+ 31 (0) 6 239 626 76

Algemene informatie over Indonesië

Geografie, historie en bevolking

De officiële naam van het land is de Republiek Indonesië. Indonesië heeft meer dan 235 miljoen inwoners. Hiervan woont ruim 115 miljoen mensen op Java.
Meer dan 85% van de Indonesiërs heeft de Islam als geloof. Op Bali zijn de mensen voornamelijk Hindoes. Daarnaast zijn er nog kleine groepen mensen die het Boeddhisme, Katholicisme, en Protestantisme aanhangen.

De officiële taal van Indonesië is het Bahasa Indonesia, dat verwant is aan het Maleis. Daarnaast zijn er nog vele regionale talen, zoals Javaans en Soedanees.
Oudere mensen spreken soms nog Nederlands. In het algemeen kunt u met Engels redelijk terecht.

Indonesië bestaat uit de Grote Sunda Eilanden en de Kleine Sunda Eilanden.
De Grote Sunda Eilanden zijn: Borneo, Java, Sulawasi (Celebes) en Sumatra.
De Kleine Sunda Eilanden (Kleine Soenda Eilanden of Nusa Tenggara) zijn de eilanden die ten oosten van Java liggen. En omvatten onder andere de eilanden Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba, Komodo, Flores, Savoe, Timor, Roti. De Soenda Eilanden maken onderdeel uit van de Soendaboog.


Indonesië bestaat voor 64 procent uit zee. Hierin liggen 13.677 eilanden waarvan bijna 1.000 eilanden bewoond zijn. De grootste eilanden zijn Java, Irian Jaya, Kalimantan, Sumatra, en Sulawesi. Deze vijf eilanden zijn goed voor 90 procent van het landoppervlakte.


De eilanden van Indonesië liggen in de Austraal-Aziatische Middelzee. Deze zee is een verzameling van meerdere kleine zeeën, namelijk: Arafurazee, Bandazee, Floreszee, Javazee, Timorzee en de Zuid-Chinese Zee. De totale landoppervlakte van Indonesië beslaat 195 miljoen vierkante kilometer en de totale lengte van de kustlijn bedraagt 108.000 kilometer. Indonesië strekt zich van oost naar west uit over een afstand van 5.000 kilometer en van noord naar zuid bedraagt de afstand 1.750 kilometer.


De West Indonesische eilanden zijn bedekt met dichte tropische regenwouden. Door het savanneklimaat op de Oost-Indonesische eilanden Sulawesi en Molukken is het hier droger en bestaat de fauna uit lagere bomen en planten. Op veel eilanden wordt overvloedig hout gekapt. Hierdoor wordt onder andere op Sumatra het voortbestaan van diverse diersoorten (denk aan de orang oetan) bedreigd.

In Irian Jaya ligt de hoogste bergketen van Indonesië, het Maoke Gebergte. Hier bereikt de Puncak Jaya een hoogte van 5.030 meter, de top is bedekt met eeuwige sneeuw. Daarnaast zijn nog twee bergen van 4.750 en 4.760 meter hoog te vinden. Het Tobameer in Sumatra is het grootste meer van Zuidoost-Azië. Het meer is 450 meter diep en een van de hoogstgelegen (900 meter) meren ter wereld.

De eilanden van Indonesië zijn zo'n 15 miljoen jaar geleden ontstaan als gevolg van vulkanische uitbarstingen. De vulkanen maken onderdeel uit van de ring van het vuur (Ring of Fire). Er zijn meer dan 100 actieve vulkanen. De bekendste zijn de Bromo, Galunggung Gunung Agung, Krakatau, Kali Mutu, Kelud, Merapi, Papandajan, Pangranro, Rakata, Rinjani, Semeru en Tambora.

Naast vulkaanuitbarstingen komen er jaarlijks zo’n 1.000 aardbevingen voor. Éen van de zwaarste, recente aardbeving van Indonesië vond plaats op 26 december 2004 voor de kust van Sumatra en had een kracht van 9 op de schaal van Richter. Deze aardbeving veroorzaakte een grote Tsunami en had verwoestende gevolgen voor de bewoners van Atjeh en Thailand. In juli en augustus 2018 werden Lombok en de Gili Eilanden zwaar getroffen door een reeks van aardbevingen.

Klimaat en weer

Indonesië ligt rond de evenaar en heeft in het algemeen een tropisch regenwoudklimaat. In de bergen van Sumatra en Irian Jaya heerst een hooggebergteklimaat. Op de Oost-Indonesische eilanden Sulawesi en Molukken is het droger en heerst een savanneklimaat.
In heel Indonesië is de gemiddelde temperatuur 26 tot 27 graden Celsius.
Vrijwel geheel Indonesië wordt gedomineerd door de moesson. Tussen november en maart heerst de Noordoost Moesson en tussen mei en september is dat de Zuidoost Moesson.

