+ 31 (0) 6 239 626 76

Bestemmingsinformatie Pakse en omgeving

Pakse is de tweede stad en ligt in het zuiden van Laos. Het is de hoofdstad van de provincie Champasak en ligt ca. 2,5 uur van het Pakse International Airport. Het is ook de toegangspoort naar het zuiden van Laos en een bekende stop voor reizigers die van noord naar zuid reizen.

Pakse is als stad niet echt heel bijzonder, maar het is wel een goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Vanuit Pakse kunt u tripjes maken naar ongerepte natuurgebieden en eco- paradijzen, maar u kunt ook verder reizen naar de bijzonder relaxte eilanden van Si Phan Don.

Zoals in de rest van Laos kunt u in Pakse ook niet om de vele tempelcomplexen. In Pakse zijn er maar liefst 20 verschillende tempels. De Wat Luang behoort zonder twijfel tot de meest indrukwekkende.

Zowel in Pakse als in Champasak kunt u een aantal indrukwekkende verzameling van oude Khmer-ruïnes bekijken.

Een hoogtepunt van uw bezoek aan Pakse is een beklimming naar het uitzichtpunt van de stad. Daar staat boven op de heuvel een schitterende tempel: de Wat Phou Salao. Er is daarbinnen een reusachtige boeddha beeld te bekijken.

Vanuit Pakse is het ongeveer drie uur rijden naar het Bolaven Plateau, een van de mooiste natuurgebieden in Laos. Dit gebied is erg vruchtbaar, waardoor er een aaneenschakeling van koffieplantages, rubberplantages, watervallen en dichte jungle is te vinden. U kunt er schitterende wandelingen maken, raften en kajakken, en trekkings maken naar kleine en goed verstopte dorpjes.

Op zo’n 50 kilometer ten zuiden van Pakse ligt Kiet Ngong, een van de beste voorbeelden van ecotoerisme in Laos. In dit afgelegen gebied vindt u enkele kleine dorpsgemeenschappen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hier maakt u op een ethische wijze kennis met het authentieke Laos en kunt u schitterende tripjes in de omgeving maken.

Vanuit Pakse kunt u ook een bezoek brengen aan de spectaculaire watervallen van Khone Pha Pheng oftewel de ’Niagara van het Oosten’.

Aan boord van een luxe rivierboot kunt u, met deze drijvende teakhouten hotel, op een uiterst comfortabele manier over de machtige Mekong rivier naar het ongerepte paradijs van de 4000 eilanden varen.

Het schip telt slechts 12 luxe hutten met airconditioning, eenpersoonsbedden en privé-badkamers met warm en koud stromend water. Op het bovendek kunt u heerlijk relaxen en loungen. Het restaurant serveert het beste uit de Laotiaanse, Vietnamese en Thaise keukens. Bier, wijn en sterke drank zijn ook voorradig. De cruise is zowel stroomop- als stroomafwaarts te maken. Onderweg kunt u een aantal prachtige excursies maken, zoals het bezoeken van de architectonische schatten uit het Khmerrijk.

Onderweg kunt u ook met een longtailboot gaan naar het pittoreske Khone Island. Na ons bezoek kunt u verder varen naar het dorpje Ban Veuthong op Khong island.

Si Phan Don, oftewel de ‘4000 Islands’, is een populaire bestemming in het zuiden van Laos. Omdat Laos volledig ligt ingesloten door haar buurlanden kunt u hier niet echt terecht voor een strandvakantie, maar de eilandjes in Si Phan Don zijn een aardig alternatief. De eilandjes staan bekend om hun relaxte sfeer en paradijselijke voorkomen. Ook kunt u er terecht voor palmbomen, strandjes en schitterende zonsondergangen.

In Si Phan Don is het mogelijk zeldzame Irrawaddy dolfijnen te spotten. Het aantal dolfijnen dat hier nog rondzwemt is beperkt, dus u zal wel een beetje geluk moeten hebben om ze te zien. Buiten het regenseizoen kunt u de dolfijnen soms vanuit het dorpje Ban Hang Khon op Don Khon zien. U zult hiervoor een boottochtje moeten maken. Deze worden overal in het dorp aangeboden en vaak gecombineerd met een bezoek aan een waterval in de omgeving.

Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn onder andere:

  • Het brengen van ene bezoek aan de Vat Phou tempel die uit de 10e eeuw stamt en daarmee nog ouder is dan de beroemde Angor Wat tempels in Cambodja;
  • Het op de fiets verkennen van de eilanden Don Khone en Don Det. U maakt kennis met het culturele erfgoed van de eilanden uit de tijd van de kolonisatie;
  • Het met de veerboot vanuit Champasak bezoeken van de overkant waar de goed bewaard gebleven Vat Phou Champasak opgravingen zijn. De in Khmer architectuur uitgevoerde gebouwen zijn zelfs 200 jaar ouder dan Angkor Wat. Na een uitgebreid bezoek steekt u de rivier weer over en reist u verder naar Don Khong;
  • Het bezoeken van een oude spoorlijn, ooit gebouwd door de Fransen in 1897;
  • Het bezoeken van de Lippi watervallen, voor de lokale bevolking een heilige plek;
  • Het koloniale vissersplaatsje Xieng Di;
  • Varen naar het eiland Don Daeng en afmeren in Huei Thamo. Hier kunt u een korte wandeling maken naar de geheimzinnige tempel Oum Moung, verscholen in het oerwoud;
  • Varen per boot van Nong Khiaw over de Mekong naar Luang Prabang. U passeert langs deze vaarroute kalkzandstenen rotsformaties. U heeft prachtige vergezichten over de Mekong en de Ou rivier. Bij de Ou rivier bevinden zich de Tham Pak Ou grotten. In deze unieke grotten bevinden zich veel Boeddha afbeeldingen, gemaakt van allerlei materialen en afmetingen;
     

« vorige pagina