+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisaanbod » Reisaanbod Indonesië  » 25 daagse reis naar Sulawesi

25 daagse reis naar Sulawesi

Reiscode: ATT-TT-020

in overleg
Reisduur: 25 dagen / 22 nachten

Hoogtepunten

Op deze reis gaat u de prachtige natuur en de spectaculaire landschappenvan kalksteenheuvels en de 40.000 jaar oude rotstekeningen in de grotten van Sulawesi ontdekken. U bezoekt kleine maar zeer indrukkwekkende dorpen waar veelal nog op authentieke wijze wordt geleefd. Deze pittoreske dorpen zijn gelegen in een wonderbaarlijk bergachtig landschap, dat gedomineerd wordt door rijstvelden en bamboebos.

U bezoekt prachtige omgevingen van pijnbomen, groene rijsterassen, bergachtige gebieden en watervallen. In Toraja (ook bekend van de programma’s Erica op Reis en van 3 op reis van BNNVARA, zult u worden geconfronteerd met indrukwekkende rituelen en tradities die gepaard gaan bij het begraven van overledene. Ook de prachtige gegraveerde van de huizen met de opmerkelijke, zogenoemde tongkonandaken worden bezocht.

 Een van de hoogtepunten van deze reis is het bezoek aan het Bada Vallei. De Bada vallei bestaat uit een prachtig landschap met groene rijstvelden, smalle beekjes, rivieren en een omgeving van bergen en tropisch regenwoud. Houd er rekening mee dat dit een hobbelige reis zal worden. In de vallei vind je verschillende megalieten van ongeveer 1000-1500 jaar oud. Ze zijn gesneden in abstracte menselijke en dierlijke vormen. De grootste megaliet van Bada is bijna 5 meter hoog. Samen met een gids bezichtigt u deze beelden in de vallei.

U bezoekt de Togean eilanden: dit zijn echte droomachtige eilanden boven en onder water. Er zijn maar weinig plekken op aarde die zo mooi en paradijselijk zijn als de Togean Islands, een eilandengroep die hoort bij het Indonesische eiland Sulawesi. Hier vind je de klassieke bounty-stranden, met goudgeel zand, groene palmbomen en een azuurblauwe zee vol tropische vissen. Destranden zijn ongerept en wit, maar de werkelijke ster van de Togean eilanden is haar onderwaterwereld. Een prachtig koraal en een overvloed aan diersoorten maakt het een must voor duikers en snorkelaars.

HIGHLIGHTS

 • Fietstochten langs dorpen en prachtige rijstvelden
 • Wandeltochten langs unieke landschappen, kalksteenrotsen en in tropische regenwouden
 • Privé auto met chauffeur
 • Jeepritten door bergachtige landschappen
 • Snorkelen
 • Idyllische eilanden
 • Kanotochten langs mooie kalksteenrotsen
 • Ontmoetingen met lokale bevolking
 • Excursie Tempemeer: authenticiteit ten top
 • Flexibel programma in Toraja
 • Bezoek aan berglandschappen, watervallen, adembenemende uitzichten
 • Bezoek bijzondere plaatsen als Pendola, Bada vallei, Tentena, Kadiri, Luwuk en nog vele prachtige idyllische plaatsen
 • Wandeltochten door Nationale parken met tropische bossen
 • Verblijf op de Togean Eilanden
 • Trip naar Mahawu vulkaan en hotsprings


Dagprogramma

Codering: B= Breakfast; L= Lunch, D= Diner, FB= Full Board

 

Dag 1. Vertrek uit Nederland

 

Dag 2. Aankomst Makassar, transfer hotel.

Bij aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u door uw chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar uw hotel in het centrum van de stad gereden. Als er voldoende tijd is kunt u onderweg nog een stop maken bij de oude haven (U betaalt een kleine entree).

 

Overnachting in Aston, superior

Comfortabel hotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Er is een zwembad en restaurant.

 

Dag 3. Barombong fiets trip, namiddag vrij (B & L)

U verlaat in de ochtend onder begeleiding van chauffeur en gids uw hotel en rijdt in ca. 45 minuten naar het beginpunt van de fietstocht. U fietst langs dorpjes en rijstvelden, u steekt een rivier over met een pond, drinkt koffie of thee bij mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis. U fietst ongeveer 20 km over grotendeels vlakke wegen, hier en daar niet geasfalteerd. U stopt regelmatig om te kijken bij huisnijverheid of om een praatje te maken bij de lokale bevolking. Door de vele stops bent u pas in de namiddag terug bij uw hotel. Houdt u er rekening mee dat het warm kan zijn en zorg ervoor dat u enigszins bedekkende kleding draagt vanwege het feit dat u langs islamitische dorpjes fietst (ook goed tegen de zon).

