+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Landeninformatie » Over Thailand » Gezondheid in Thailand

Uw gezondheid in Thailand

Gezondheid

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is hoog. Op het platteland is de zorg minder professioneel georganiseerd. Houd er rekening mee dat contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

 

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op uw telefoonkosten).

 

In Thailand komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor, vooral in de grensgebieden met Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië en in het binnenland. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Dengue muggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. 

Eveneens komt ook Zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgedragen door muggen die vooral overdag actief zijn.

 

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Inentingen zijn niet verplicht voor Thailand, behalve in bepaalde gevallen voor gele koorts. Wel worden enkele inentingen en andere voorzorgsmaatregelen aanbevolen.

 

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand verplicht als u in de zeven dagen voordat u Thailand bezoekt een gele koorts land heeft bezocht, gele koorts komt alleen voor in Afrika en Zuid-Amerika. Daarnaast is het aan te raden één of meerdere van onderstaande vaccinaties te halen.

Er wordt geadviseerd om een vaccinatie te nemen voor DTP en tegen hepatitis A.

Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie-afspraak aan huis, kunt u terecht bij www.thuisvacinatie.nl of bij de GGD van uw gemeente.

 

In de grotere steden in Thailand zijn apotheken over het algemeen goed voorzien en geven vaak geneesmiddelen zonder recept. Let in afgelegen streken op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen die te koop zijn.

 

Neem speciale geneesmiddelen in ruime mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Vraag de verklaring tijdig aan.