+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Thailand » Beste reistijd

Wanneer kunt u het best naar Thailand reizen?

Wanneer is nou het beste reisseizoen voor Thailand? Als u een reis wilt maken door Thailand is het goed om te weten welk weer u in ieder reisseizoen kunt verwachten. Daarom geven we u in dit artikel alle informatie die u nodig heeft om te bepalen wat voor u het beste seizoen is om naar Thailand te reizen.

Thailand klimaat

Het grootste deel van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat. Het midden en noorden van Thailand hebben een tropisch savanneklimaat met invloeden van de moesson.

 

In Thailand zijn er drie seizoenen te onderscheiden:

 1. Droge, warme periode (april - medio juni)
 2. Regentijd (midden juni - oktober)
 3. Droge, minder warme periode (november - april) en in het zuiden loopt deze periode door tot augustus met in mei en juni soms een regenbui

In elke periode kan goed gereisd worden.

Het weer in het droge, warme seizoen in Thailand

Het hete seizoen loopt van april tot medio juni, met april en mei als heetste maanden van het jaar; het is dan warm en droog met een temperatuur die soms tot 40°C kan oplopen.

Het weer in de regentijd in Thailand

In de regentijd, die loopt van midden juni tot oktober, heerst de natte zuidwestmoesson. Er kan dan, vaak in de namiddag of ’s avonds, in een korte tijd zeer veel regen vallen, met in de maand oktober zelfs kans op overstromingen.

Het weer in de winter in Thailand

De winter in Thailand duurt van november tot en met maart en deze periode waait de vrij droge noordoostmoesson. Het is dan droog en aangenaam weer (niet zo benauwd) en de gemiddelde temperatuur schommelt dan tussen de 25 en 30°C, met uitschieters naar beneden in het noorden en noordoosten.

 

Klimaat Thaise eilanden

Als we het hebben over de beste reistijd naar de Thaise eilanden, dan is daar een wezenlijk verschil. Zelf denken we dat de Thaise winter de beste reisperiode is om de eilanden voor de westkust van Thailand te bezoeken en in de Thaise zomer de eilanden voor de oostkust.

We leggen per ‘eilandenregio’ uit wat de beste reistijd is.

Eilanden in de Golf van Thailand voor de oostkust

Op de eilanden in de golf van Thailand kan het in november en december nog goed nat zijn. Regelmatig vallen er in deze periode nog flinke buien, dat terwijl deze eilanden in het regenseizoen droger zijn dan de rest van Thailand. 15 regendagen t.o.v. 20 regendagen in de rest van Thailand. Op het eiland Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan regent het voornamelijk in oktober-november. Dat is goed om mee te nemen om voor uzelf de beste reistijd voor Thailand te bepalen.

 

De beste reistijd voor de Thaise eilanden zoals Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao vinden we dus de Thaise zomer, december tot april.

Eilanden voor de westkust van Thailand

Phuket, Krabi, Ko Phi Phi en Ko Lanta. De eilanden en stranden die in bijna iedere Thailand vakantie terug te vinden zijn. Toch is het goed om te kijken in welk deel van het jaar u deze plekken bezoekt. Op het eiland Phuket regent het bijvoorbeeld voornamelijk in mei-juni. Dat wilt u natuurlijk wel meenemen in uw reisplannen. In december, januari en februari is het aangenaam weer op deze eilanden

 

De beste reistijd voor de Thaise eilanden zoals Phuket, Krabi, Koh Phi Phi en Koh Lanta vinden we dus de Thaise winter, van december tot april.

Gemiddelde temperaturen in Thailand

Zoals aangegeven is het Thaise klimaat onder te verdelen in drie seizoenen. Drie totaal verschillende seizoenen, maar met een gemiddelde dagelijkse temperatuur van 25°C. Niet verkeerd dus!

De temperatuur stijgt bijna nooit boven de 35°C en daalt zelden verder dan 16°C. Enkel op de hoogste bergtoppen kan het vriezen en in de winterperiode kan het in de bergen behoorlijk koel zijn met temperaturen rond de 10°C.

 

De dag- en nachttemperaturen kunnen in het noorden en midden van het land flink verschillen, tot wel een verschil van 20°C.

