+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Sri Lanka » Gezondheid

Gezondheid Sri Lanka

Medische zorg

Wil je een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis of vraag de hotelreceptionist of hij er een wilt laten komen. In Colombo zijn goede ziekenhuizen (Colombo General Hospital, Central Hospital) en privéklinieken (Asiri Hospital, Asiri Surgical Hospital, Lanka Hospitals, Nawaloka Hospital Priviate) te vinden. Deze klinieken bieden de beste zorg. Buiten de hoofdstad is de medische zorg van een lager niveau. Zorg altijd dat je jouw verzekeringspapieren meeneemt. En dat je voordat je op reis gaat een goede reisverzekering hebt afgesloten.

Houd er rekening mee dat je mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Vraag altijd om een rekening zodat je deze kosten bij jouw verzekering kunt verhalen.
In geval van een ziekenhuisopname of wanneer je medisch-specialistische zorg nodig hebt, kan je het beste direct contact opnemen met jouw verzekeringsmaatschappij.

Legionella

Wij adviseren je bij het voor het eerst betrekken van jouw kamer of appartement elke warmwaterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste leg je de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25 - 50 C. kan zich nl. de legionella bacterie ontwikkelen, die je op deze manier doeltreffend kan bestrijden.

Vaccinaties voor je reis naar Sri Lanka

Voor een reis naar Sri Lanka is een vaccinatie voor gele koorts verplicht indien je 7 dagen voor je bezoek aan Sri Lanka in een gele koorts land bent geweest (enkele landen in Afrika en Zuid-Amerika). Daarnaast wordt het wel aangeraden om je te vaccineren tegen de volgende virussen:

  • Hepatitis A
  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Bij een verblijf van 2 weken of langer is het tevens aangeraden om je te vaccineren tegen:

  • Buiktyfus

Bij een verblijf van langer dan 3 maanden is het aangeraden om je te vaccineren tegen:

  • Hepatitis B
  • Tuberculose (TBC)
  • Rabiës (Hondsdolheid)

Malaria

In Sri Lanka komt malaria nog sporadisch voor in de jungle in het noorden. Hierdoor is het niet nodig malariapillen mee te nemen, tenzij je specifiek het malaria gebied bezoekt.

Dengue

Dengue of Knokkelkoorts heerst in Sri Lanka. De overheid heeft speciale programma’s om de muggen die dengue overbrengen uit te roeien, echter er blijft een risico tot besmetting bestaan. Een anti-muggenmiddel meenemen is daarom aan te raden. Let op dat het anti-muggenmiddel DEET bevat.

Mocht je toch koorts krijgen, gebruik geen naproxen, aspirine of ibuprofen. Deze middelen beïnvloeden de bloedstolling in het geval dat je besmet bent met Dengue. Paracetamol kun je wel gewoon gebruiken.

 

Reisverzekering

  • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Jouw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat je van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van jouw reisverzekeraar in jouw telefoon.