+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisaanbod » Reisaanbod Indonesië  » 24 daagse reis naar Sumatra, Java en Bali

24 daagse reis naar Sumatra, Java en Bali

Reiscode: ATT-TT-023

in overleg
Reisduur: 24 dagen / 21 nachten

Hoogtepunten

Deze 24 daagse reis brengt u langs vele dorpen en u maakt gebruik van verschillende vervoersmiddelen, zoals de fiets, het vliegtuig, de boot en de trein. U ziet en beleeft veel van het authentieke leven van drie belangrijke plaatsen in Indonesië. U komt ongetwijfeld terug met een bagage vol prachtige herinneringen en belevenissen.

 

HIGHLIGHTS

 • Unieke boswandelingen
 • Verblijf in de mooiste parken van Indonesië, waarbij het spotten van orang-oetangs, gibbons, etc. mogelijk is
 • Olifanten wassen
 • Bezoek diverse plantages, waaronder rubber- en olieplantages
 • Bezoek traditionele dorpen, zoals het Karo dorp Dokan, Toba Batak etc.
 • Privé auto met chauffeur
 • Wandeltochten door prachtige rijstvelden
 • Boottochten
 • Snorkelen
 • Deelname kookklas
 • Fietstochten met e-bike
 • Tijdbesparende binnenlandse vlucht
 • Treinreis naar het Oosten ‘’op Java’door prachtig landschap
 • Bezoek Borobudur complex
 • Bezoek omgeving Bromo vulkaan
 • Vele culturele bezienswaardigheden
 • Verblijf aan strand
    

 Dagprogramma

Codering: B= Breakfast; L= Lunch, D= Diner

 

Dag 1. Vertrek uit Nederland

 

Dag 2. Aankomst Medan, transfer naar Bohorok.

Na aankomst in Medan wordt u door uw chauffeur en auto opgehaald en in ca. 3 uur naar Bohorok aan de rand van het Gunung Leuser park en passeert u onderweg kleine dorpen en uitgestrekte rubber- en olieplantages. Gunung Leuser omvat een groot oerwoud gebied gelegen in de provincies Noord-Sumatra en Ajeh. Het is een van de mooiste parken van Indonesie en het verblijf van een indrukwekkend aantal soorten zoogdieren zoals tijgers, orang-oetangs, gibbons, olifanten en neushoorns. Om deze in het wild te spotten dient u wel veel geluk te hebben!

Bij aankomst in Bohorok betaalt u een kleine entree van ca. Rp 3.000 per persoon en voor een wandeling in het regenwoud dient u een permit te betalen van Rp 150.000 per dag per persoon.

 

Overnachting in Bukit Lawang Cottage / Eco Lodge, Thomas Leaf, Siamang of Orang Utan kamer (we kunnen het type kamer niet van te voren vastleggen).

Bukit Lawang Cottages heeft eenvoudige kamers die in groepjes bij elkaar staan midden in een mooi aangelegde tuin. Het hotel ligt prachtig tegen de rand van het oerwoud op de hoge oever van de rivier de Bohorok. De kamers hebben een eigen eenvoudige badkamer (douche met alleen koud stromend water). Boven de bedden hangt een muskietennet en er is een ventilator.

 

Dag 3. Bohorok, wandeling in het oerwoud en met jeep naar Tangkahan (B)

In de vroege ochtend wandelt u met een lokale gids het bos in. Gedurende 2-3 uur wandelt u door het dichte tropische bos. In de vroege ochtend ontwaakt het bos en heeft u een redelijke kans om dieren te zien. Sinds begin van 2016 wordt er niet meer gevoerd, u heeft daarmee niet een 100% kans om orang-oetangs te zien desondanks zullen de meeste bezoekers wel een of meerdere orang-oetangs tegenkomen tijdens de boswandeling. Aanlsuitend gaat u terug naar uw guesthouse en vertrekt u in de late ochtend met een jeep van Bohorok naar Tangkahan. De rit neemt ca. 2,5-4 uur in beslag. U rijdt binnendoor via plantagewegen die vaak slechter zijn, vandaar dat we deze rit met een jeep afleggen.