Reisopties

Indonesië is meer dan de moeite waard te bezoeken. Het land heeft alles: van de drukke metropolen tot uitgestrekte gebieden met adembenemende thee- en/of rijstvelden tot prachtige stranden en avontuurlijke jungles. Het combineren van diverse eilanden is hier heel makkelijk te doen. Onze reizen zijn avontuurlijk met veel wandelingen langs adembenemende berglandschappen, watervallen en meren. Daarnaast zijn deze reizen authentiek en komt u met verschillende stammen en gewoonten in contact: u maakt kennis met het echte Indonesië.

 

Asia Travel Tours kan voor u zowel prachtige maatwerk, als familie en groepsreizen naar diverse gebieden in Indonesië organiseren. Daarnaast kunnen wij u een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost-Azië.

 

U bepaalt de combinatie en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

 

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal tours naar Indonesië opgenomen (zie Reisaanbod).

 


 

Paspoort en visum

U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Indonesië.
Een visum is niet nodig als u korter dan 30 dagen verblijft en aankomt via een vliegveld, haven of landsgrens. Als u op een andere manier arriveert of langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft, dan dient u een visum aan te vragen bij bijvoorbeeld de ambassade van Indonesië in Den Haag.

Gezondheid

In geval van ziekte kunnen reizigers in de steden naar een huisarts (umum) gaan. Hotels hebben vaak ook een hoteldokter. In elke grotere plaats zijn ziekenhuizen, maar de medische zorg in privéklinieken is vaak van betere kwaliteit.

Buiten de grote steden is de gezondheidszorg zeer beperkt. Wel heeft elk dorp een gezondheidscentrum (puskesmas).

Medische verklaring

Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Vraag de verklaring tijdig aan.

Apotheken en medicijn winkels (toko obat) zijn, zoals ook elders in de tropen, kwistig met het verstrekken van antibiotica.

Neem speciale geneesmiddelen in ruim mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.

Muggen

In Indonesië komen door muggen overdraagbare ziekten als malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor. Muggen die dengue overbrengen, steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. In Indonesië komt ook zikakoorts voor, een infectieziekte die, evenals dengue, kan worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Uitgebreide en actuele informatie over zika en andere infectieziektes is te vinden op de website van het RIVM bij 'Onderwerpen' onder 'Zikavirus'.

Het is raadzaam om beschermende kleding te dragen en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

Veiligheid

Om goed voorbereid op reis door Indonesië te gaan, is het belangrijk om te weten hoe u rekening houdt met uw eigen veiligheid in Indonesië en naar welke gebieden u beter niet kunt reizen. Voor uw eigen veiligheid is het raadzaam om voorafgaand aan uw reis naar Indonesië het actuele reisadvies te bekijken. 

In Indonesië komen overvallen en berovingen op straat voor. Voor uw veiligheid in Indonesië is het daarom belangrijk dat u geen contant geld of sieraden toont. En dat u uw paspoort, vliegticket en geld op een veilige plek bewaart, bijv. in de kluis van uw hotelkamer of bij de receptie.

Tijdens uw reis in Indonesië moet u er rekening mee houden dat het wegverkeer chaotischer is dan in Nederland. Soms lijkt het zelfs of er geen verkeersregels zijn. Houd er rekening mee dat er in Indonesië links wordt gereden en bestuurders van links voorrang hebben. 

Ben u van plan om een boottocht te doen? Check dan de weersomstandigheden voordat u op de boot stapt. Het vervoer naar en tussen eilanden kan tijdens slechte weersomstandigheden gevaarlijk zijn. 

Communicatie

Taal

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië. Echter slechts zeven procent van de bevolking heeft het Bahasa als moedertaal. Voor de rest zijn er meer dan 300 lokale taalvormen.

Zo heeft u op Java onder andere het Javaans en het Jakartaans, wordt er op de Molukken een soort verbasterde versie van het Maleis gesproken en beschikken de vele inheemse stammen van de Kalimantan en Papua over weer andere taal dialecten. Het Bahasa Indonesia dient dan ook vooral als communicatiemiddel in het zakenleven, op bestuurlijk niveau en bij officiële aangelegenheden.

Bellen en internet

Vanuit het postkantoor of speciale telefoon- en faxkantoortjes, wartels genaamd, kunt u internationaal bellen.

