zijn niet geldig in China. Je kunt bij aankomst in China, op vertoon van je Nederlandse rijbewijs, een 'tijdelijk rijbewijs' krijgen bij het Vehicle Management Service Station in Terminal 3 van Beijing International Airport.

  • Het Nederlandse rijbewijs en het IRB (internationaal rijbewijs) zijn niet geldig in China.
  • Je kunt bij aankomst in China, op vertoon van je Nederlandse rijbewijs, een 'tijdelijk rijbewijs' krijgen bij het Vehicle Management Service Station in Terminal 3 van Beijing International Airport.
  • Het wordt aangeraden om voor de aanvraag van het lokale rijbewijs een IRB model 1949 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Voor tarieven en geldigheid zie anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs.
  • Het IRB is geen vervanging voor je Nederlandse rijbewijs, je moet dus beide documenten meenemen.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.
  • Meer informatie:
    Beijing Traffic Management Bureau
    No. 1 Fuchengmen North Street
    Xicheng Dist.
    Beijing 100037
    Tel. +86 10 122
    jgj@bjjtgl.gov.cn
    Foreign Affairs Department of Beijing Motor Vehicle Administration
    18 Southeast 4th ring
    Chaoyang District
    Beijing 100023
    Tel. +86 10 8762 5150
  • Zie ook chinesedriverslicensetest.com/tourists-drive-china.
  • Let op: Het verkeer in China is chaotisch. De teksten op verkeersborden zijn alleen in het Chinees maar de aanduidingen zelf zijn, op een uitzondering na, wel duidelijk. Het rechtssysteem is niet vergelijkbaar met Nederland. Bij een (verkeer) conflict zal je als buitenlander vrijwel standaard als schuldige worden aangemerkt. Zelfs al heb je geen schuld wordt er vrij gemakkelijk 'administratieve detentie' opgelegd, wat 15 dagen cel kan betekenen. Het kan zo maar twee jaar duren voor het tot een rechtszaak komt en al die tijd mag je China niet verlaten. De ambassade kan hierin helaas niet bemiddelen. Vandaar het advies van de ambassade: kruip niet zelf achter het stuur, maar laat je rijden!
  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Bijzonderheden

Noodnummer(s)

Alarmnummers

Police (Calling)

110

Police (Text message)

12110

First-aid Ambulance

120

Fire

119

Traffic Accidents

122


Beltips


1. 110, 120 en 119 zijn gratis gesprekken. 110 kan voor alle noodsituaties worden gebruikt. Het is het eerste nummer dat belt. Of 119 of 120 wordt aangeroepen, is afhankelijk van de situatie.

2. Hoe meer details u aan de politie kunt verstrekken, hoe beter. U moet ten minste uw naam en locatie opgeven en een beschrijving van het probleem geven. Als je de exacte positie niet weet, vertel ze dan aan de bezienswaardigheden in de buurt. Als u zich in een afgelegen gebied bevindt, moet u de naam van de stad of het dorp opgeven. Na het gesprek moet je je telefoon aanhouden voor het geval ze je terugbellen. Als je een politieauto ziet naderen, beweeg dan actief naar ze.

3. Na het bellen van 120, wordt EHBO-behandeling niet aangemoedigd. Tenzij je EHBO-training hebt gevolgd, moet je geduldig wachten totdat de dokters aankomen.

4. Als u het ongevallengebied kunt verlaten, wacht dan op de hulpverleners op een aantal voor de hand liggende plaatsen waar ze u gemakkelijk kunnen vinden.

Vragen en klachten

Complaints about Goods’ Qualities

12315

Complaints about Prices

12358

Post Code Information

184

Weather Forecast

12121

Phone Directory

114

Comprehensive Information

12580/ 118114

Railway Information

12306

Civil Aviation

950137


Beltips
Zowel 12580 als 118114 bieden soortgelijke diensten, maar ze worden beheerd door verschillende communicatiebedrijven en u betaalt voor alle gesprekken. Ze kunnen u helpen met hotelreserveringen, lokaal vervoer voor het overbrengen van informatie en informatie over lokale bezienswaardigheden.

Telefoonnummers Belangrijke Banken

 

Bank of China

95566

Agricultural Bank of China

95599

China Construction Bank

95533

Industrial and Commercial Bank of China

95588

Bank of Communications

95559

Standard Chartered Bank

800-820-8088

Citibank

800-830-1880

HSBC

800-820-8828

 

Telefoonnummers Luchtvaartmaatschappijen


Luchtvaartmaatschappijen en belangrijke luchthavendiensten

Air China

95583

China Eastern Airline

95530

Hainan Airlines

950718

Southern Airlines

400-669-5539

Beijing Capital International Airport

96158

Shanghai Pudong International Airport

96990


Communicatiediensten

 

China Mobile

10086

China Unicom

10010

China Telecom

10000


1. Al deze nummers zijn gratis en bieden diensten in het Engels.

2. Wanneer u de China Mobile-service gebruikt om internationale gesprekken te voeren, moet u 12593 toevoegen voor het nummer dat u belt en 17951 toevoegen bij nationale langeafstandsgesprekken.

Douane

  • Een overzicht van de hoeveelheden alcohol en tabak die je mag meenemen naar China vind je op iatatravelcentre.com/customs-currency-airport-tax-regulations.htm (Engelstalig: customs rules).
  • Informatie over wat je wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland vind je op belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage.
  • De Reisapp van de Nederlandse Douane is te downloaden via itunes.apple.com (iphone) of via play.google.com (android).