 

Bij aankomst wandelt u via een hangbrug de rivier over en loopt u nog een stukje door naar uw guesthouse. U overnacht in Tangkahan in een simpele accommodatie, maar mooi gelegen aan de rivieroever, omringd door oerwoud.

 

Overnachting in Jungle Lodge, river view

Heel eenvoudig guesthouse met simpele badkamer (kamar mandi-achtig, geen warm water).

 

Dag 4. Tangkahan, olifanten wassen, vrije middag (B)

Het wassen van de olifanten vindt in de ochtend plaats. U loopt met gidsen en olifanten mee naar de rivier waar u een leuke interactie heeft met de olifanten: U helpt mee met het wassen van de dieren. Een rit op de olifant is niet inclusief. Momenteel is er een discussie gaande of een rit maken op de rug van de olifant wel verantwoord is. Het is gebleken dat de olifanten er last van kunnen krijgen en hierom bieden wij u liever niet een rit op de olifanten aan, maar mocht u het willen, kuntu bij aankomst in Tangkahan een afspraak maken bij Tangkahan Information Centre. Een rit maken op de rug van een olifant kan tussen 10.00 en 14.00 uur. We kunnen nooit garanderen dat er olifanten ter beschikking zijn voor ritten, soms zijn ze ziek, op patrouille of worden ze gebruikt voor langere trekkingen. Een rit van ca. 1 uur kan oplopen tot Rp 1.000.000 per persoon.

 

Overnachting in Jungle Lodge, river view

 

Dag 5. Transfer Tangkahan – Brastagi (B)

In de ochtend verlaat u Tangkahan en rijdt u dezelfde weg weer terug tot dichtbij Medan. Via de buitenwijken van Medan vervolg uuw weg naar Brastagi, een grotendeels bochtige bergweg met fraaie uitzichten. U arriveert in de namiddag in Brastagi, waar u voldoende tijd heeft om de leuke fruitmarkt te bezoeken. Brastagi ligt op een hooggelegen plateau omringd door de actieve vulkanen Sibayak en de Sinabung.

 

Overnachting in Kalang Ulu, deluxe kamer

Vriendelijk, kleinschalig guesthouse in een groene omgeving enkele kilometeres buiten de stad (U kunt de auto met chauffeur gebruiken om u naar het centrum van Brastagi te laten brengen en op te halen). Kamers met eigen badkamer en warm stromend water.

 

Dag 6. Rit van Brastagi naar Prapat en oversteek naar Samosir (B)

Een prachtige rit brengt u in een halve dag naar het plaatsje Prapat gelegen aan het Tobameer. Onderweg kunt u enkele leuke stops maken waaronder het traditionele Karo dorp Dokan, de Sipiso waterval en het openlucht museum Pemantang Purba.

 

U kunt lunchen in Prapat alvorens u met een kleine passagiersboot het meer oversteekt, de auto blijft achter. De boot brengt u in ca. 45-60 minuten bij uw accommodatie op Samosir eiland.

 

Overnachting in Tabo Cottage, junior suite kamer

Een sfeervol hotelletje direct gelegen aan de waterkant. De kamers zijn comfortabel ingericht en hebben een eigen badkamer met warm water. Er is een klein zwembad.

 

 

Dag 7. Samosir, wandeling (B & L)

U maakt in de ochtend een hele leuke wandeling door dorpjes en langs rijstvelden. U wordt in ca. 1 uur naar een hoger gelegen punt gereden en wandelt vanaf daar naar beneden. U passeert typische Toba Batak dorpjes met een opvallende architectuur. Een lekkere picnic lunch wordt naar een mooie plek gebracht. Na de lunch wandelt u in korte tijd naar het plaatsje Tomok waar u eeuwenoude koninklijke graftombe kunt zien (U betaalt hier een kleine donatie). U rijdt vervolgens in 15 minuten terug naar uw hotel.

