+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Sri Lanka » Religie

Religie in Sri Lanka

Boeddhisme

De belangrijkste godsdienst in Sri Lanka is het Theravada boeddhisme. Deze stroming van het boeddhisme kun je ook terug vinden in Thailand, Myanmar, Laos en Cambodja. Ongeveer 70% van de Srilankaanse bevolking is boeddhistisch, dit kun je ook terug zien aan de vele tempels en boeddha beelden door het land. De stad Anuradhapura is een heilige stad voor de boeddhisten, in deze stad vind je één van de belangrijkste relikwieën; de Sri Maha Bodi, de boom waaronder Boeddha de verlichting heeft bereikt. Een andere belangrijke relikwie is de tand van Boeddha, deze is te zien in de Tempel van de Tand in Kandy. Ook in Polonnuruwa vind je prachtige tempels en beelden bij de overblijfselen van een koninklijk paleis.

Hindoeïsme

Ongeveer 16% van de Srilankaanse bevolking is hindoe. Voor de introductie van het Boeddhisme in de 5e eeuw voor christus, was het Hindoeïsme de belangrijkste godsdienst in Sri Lanka. Vooral in het noorden en oosten van Sri Lanka komt het Hindoeïsme veel voor. Door heel het land vind je vele hindoe tempels en altaren. In Trincomalee aan de oostkust vind je één van de bekendste hindoe tempels, de Tiru Koneswaram tempel.

Islam

De moren vertegenwoordigen 95% van de moslimbevolking in Sri Lanka. De islam is via Arabische handelaren in de 8e eeuw na christus Sri Lanka binnen gekomen. De moslim populatie heeft een extra groei doorgemaakt via Maleisië en Javaanse immigranten tijdens de Nederlandse kolonisatie. Een belangrijke locatie voor moslims in Sri Lanka is Adam’s Peak nabij Ratnapura. Hier ligt de heilige voetafdruk van Adam.

Christendom

De ‘bible belt’ van Sri Lanka loopt langs de kust van Negombo, aan de westkust, tot aan Jaffna in het noorden. In de eerste eeuw na Christus zou Thomas de Apostel aan zijn gekomen in Sri Lanka. Kleine christelijke nederzettingen bleven er over. Pas na de Portugese en vooral Nederlandse missionarissen groeide het Christendom in Sri Lanka. Langs de westkust staan vele Portugese en Nederlandse kerken. Eén van de bekendste is de Wolvendaal kerk in Colombo, een oud Hollandse kerk gebouwd in 1749.