 

Het is dus goed om te controleren in welke periode u een reis maakt en welke kledingadviezen gelden voor die reisperiode, de Thaise bestemmingen die u aandoet en de weersvoorspellingen voor uw reis door Thailand.

 

Kledingvoorschriften

De hoofdregel bij het bezoeken van een tempel is, dat uw schouders en knieën bedekt moeten zijn. Een oksel hemd mag niet, maar een T-shirt waar uw schouders bedekt zijn wel.

 

Ook kunt u een sjaal gebruiken. Jurken en rokken mogen wel, maar ook hier geldt dat de schouders bedekt zijn en dat de kledij over de knieën is. Daarnaast dient u voor het betreden van het tempelcomplex uw schoenen uit te doen. Indien u vooraf weet dat u een tempel gaat bezoeken, is het raadzaam deze dag op slippers te lopen. U kunt deze makkelijk aan- en uitdoen.

 

Ziet u een hoop schoenen staan, dan weet u dat u op uw blote voeten of met uw sokken verder moet. Thais vinden het belangrijk een heiligdom op blote voeten en/of met sokken te betreden.

 

Tip: Overdag is het warm in Thailand en de tegels vaak bloedheet. Doe een aantal (goedkope) sokken aan om te voorkomen dat het u ‘te heet onder de voeten wordt’.

Beste reistijd Thailand

Wij zijn zelf van mening dat de koelere maanden van het droge seizoen (november t/m maart), dan is de temperatuur het meest aangenaam.

Beste reistijd Thailand per regio

Beste reistijd Noord-Thailand

November, december en januari t/m maart zijn de beste maanden om naar Noord-Thailand te reizen. Het noorden van Thailand kent een moessonklimaat, waardoor er gedurende het jaar maar kleine temperatuurverschillen zijn. Omdat Noord-Thailand een redelijk constant klimaat kent is er qua drukte eigenlijk geen ‘beste reistijd’ te benoemen.

 

Wilt u dus naar Chiang Mai, Chaing Rai of Mae Hog Son en Noord-Thailand combineren met andere bestemmingen, dan is de beste reistijd november, december januari t/m maart.

Beste reistijd Midden-Thailand

Januari, februari, maart, november en december zijn de beste maanden om naar Midden-Thailand te reizen. De beste reistijd voor Midden-Thailand is dan ook november t/m maart.

 

Wilt u dus naar een van onderstaande bestemmingen in Midden-Thailand, dan reist u het beste van november t/m maart:

 

 • Bangkok,
 • Ayutthaya,
 • Kanchanaburi,
 • Khao Yai National Park,
 • Kuri Buri National Park,
 • Koh Samet, Koh Talu,
 • Prachuap Khiri Khan (Khua Hin),
 • Lopburi,
 • Phetchaburi,
 • Sangkhlaburi, Koh Si Chang.

Beste reistijd Zuid-Thailand

Januari, februari, maart en december zijn de beste maanden om naar Zuid-Thailand te reizen.

Reistijd Oost Thailand

Wilt u naar de eilanden in het oosten van Thailand (Koh Samet, Koh Chang en Pattaya, dan is de beste tijd november, december, januari t/m maart.

Reistijd eilanden Golf van Thailand

Voor de eilanden van de Golf van Thailand, zoals Koh Samui, Koh Tao en Koh Phangan, dan reist u het beste van januari t/m april.

Reistijd eilanden Andamanse zee

Wilt u naar de eilanden in de Andamanse zee, zoals Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta, Surin eilanden, Railay Beach? Ook dan reist u het beste van december t/m maart.

 

Heeft u vragen over de beste reistijd Thailand?

Natuurlijk is het prettig als het goed weer is tijdens uw vakantie in Thailand, en wellicht vindt u het belangrijk dat het daarnaast niet te druk is of wilt u een specifieke plek bezoeken die niet het gehele jaar toegankelijk is.

 

Zuidoost Azië-reisspecialist Iwan geeft u graag advies over de beste reistijd voor uw vakantie naar Thailand. Afhankelijk van wat u belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat, de drukte en uw reiswensen, en bepaald zo wat voor u de beste reisperiode in Thailand is.