De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt fietsen of bromfietsen huren om een stukje van het eiland te verkennen.

 

Overnachting in Tabo Cottage, junior suite kamer

 

Dag 8. Samosir, vrije dag (B)

Een vrije dag op Samosir. U kunt zwemmen in het meer, in het zwembad, een fiets huren, stukjes wandelen of bezienswaardigheden in de buurt bezoeken etc. Er hangt op Samosir een prettige relaxte sfeer, heerlijke plek om uit te rusten van de reis. Er is geen transport ter beschikking, maar dat kunt u zelf ter plekke goed regelen.

 

Overnachting in Tabo Cottage, junior suite kamer

 

Dag 9. Van Samosir naar Medan luchthaven, vlucht naar Yogyakarta en transfer Magelang (B)

In de ochtend vaart u met een charter boot naar Prapat. Hier staat de auto op u te wachten en rijdt u door naar Medan. De rit naar Medan duurt ca. 5 uur. U vliegt met Air Asia om 13:05 uur naar Yogyakarta waar u om 15:50 uur arriveert. In Yogyakarta staat er een auto en chauffeur u op te wachten om u naar uw hotel in Magelang te rijden, een rit van ca. 1,5-2 uur.

 

U overnacht in een sfeervol guesthouse tussen de rijstvelden op ca. 500 meter van het Borobudur complex, een prachtige omgeving! U heeft de tijd om vandaag het complex te bezoeken. De Borobudur is officieel geopend van 06.00-17.00 uur, als u bijbetaalt kunt u echter ook tijdens de zonsondergang en zonsopkomst het terrein bezoeken.

 

Entrees zijn niet inclusief, voor het Prambanan complex en de Borobudur tempel betaalt u ongeveer 25 US$ per persoon, bij de andere tempels is de entree veel minder varierend van gratis tot ongeveer Rp 25.000 pp. Het is ook mogelijk om een combinatie ticket te kopen voor Prambanan en Borobudur. Deze is 2 dagen geldig en kost ca. 40 US$ per persoon.

 

Overnachting in Rumah Dharma Riverside, standard

Sfeervol guesthouse aan de rivier niet al te ver van het Borobudur complex, een prachtige omgeving! De kamers zijn ruim en comfortabel ingericht. Er is een klein zwembad en er kunnen maaltijden besteld worden.

 

Dag 10. Zonsopkomst en ontbijt Borobodur met fiets en wandeling Selogriyo, transfer Yogya (B & L)

In de zeer vroege ochtend wordt u naar het beginpunt van de fietstocht gereden en fietst u naar een kleine heuvel, na een wandeling van 15 minuten staat u bovenop de heuvel en heeft u een adembenemend uitzicht over de omgeving en op de Borobudurtempel. Er hangt een mystieke sfeer. Hoewel de zonsopkomst zeker niet altijd perfect zal zijn, maakt de mystieke en bijzondere sfeer alles goed.U wandelt weer naar beneden en fietst nu terug naar uw guesthouse of indien u de dag ervoor de Borobudur nog niet bezocht heeft, kunt u in korte tijd naar de tempel fietsen, in de vroege ochtend is het er nog koel en niet druk (de tempel is al geopend vanaf 6.00 uur).

In de lateochtend rijdt u samen met de gids met de auto naar het dorpje Selogriyo, het beginpunt van uw wandeling. Een bezoek aan een ‘verborgen’ tempel is uw goal, maar het is de reis ernaar toe dat de wandeling zo speciaal maakt. Omgeven door heuvels en hellingen opgemaakt van beeldschone rijstterrassen volgt u een pad met adembenemende uitzichten.