Elektriciteit

De netspanning in China is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Een zaklamp is handig om mee te nemen vooral voor in de nachttreinen. Kijk hier als je wilt zien wat voor stopcontact en stekkers in China gebruikelijk zijn.

Belangrijke feiten en cijfers over China

In de onderstaande tabel vindt u de belangrijkste feiten en cijfers over China. 

Huidige President

Xi Jinping 

Tijdsverschil

Gemiddeld 6 uur 

Hoofdstad

Beijing (Peking)

Regeringsvorm

Volksrepubliek

Staatsvorm

Presidentiële republiek met eenpartijstelsel

Oppervlakte

9.596.961 km²

Inwoneraantal

1.419.380.922

Religie

Het Chinees volksgeloof

Aantal provincies

23 provincies

Hoe lang vliegen

Gemiddeld 9,5 uur

China cultuur: wat je moet weten op rondreis

China: deze grootmacht beschikt over vele jaren geschreven geschiedenis en een rijke, diepgaande cultuur. De Chinese bevolking is grotendeels inheems en hecht veel belang aan oude tradities en gebruiken. Kort gezegd is de cultuur van China divers en uitzonderlijk doch harmonieus. In dit artikel kom je meer te weten over de eigenzinnige Chinese tradities, omgangsvormen en gewoontes. Niet alleen interessant, maar het komt ook zeker van pas op rondreis. 

China is volgens de Chinese geleerde Liang Qichao (1900) een van de vier oude beschavingen (naast Babylon, India en Egypte). Over de Chinese cultuur en gewoontes kunnen onze reisexperts niet over uitgepraat raken, aan dit artikel wijden we daarom een beknopte versie. China cultuur: één ding is lezen, het ander is het zelf ervaren op rondreis!

China cultuur en gewoontes

Bezoek je China, dan wordt je direct geconfronteerd met de enorme verschillen. Als een van de oudste levende beschavingen op aarde, heeft China zijn cultuur gedurende duizenden jaren ontwikkeld. Op reis kun je al gauw merken dat de Chinese cultuur en gewoontes niet precies is wat je gewend bent. Wat we in het westen als normaal zien, kan in China taboe zijn en vice versa. Hieronder een greep van de meest opvallende gewoontes in China:

  • Het drinken van gloeiend heet water is gebruikelijk. Ze geloven dat heet water kwalen kan genezen en ziekten kan voorkomen.
  • Boeren en spugen is normaal in het openbaar. Boeren wordt zelfs beschouwd als een teken van voldoening na een maal. 

Wat Chinezen minder tolereren zijn mensen die te laat komen, punctualiteit is een teken van respect. Daarnaast is het verstandig om publiekelijke affectie te vermijden. Hier lees je meer over de etiquette in China.

Chinese tradities

Er zijn tal van Chinese tradities in verschillende facetten; van dagelijkse gebruiken tot terugkerende grote festiviteiten. Chinezen grote waarde aan de officiële momenten in het leven als geboorte, huwelijk en overlijden en gaan gepaard met ceremoniële verering. Hieronder een greep van de meest beroemde Chinese tradities:

  • Chinese Kung Fu is een traditionele sport ontstaan uit het oude China.
  • Het Chinese sterrenbeelden schema maakt gebruik van Twaalf Aardse Takken en twaalf dieren om het jaar te symboliseren waarin iemand wordt geboren. De cyclus van de Chinese dierenriemtekens wordt elke twaalf jaar voltooid.
  • In China wordt geleefd volgens twee heersende kalenders (de Gregoriaanse- en Maankalender) en dus vieren Chinezen soms tweemaal hun verjaardag.
  • Het Drakenbootfestival, een ander traditioneel festival in China, valt elk jaar op 5 mei in de maankalender, en wordt gevierd om een oude patriottische dichter genaamd Qu Yuan te herdenken.

Chinese normen en waarden

Een ander aspect van de cultuur van China zijn de normen en waarden. Als je de Chinezen waarden in een aantal woorden moet omschrijven kom je uit op: harmonie, welwillendheid, rechtschapenheid, hoffelijkheid, wijsheid, eerlijkheid, loyaliteit en kinderlijke vroomheid. Praktisch zijn op de reis de volgende tips van toepassing:

  • Vermijd onthullende kleding, dit wordt al gauw als schokkend ervaren.
  • Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen.
  • Afdingen doe je enkel op markten, maar is niet gebruikelijk in grote winkelcentra.
  • Rijst wordt meestal na de rest van de maaltijd gebracht, en wordt niet gezien als bijgerecht.
  • Wanneer je klaar bent met eten leg je je stokjes op de kom, maar zet ze absoluut niet rechtop.

Chinese omgangsvormen

Toeristen worden meestal met nieuwsgierigheid bekeken en ontvangen. In de grote steden beheerst men over het algemeen de Engelse taal, echter het komt veelal voor dat Chinezen geen woord Engels verstaan. Ondanks de taalbarrière, staan Chinezen open om in contact met je te komen. Met geduld, tolerantie, een glimlach en een gevoel voor humor kom je een heel eind. 

Chinezen hanteren een vrij indirecte communicatie, om de harmonie in omgangsvormen te bewaren. Vooral in de non-verbale communicatie komt dit tot uiting: gezichtsverlies is een absolute no-go. Daarnaast kun je stellen dat Chinezen erg trots op hun land en zeer oude cultuur zijn.

 





China in beeld