 

Overnachting in Aston, superior

 

Dag 4. Maros trip; transfer naar Malino (B & L)

Vanaf Makassar rijdt u in ongeveer een uur naar het startpunt van de Maros trip. U wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoekt u een lokale familie waar u een lunch krijgt voorgeschoteld. Daarna vaart u met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Malino ligt op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. U slaapt hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

 

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, standaard bungalow

 

Prachtige villa, drietal bungalows, een houten pondok en een guestroom temidden van rijstvelden en rijstterassen. Er wordt een lekker ontbijt geserveerd maar lunchen en dineren is niet mogelijk, u kunt echter de auto en chauffeur gebruiken om u bij een eethuisje in plaatsje Malino zelf te laten afzetten.

Er is een zwembad.

 

Dag 5. Malino, wandeling (B & L)

U maakt samen met een gids een mooie wandeling van 4-5 uur, langs rijstvelden en kleine dorpjes, u passeert ook een waterval aan het begin waar u zelfs kunt zwemmen. Het is een bergachtig gebied, houd u er rekening mee dat er stijgingen en dalingen in zitten. Onderweg geniet u van een lunch geserveerd bij mensen thuis.

 

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, bungalow

 

Dag 6.Malino – Sengkang (B)

U verlaat in de ochtend het plaatsje Malino en volgt een zeer fraai smalle weg langs prachtige rijstvelden en later deels langs de kust.U arriveert in de namiddag in plaatsje Sengkang. De rit duurt ca. 6 tot 7 uur. U arriveert in de namiddag in het plaatsje Sengkang.

 

Overnachting in BBC, superior

Redelijk middenklasse hotel dichtbij het centrum van het stadje. Comfortabele (wel wat kleinere) kamers met ac en eigen badkamer.

 

Dag 7. Tempemeer excursie; transfer naar Toraja (B)

In de ochtend maakt u metuwe gids een excursie naar het Tempemeer. U ziet vissers, vele vogels en bezoekt een van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoekt u met de auto nog enkele dorpjes waarzijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. Hierna neemt de gids afscheid en rijdt u verder samen met alleen uw chauffeur naar Toraja, nog een rit van 3-4 uur.

 

Overnachting in Luta, deluxe

Een volledig gerenoveerd hotel aan de Saddan rivier in het centrum van Rantepao. De sfeervolle kamers zijn wat klein maar bieden voldoende comfort, ze worden door een ac gekoeld en de meeste kamers kijken uit naar een binnenplaatsje. Het hotel heeft een klein zwembad en een restaurant die beide uitkijken naar de rivier.

 

Dag 8.Toraja en omgeving met auto en te voet (B)

Samen met gids en chauffeur verkent u de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met uw gids waar u naar toe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaalt u een entree van ca. Rp 20.000-30.000 per persoon. Bij ceremonies wordt van u verwacht dat u een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt.

 

Overnachting in Luta, deluxe

 

Dag 9. Toraja en omgeving met auto en te voet (B & L)

Een tweede dag waarop u Toraja samen met uw lokale gids verkent. In de middag krijgt u een lekkere typische Toraja lunch aangeboden met onder andere Pa’piong Manuk, kip in een bamboe koker. U krijgt deze lunch in een lokaal dorp aangeboden, het is mogelijk dat deze lunch op een andere dag plaatsvindt, afhankelijk van het programma en mogelijke ceremonieën.

 

Overnachting in Luta, deluxe

 

Dag 10. Van Toraja naar Pendolo (B & D)

In de vroege ochtend verlaat u Toraja en rijdt u verder noordelijk (alleen met chauffeur). Via een bochtige bergweg bereik u na enkele uren de kust, deze volgt u tot na het midddaguur, waarna u weer de beboste bergen inrijdt. U passeert een waterval en kunt stukjes langs de weg lopen om de benen te strekken. Tegen het einde van de middag bereikt u het kleine plaatsje Pendolo dat aan de zuidoever van het Posomeer ligt.