 

Aangekomen bij de tempel wordt er een welverdiende picknick lunch voor uw klaargezet met heerlijke Indonesische gerechten. Aansluitend rijdt uverder naar uw verblijf in Yogyakarta waar u in de late namiddag arriveert.

 

Overnachting in Dusun Jogja Village Inn, deluxe

Mooi boutique hotel dichtbij het toeristisch centrum van de stad. Sfeervolle kamers rond een tuin en zwembad gebouwd.

 

Dag 11.Yogyakarta, vrije ochtend; Javaanse cultuur tour Kota Gede (B)

De ochtend is ter vrije besteding (U heeft geen vervoer tot uw beschikking). In de vroege namiddag rond 14.00 uur wordt u dan opgehaald en rijdt u naar de kleine plaats Kotagede, bekend om de zilverfabriekjes maar ook om de nog vele Nederlandse huizen die er staan. Hier start uw Javaanse cultuur tour. Tijdens deze leuke tour wandelt u door de smalle straten van het stadje, bezoek u een traditionale markt en gaat u zitten bij een jamu kraampje (Jamu=traditionele kruidendrankjes), U krijgt uitleg en kunt zelfs een drankje proberen. U bezoekt historische gebouwen en bij een lokaal huis krijgt u een lekkere typische Yogya maaltijd en kunt u indien gewenst u verkleden in Javaanse kledij voor een paar mooie foto’s! In de namiddag rijdt u terug naar Yogyakarta met een andhong (paardenkoetsje) en bezoekt u het plein voor de kraton dat op deze tijd een gezellige plek is waar lokale mensen zich verzamelen. In begin van de avond keert u terug naar uw hotel.

 

Overnachting in Dusun Jogja Village Inn, deluxe

 

Dag 12. Met trein naar Malang (B)

U vervolgt uw weg naar het oosten vandaag met de trein. U wordt in de ochtend van uw hotel naar het treinstation gereden. De Malioboro Ekspres trein vertrekt vanuit Yogyakarta om 07:45 uur en komt in Malang om 15:43uur aan. In Malang wordt u door een chauffeur opgehaald en naar uw hotel gebracht.

 

We hebben comfortabele eerste klas ticket voor u gekocht waarbij umet voldoende ruimte in ac wagons zit. De trein stopt regelmatig bij tussenstations.

 

Overnachting in Cozy guesthouse, deluxe

Eenvoudig koloniaal guesthouse in een rustige straat gelegen niet ver van het centrum.

 

Dag 13. Trip Tumpang / Bromo (B & L)

Vandaag maakt u een prachtige tocht naar de het Bromo-Semeru gebied. U vertrekt in de ochtend naar het plaatsje Tumpang, hier stapt u over op een open jeep en rijdt u door een werkelijk adembenemend landschap naar de zandzee die de Bromo vulkaan omringd. De jeep is open waardoor u goed om u heen kunt kijken. Onderweg kunt u een wandeling maken naar een mooi gelegen waterval. U heeft ook nog de tijd om de Bromo zelf te beklimmen, in de namiddag is het rustig bij deze vulkaan.

Entree bedraagt Rp 220.000/320.000 per persoon. Het aantal toegestane gasten bij de verschillende uitzichtpunten is beperkt, zorg dat u er tijdig bent.

 

Overnachting in Lava View Lodge, deluxe

Eenvoudig hotel met simpele kamers, maar met een prachtige ligging op de rand van de moederkrater.

 

Dag 14. Sunrise Bromo (optioneel) en rit naar Kaliklatak, plantage tour (B & D)

U kiest erzelf voor of u de Bromo met sunrise wilt aanschouwen, veel mensen kiezen er niet voor omdat ze dag ervoor de vulkaan al zo mooi gezien hebben en het tijdens de sunrise heel druk kan zijn met toeristen. Als u de sunrise wel wilt zien kunt u een jeep huren naar het uitzichtpunt Penajakan of wandelend naar de Bromo krater.

