+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Thailand » Geldzaken in Thailand

Geldzaken in Thailand

De belangrijkste informatie over geld in Thailand zetten we hier voor u op een rij. Zo gaat u goed voorbereid op vakantie en weet u ook waar u bij terugkeer in Nederland rekening mee moet houden.

De valuta in Thailand: De Thaise baht (THB)

De Thaise baht (THB) is de officiële munteenheid van Thailand. Voor de wisselkoers kunt u kijken op https://www.valuta.nl/thailand_baht

Thaise baht biljetten

De biljetten van de Thaise baht zijn verkrijgbaar in coupures van 20, 50, 100, 500 en 1000 en THB. Alle biljetten worden geregeld gebruikt in Thailand, dus situaties zoals in Nederland met coupures van 200 en 500 Euro gaat u niet tegenkomen. Wel kan het zo zijn dat men in kleine winkels en taxi’s geen geld terug heeft van 1000 THB, omdat men niet voldoende wisselgeld bezit. Dit voorkomt u door wat kleine biljetten THB bij u te hebben.

 

Een handige lijst

  • 10 baht (bruin, wordt niet meer uitgegeven)
  • 20 baht (groen)
  • 50 baht (blauw)
  • 100 baht (rood)
  • 500 baht (paars)
  • 1000 baht (beige)

Thaise baht munten

In 1 Thaise baht zitten 100 satang, net zoals in een euro. De Thaise baht kent muntstukken van 25- en 50-satang en munten van 1, 2, 5 en 10 baht. Er zijn verschillende munten in omloop; oude munten met alleen Thaise cijfers en nieuwere munten met zowel Thaise als Arabische cijfers. U kunt met beide munten betalen. Ook leuk om deze munten te bewaren als verantwoord souvenir van uw reis door Thailand.

Pinnen in Thailand: geld opnemen bij een pinautomaat

In Thailand kunt u bij de meeste geldautomaten geld opnemen met uw Nederlandse pinpas. Het is belangrijk dat uw bankpas een Cirrus- of Maestro-logo bevat. In winkels wordt dit soms door de verkoopmedewerker gecontroleerd.

 

Als u geld opneemt bij de bank worden per transactie kosten gerekend. De hoogte van deze kosten kunnen per bank verschillen. Het is vaak wel goedkoper om met uw bankpas geld op te nemen ten opzichte van geld opnemen met uw creditcard.

 

Geldautomaten geven u vaak grote baht biljetten van 1000 THB. Het is soms lastig deze in te wisselen omdat men niet over voldoende wisselgeld bezit. U kunt deze biljetten breken door bij een van de vele 7/11 winkels een aankoop te doen. Zij hebben vaak voldoende wisselgeld.

 

Goed om te weten: In Thailand komt eerst het geld uit de geldautomaat en daarna uw bankpas. Niet vergeten dus, die pinpas!

Kunt u uw creditcard gebruiken in Thailand?

Ja, u kunt uw creditcard in Thailand gebruiken. In de grotere hotels en winkels en bij vliegtuigmaatschappijen worden creditcards geaccepteerd, maar dus niet overal. Houd er dus rekening mee dat u ook uw pinpas én voldoende contant geld op zak hebt. Ook bij transacties met uw creditcard worden bij de bank en in winkels extra kosten gerekend.

Niet vergeten! Zet uw bankpas op ‘wereldstand’

Vergeet voor vertrek niet uw bankpas op wereldstand te zetten, zodat u deze ook buiten de de eurozone kunt gebruiken. Dit kunt u eenvoudig via de app van uw bank of op de computer via het internet bankieren. U kunt een tijdsperiode aangeven of bij terugkeer in Nederland de wereldstand handmatig uitzetten.

Fooi geven in Thailand

Ondanks dat fooi geven in Thailand niet gebruikelijk is laat de Thai af en toe wat kleingeld achter. In grote steden, zoals Bangkok, gelden meer Westerse normen. In duurdere restaurants en hotels wordt 10% servicekosten gerekend. Wanneer dit niet in rekening wordt gebracht is het gebruikelijk om 10% fooi te geven of af te ronden naar de volgende 20 baht.

 

Taxichauffeurs verwachten geen fooi en sommigen zullen fooi weigeren. Portiers en piccolo’s verwachten een fooi van 20-50 baht. Deze fooi kunt u ze direct in de hand drukken.

Afdingen en onderhandelen in Thailand

Afdingen is heel normaal in de Thaise cultuur. Toch zal u ervaren dat in grote winkelketens en shoppingmalls afdingen niet gebruikelijk is en daar, ondanks uw dappere pogingen, niet op wordt ingegaan.

 

Bij kraampjes gericht op toeristen en op toeristische markten kunt u gerust afdingen. Afdingen tot 50% van de oorspronkelijk vraagprijs is voor u een goed uitgangspunt.