De chauffeur rijdt bij aankomst terug naar Makassar.

 

Een eenvoudig diner is vanavond inclusief.

 

Overnachting in Mulia Lake Poso, standaard kamer of cottage

Eenvoudig guesthouse direct aan het strand van het Posomeer. Basic kamers, met eigen badkamer (geen warm stromend water).

 

Dag 11. Per gecharterde boot van Pendolo naar Tentena, bezoek waterval (B & D)

In de ochtend wordt u door een lokale gids opgehaald en begeleidt. U stapt aan boord van een gecharterde boot. U volgt de oostoever en maakt enkele stops waarbij u via een dorpje naar een waterval loopt en vervolgens naar een uitzichtpunt. Rond het middaguur arriveert u dan in uw guesthouse dat eveneens aan het strand van het Posomeer ligt. In de middag rijdt u naar de mooi gelegen Saluopa watervallen.

 

Een eenvoudig diner is inclusief.

 

Overnachting in Tandobone cottages, standard cottage

Leuke en goed onderhouden cottages. Eigen badkamer met koud stromend water. Alle cottages hebben echter een keukentje waar u water kunt koken, wat u later kunt mengen in het waswater. Tandobone ligt op ca. 30 minuten van Tentena, het laatste stukje naar het hotel legt u per boot af. Het ligt direct aan het meer en tegen rijstvelden aan, een prachtige en unieke plek!

Er is geen 110 of 220 volt in uw kamer, maar wilt u opladen dan kan dat in het restaurant.

 

Dag 12. Bezoek Badavallei (FB)

Met een jeep rijdt u in de loop van de ochtend in de richting van de Badavallei gelegen op ca. 800 meter. De vallei is een enclave in het uitgestrekte Nationale Park Lore Lindu. Dit park kent nog enkele andere valleien waaronder Besoa en Napu. Al deze 3 valleien staan bekend om hun megalitische beelden en bewerkte stenen vaten. De ruige tocht ernaar toe duurt ongeveer 3 tot 5 uur (sterk afhankelijk van de conditie van de weg); via een deels onverharde weg bereikt u een bergrug op ca. 1800 meter, hierna daalt u af. Er gaat een picknick lunch mee en avondeten krijgt u geserveerd in de losmen. U arriveert in de namiddag.

 

Overnachting in Losmen Ningsih, ROH

Hele eenvoudig losmen met gedeelde mandikamer (mandibak, alleen koud water) en hurkwc.

 

Dag 13. Wandelingen Bada vallei, terug naar Tentena (B & L)

Vandaag maakt u langere wandelingen door de vallei en gaat u op zoek naar verder gelegen megalieten en vaten. U wandelt door een prachtige omgeving met kleine dorpjes en rijstvelden omringd door bergen en tropische bossen. In de middag keert u terug naar Tentena met de jeep. U luncht onderweg of afhankelijk van het tijdstip van terugkeer in uw guesthouse.

 

Overnachting in Tandobone cottages, standard cottage

 

Dag 14. Transfer naar Ampana, public boot naat Wakai en lokale boot naar Kadidiri (FB)

U wordt door een chauffeur opgehaald en rijdt door naar Ampana, dit is een rit van ca. 5-6 uur.

In Ampana stap u aan boord van een public speedboot en vaart u in ca. 1,5-2 uur over naar Wakai. Hier wacht een lokale boot van uw verblijf u op en brengt u over in ca. 30 minuten.

 

Tijdens uw verblijf op de Togean eilanden heeft u niet 24 uur elektriciteit, meestal wordt de generator aangezet tussen 17:30 uur en 22:30 uur. Ook telefonisch bereik is vrijwel niet aanwezig.

 

Overnachting in Harmony Bay, beachfront bungalow

 

Ruime, eenvoudige bungalows op een prachtig stukje strand. De bungalows zijn vrij nieuw, hebben een

terras met hangmat en zitstoelen evenals een badkamer met douche en westers toilet (geen warm water). Alle maaltijden en een snack in de middag zijn inclusief tijdens uw verblijf hier (drankjes, incl koffie, thee en water niet).

 

Dag 15. Kadidiri, vrije dag (FB)

Vrije dag om naar wens in te delen.

 

Overnachting in Harmony Bay, beachfront bungalow

 

Dag 16. Kadidiri, vrije dag (FB)

Vrije dag om naar wens in te delen.