Na terugkomst in het hotel en het ontbijt rijdt u met auto en chauffeur door naar het oosten van Java, naar de koffieplantage Kaliklatak, een rit van ca. 7 uur. U krijgt hier een rondleiding over de uitgestrekte koffie plantage.

 

Overnachting in Kaliklatak, cottage

Eenvoudig guesthouse prachtig gelegen op een koffieplantage. Er is een groot zwembad van waar u de zee ziet liggen. Diner is inclusief en wordt geserveerd in de huiskamer van uw cottage.

 

Dag 15. Bezoek Ijen vulkaan, transfer naar Pemuteran (B)

In de vroege ochtend rijdt u met een jeep in ca. 1,5 uur naar de parkeerplaats Paltuding. Hier start u met de beklimming van de Ijen vulkaan (U betaalt een entree van Rp 100.000/150.000 pp). Deze klim duurt ongeveer 1,5 uur, met name in het begin is het pad vrij steil, later wordt het pad vlakker. Zwaveldragers passeren u in een flink vaart. U mag niet afdalen naar het kratermeer maar vanaf het hoger gelegen punt waar het wandelpad eindigt heeft u een prachtig zicht op het meer en de omgeving. Bescherm u wel tegen de zwaveldampen. U wandelt weer terug via het zelfde pad naar Paltuding en rijdt nu met de jeep naar het plaatsje Licin, hier wacht auto met chauffeur op u. U kunt naar de haven Ketapang rijden waar u aan boord gaat van een veerboot die 24 uur lang heen en weer vaart tussen Java en Bali. De auto gaat mee en zet u af in Pemuteran.U arriveert hier in het begin van de middag en reist met uw chauffeur verder naar uw hotel.

 

Note: Er is een uur tijdsverschil tussen Java en Bali: het is een uur later op Bali.

 

Overnachting in Adi Assri, deluxe garden

Aangenaam middenklasse hotel aan een langgerekt zwart zandstrand met comfortabele kamers. Er zijn enkele zwembaden, een restaurant en er zijn duikmogelijkheden.

 

Dag 16. Pemuteran, snorkeltrip Menjangan Island (B & L)

In de ochtend wordt u bij uw hotel opgehaald door een lokale ranger van het Nationale Park West-Bali. Met de auto rijdt u naar een kleine haven waar u aan boord stapt van een boot en naar het eiland Menjangan vaart. U neemt een lunch door uw hotel klaargemaakt mee. Snorkelsets zijn niet inclusief, maar u kunt deze huren in de haven of op de boot. De boot is 3 uur lang tot uw beschikking en u kunt snorkelen op verschillende locaties. Na de trip wordt u bij het hotel afgezet waar u kunt genieten van een vrije middag.

U betaalt een permit van Rp 200.000 of Rp. 300.000 per persoon.

 

Overnachting in Adi Assri, deluxe garden

 

Dag 17. Transfer naar Ubud met stops (B)

Vandaag vertrekt u richting Ubud, zonder stops neemt deze rit zo’n 1,5-2 uur in beslag. U gaat onderweg echter langs verschillende bezienswaardigheden en tempels die Bali te rijk is. Samen met de chauffeur kunt u een geschikte route afspreken, u kunt via een wat meer zuidelijker route rijden en bijvoorbeeld stoppen bij Puri Taman Ayun, en de Batukara tempel. In de buurt van Ubud kunt u bijvoorbeeld de prachtige gelegen monumenten van Gunung Kawi bezoeken, de heilige bron Tirta Empul en de olifantengrot Goa Gajah. Entrees en donaties betaalt u zelf. Gemiddeld kost een entree voor een tempel ca. Rp 15.000-60.000 per persoon. Sommige grotere parken zijn veel duurder. Bij elke tempel dient u een sjaal om uw middel te doen en vaak draagt u een sarong aan. U kunt beiden huren bij de ingang (ca. Rp 10.000 - 20.000 per set, dit is dan tevens een tempeldonatie).

 

Overnachting in Beji Ubud, deluxe garden

Mooi gelegen hotel met uitzicht op een smalle groene rivier vallei. Net buiten het centrum op ca. 2,5 kilometer van de hoofdstraat in Ubud. Comfortabele kamers. Het hotel beschikt over verschillende zwembaden en een restaurant.

 

Dag 18. Ubud, vrije dag (B)

Vrije dag om naar wens in te delen, U heeft geen vervoer tot uw beschikking.

 

Overnachting in Beji Ubud, deluxe garden

 

Dag 19. Ubud, e-biking Mambal (B & L)

Vandaag verkent u al fietsend het prachtige gebied van zuid Ubud. U wordt opgehaald en in een korte rit naar het startpunt van de fietstocht gereden. Er worden electrische fietsen gebruikt waarbij u nog steeds moet trappen maar het kost u minder inspanning, zo is het ook geen probleem om hier daar een heuvel omhoog te rijden! Tijdens deze 2 uur durende fietstocht rijdt u door kleine, schilderachtige dorpjes en door uitgestrekte rijstvelden. U passeert dammen, watervallen, bamboebossen en de befaamde Bali Green School. U krijgt een lekkere lunch kort bij het einde van de trip. Hierna wordt u terug naar uw verblijf in Ubud gereden.

 

Overnachting in Beji Ubud, deluxe garden

 

Dag 20. Ubud, kookklas Oost Bali en transfer Sanur (B & L)

In de ochtend wordt u door chauffeur en gids opgehaald en richting Klungkung gereden waar u eerst naar de markt gaat om inkopen te doen voor de kookklas. Hierna wordt u naar een klein dorp gebracht waar u les krijgt in het koken van enkele typische Balinese gerechten. De les eindigt uiteraard met een overheerlijke lunch!

Aansluitend rijdt u door naar uw verblijf in Sanur.

Sanur is een vrij toeristische, maar toch prettige badplaats. Er is een mooi lang zandstrand, verschillende hotels en restaurants liggen direct aan het strand. Via een jogging pad dat langs het strand loopt kunt u wandelingen maken. Er worden verschillende watersporten aangeboden, de zee is vrij rustig en u kunt bij vloed prima zwemmen.

 

Overnachting in Griya Santrian, garden wing

Centraal gelegen, sfeervol en comfortabel hotel aan het strand.

 

Dag 21. Sanur, vrije dag (B)

Een vrije dag in Sanur die u naar wens indeelt, er is geen transport tot uw beschikking.

 

Overnachting in Griya Santrian, garden wing

 

Dag 22. Sanur, vrije dag (B)

Een vrije dag in Sanur die u naar wens indeelt, er is geen transport tot uw beschikking.

 

Overnachting in Griya Santrian, garden wing

 

Dag 23. Transfer vliegveld (B)

Vandaag wordt u naar de luchthaven Denpasar gereden in ca. 30-45 minuten, tijd afhankelijk van uw vertrektijd.

 

Dag 24. Aankomst in NederlandOvernachtingenPrijsinformatie

 

Corona

 • Naar veel gebieden blijft reizen risicovol;
 • Daarom zijn er op dit moment geen data en reizen bekend;
 • U kunt ons wel benaderen voor meer informatie of een reis op maat.
   

 

 

 RouteFoto's
Reisvoorstel aanvragen

U kunt via dit formulier meer informatie aanvragen:

Reis:  24 daagse reis naar Sumatra, Java en Bali
Reiscode:  ATT-TT-023
   
Aanspreekvorm:    De Heer     Mevrouw
Voornaam/-Letters: 
Achternaam: 
Telefoon: 
E-mail: 
Uw vraag: 
   
  Antwoord mij per mail
Bel mij terug
   
  Typ de tekst uit de afbeelding over:
  CAPTCHA code
 velden gemarkeerd met een Verplicht zijn verplichte invoervelden.