 

Overnachting in Harmony Bay, beachfront bungalow

 

Dag 17. Van Kadidiri naar Luwuk (B)

Inde late ochtend verlaat u Kadidiri en vaart u naar Wakai. Hier staptu over op de public speedboat en vaart u naar Ampana. Hier wordt u opgehaald door een auto met chauffeur en rijdt u in ca. 6 uur naar het stadje Luwuk. U overnacht in Luwuk zodat ude volgende dag niet meer zo lang hoeft te rijden naar het vliegveld (en dus ook niet zo vroeg hoeft te vertrekken!). Luwuk zelf heeft niet zo veel aantrekkingskracht, behalve het feit dat het stadje aan zee ligt.

 

Overnachting in Estrella Hotel, superior

Comfortabel hotel aan het water met ruime kamers. Er is een klein zwembad en verschillende restaurants.

 

Dag 18. Late check out, vlucht naar Manado en transfer Tomohon (B)

Uw vlucht met Wings Air IW 1146 vertrekt vandaag om 17:25 uur naar Manado. U mag tot vertrek naar de luchthaven gebruik maken van uw kamer. Aangekomen in Manado rond 18:45 uur wordt u door auto en chauffeur opgehaald en naar uw hotel in Tomohon gereden, een rit van ongeveer 1,5-2 uur rijden. Tomohon is gelegen op een hoogte van ongeveer 800 meter en staat bekend om de vele bloemen.

 

Overnachting in Gardenia, bungalow

 

Mooi klein hotel even buiten Tomohon in het plaatsje Kakaskasen II. Prachtige tuin en mooi uitzicht op de Lokonvulkaan. Er is een openlucht restaurant dat prima eten serveert.

 

Dag 19. Trip Mahawu vulkaan en hot springs, lunch in een boshut (B & L)

In de ochtend bezoekt u eerst de grote markt van Tomohon. Aansluitend rijdt u tot dichtbij de top van de Mahawu vulkaan, met een flinke trap bereikt u de top en het kratermeer waar u bij helderweer prachtige vergezichten heeft. U wandelt nu een deel van de krater rond en daalt de andere kant naar beneden (deels trappen, deels onverharde paden: in de regentijd is het mogelijk dat het pad niet toegankelijk is. U keert dan weer terug via dezelfde route). Net voordat u de weg bereikt wandelt u langs een kleine houten hut in het bos,op deze unieke plek krijgt u een bijzondere maaltijd aangeboden. Op de houten tafel worden bananenbladeren gelegd en hierop wordt het eten geserveerd, geen bord dus, u eet zoals de Minahasers ook eten! Het kipgerecht wordt bereidt in een bamboe koker. Na de lunch rijdt u naar warmwaterbronnen aan de voet van de active Soputan vulkaan waar u lekker kunt badden in natuurbaden. U rijdt weer terug en arriveert in de vroege avond bij uw hotel.

Entrees en donaties betaalt u vandaag weer zelf.

 

Overnachting in Gardenia, bungalow

 

Dag 20. Van Tomohon via naar Tangkoko reservaat (B & L & D)

U rijdt vandaag naar het oostelijke puntje van het Minahasa gebied naar het Tangkoko Batuangus reservaat, er rijdt vandaag geen gids mee. Het bos in dit reservaat is relatief jong waardoor er veel fruitbomen te vinden zijn. Veel fruitbomen betekent dat er vrij veel fruitetende dieren te vinden zijn, waaronder apen en neushoornvogels. Het is een van de weinige bossen in Indonesie waar u goed dieren kunt observeren.

 

De rit van Tomohon naar Tangkoko duurt ca. 2,5-3 uur. In de namiddag/avond maakt u onder begeleiding van een ranger een wandeling door het bos (maximaal 3 uur) waarbij u op zoek gaat naar tarsiers, half aapjes ter grote van een volwassen mensenhand. Deze dieren verlaten in de schemer hun slaapboom op zoek naar insecten, en keren in de vroege ochtend weer terug.

U betaalt in Tangkoko voor het gebruik van een camera (ca. Rp 30.000 pp) als ook voor een parkvergunning (Rp 100.000 per persoon per wandeling: U betaalt dus zowel voor de namiddagwandeling als voor de ochtendwandeling).

 

Overnachting in Tangkoko Lodge, standard ac

 

Eenvoudig guesthouse gelegen tegen de rand van het Tangkoko reservaat. Simpele kamers met een ac (bij lage stroom spanning, wat regelmatig voorkomt, werkt de ac niet of niet goed) en eigen badkamer (westerse wc, alleen koud stromend water). Gedurende uw verblijf hier zijn eenvoudige maaltijden inclusief (1 x ontbijt en 1 x diner).

 

Dag 21. Tangkoko ochtendwandeling, transfer naar Bunaken (B & D)

Vandaag bezoekt u het bos in de vroege ochtend. Tijdens deze wandeling, vergezeld door een begeleider, gaat u op zoek naar apen, neushoornvogels, buideldieren etc. Deze wandeling duurt ca. 4 uur (als u langer dan 4 uur wandelt betaalt u extra voor de kosten). Hierna rijdt umet uw chauffeur door naar de haven van Manado (ca. 2 uur) waar u met een shuttle boot,onder begeleiding van de boot crew (er kunnen ook andere gasten inzitten), naar Bunaken zal worden gebracht.

 

De entree tot het nationale park Bunaken bedraagt circa Rp 150.000 per persoon die u betaalt bij aankomst op het eiland bij het hotel (deze kan verhoogd worden). De zeetuinen van het nationale park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van 5 kleine eilanden voor de kust van Manado en het Arakan rif, dat ten zuiden van de stad ligt. De 5 eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain. Het marine-reservaat Bunaken is ook een paradijs voor snorkelaars, aangezien het kleurrijkste onderwaterleven zich tussen de 5 en 15 m onder de zeespiegel afspeelt.

 

Het eiland Bunaken is wereldberoemd vanwege de drop offs, het bevindt zich in het nationale zeepark Bunaken. Het strand is gelig en er zijn veel mangrove bossen. Bij hoog water kunt u er snorkelen vanaf het strand.

 

Overnachting in Two Fish, standard cottage

 

Two Fish ligt aan het Panglisang strand op Bunaken. De cottages zijn eenvoudig maar bieden voldoende comfort met een ventilator en een eigen badkamer met douche en WC (warm stromend water). De ligging van de cottages is perfect, het beste rif ligt voor de deur. Two Fish heeft een zwembad. Alle maaltijden zijn tijdens het verblijf inclusief, met uitzondering van de lunch op dag van aankomst en vertrek.

 

Dag 22. Bunaken, vrije dag (FB)

Vandaag en morgen heeft u ter vrije besteding om te genieten van zon, zee een strand en de adembenemende koraalriffen rond Bunaken. Het koraalrif loopt langs de gehele zuidkust en rond de oostelijke en westelijke punt van Bunaken. Vanaf de oost- en westpunt strekt het koraal zich over een afstand van 600 m in zee uit. Het snorkelen en duiken rond de eilandjes van het zeereservaat Bunaken is een adembenemende ervaring. Tot dusver zijn hier meer dan 58 soorten hardkoraal in het nationale park Bunaken-Manado Tua geteld, bijna 3 maal zoveel als bij locaties in het Caraibisch gebied. Er leven ruim 2000 vissoorten in het park.

 

Overnachting in Two Fish, standard cottage

 

Dag 23. Bunaken, vrije dag (FB)

 

Overnachting in Two Fish, standard cottage

 

Dag 24. Transfer naar Manado airport (B)

Vandaag keert u terug naar de luchthaven van Manado, de vertrektijd is afhankelijk van uw vlucht. De meeste shuttle transfers vertrekken in de ochtend.

 

Dag 25: Aankomst in NederlandOvernachtingenPrijsinformatie

 

Corona

 • Naar veel gebieden blijft reizen risicovol;
 • Daarom zijn er op dit moment geen data en reizen bekend;
 • U kunt ons wel benaderen voor meer informatie of een reis op maat.
   

 

 RouteFoto's
Reisvoorstel aanvragen

U kunt via dit formulier meer informatie aanvragen:

Reis:  25 daagse reis naar Sulawesi
Reiscode:  ATT-TT-020
   
Aanspreekvorm:    De Heer     Mevrouw
Voornaam/-Letters: 
Achternaam: 
Telefoon: 
E-mail: 
Uw vraag: 
   
  Antwoord mij per mail
Bel mij terug
   
  Typ de tekst uit de afbeelding over:
  CAPTCHA code
 velden gemarkeerd met een Verplicht zijn verplichte invoervelden.