Afhankelijk van uw provider is het ook mogelijk om mobiel naar Nederland te bellen, maar dit is een zeer dure aangelegenheid. Datzelfde geldt trouwens ook voor gebeld worden in Indonesië vanuit het buitenland. Bij uw provider kunt u meer te weten komen over het gedekte internationale gebied en of u iets aan uw instellingen moet veranderen.

Het is ook mogelijk om een simkaart voor uw 'handtelefoon', zoals uw mobiel in Indonesië genoemd wordt, te kopen. Er zijn verschillende Indonesische providers en lokaal bellen is vaak erg goedkoop.

Vanuit Indonesië kiest u 0031 + 10-cijferig telefoonnummer (zonder de eerste 0) als u naar Nederland wilt bellen.

Het landknummer van Indonesië is: 00 62.

De goedkoopste vorm van communicatie is het internet. Het aantal internetcafés blijft groeien. De snelheid en prijs varieert enorm, maar hou er over het algemeen rekening mee dat het internet een stuk langzamer is dan bij ons thuis.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Indonesië en Nederland is afhankelijk van de tijdzone. Indonesië is verdeeld in drie tijdzones, namelijk:

  1. West Indonesië: Java, Sumatra, West en Centraal Kalimantan verschillen +6 uur met Nederland.
  2. Centraal Indonesië: Bali, Nusa Tenggara, Sulawesi, Zuid en Oost Kalimantan verschillen +7 uur met Nederland.
  3. Oost Indonesië: De Molukken en Papua verschillen +8 uur met Nederland.

Indonesië ligt op de evenaar. Daarom kent het geen zomer en wintertijd. Is het in Nederland zomertijd, dan is het verschil met Indonesië respectievelijk +5, +6 en +7 uur.

Praktische informatie

Geldzaken

De Indonesische roepia is de nationale munteenheid van Indonesië en wordt aangeduid met IDR. In de meeste grote plaatsen kunt u pinnen, maar helaas lijken veel pinautomaten er een eigen willetje op na te houden. U kunt zomaar de ene dag wel en een andere dag niet pinnen. Vergeet niet uw pasje uit de automaat te halen: in Indonesië krijgt u namelijk eerst het geld en daarna komt pas het pasje eruit.

Het is handig om altijd wat US Dollars mee te nemen, omdat deze vrijwel overal inwisselbaar zijn. Deze dollars zijn goed om op terug te vallen, indien nodig. Zorg wel dat de bankbiljetten er netjes uitzien, want anders loopt u het risico dat ze geweigerd worden.

De roepia is overal te gebruiken en de koers is in augustus 2019: € 1 voor ca. 15.589 roepia.

Met een creditcard kunt u in de grote plaatsen bijna overal terecht. Visa en Mastercard zijn goed geschikt om te betalen in luxe hotels, restaurants en dure souvenirwinkels. Tegenwoordig kunt u ook bij bijna alle pinautomaten geld opnemen met een creditcard. Het is raadzaam om geen bedragen met de creditcard op te nemen, omdat de banken per keer veel provisiekosten vragen.

Eten en drinken

Restaurants zijn in Indonesië vele malen goedkoper dan in Nederland. Ook de meer luxe restaurants zijn relatief goedkoop. Voor € 2 tot € 5 heeft u reeds een complete maaltijd.

Alcohol is daarentegen wel een stuk duurder. Wijn is schaars en dat is te merken, alleen de lokale Arak (rijstewijn) is goedkoop. En natuurlijk ligt het prijsniveau in de hotels een stuk hoger dan daarbuiten. Wilt u echt voor bijna niets eten, dan moet u bij de voedsel stalletjes op straat en de pasars (traditionele markten) zijn.

Water kunt u in Indonesië niet uit de kraan drinken. Wanneer u het in restaurants besteld is het gekookt of gezuiverd. Flessen (mineraal)water, aqua, zijn overal verkrijgbaar en zijn niet duur. Controleer altijd of de gebottelde flessen water die u op straat koopt niet eerder geopend zijn. Veel hotels bieden gratis flessen water aan.

Indien u uw tanden poetst gebruik ook hier geen kraanwater. Gebruik bij voorkeur ook geen ijsblokjes / geschaafd ijs, want dit is vrijwel altijd bevroren kraanwater.

Fooien

In de lokale eetgelegenheden is het niet de gewoonte om fooi achter te laten. In de duurdere eetgelegenheden wordt het wel als normaal gezien. Het salaris van het personeel in de dienstverlenende sector is hier meestal ook op afgestemd.

De werknemers zijn vaak veel afhankelijker van hun fooi dan in Nederland. Een fooi van ongeveer 5 tot 10 % van de rekening is aanvaardbaar. Gebruikelijk wordt ook aan de lokale gidsen en chauffeurs een klein bedrag voor hun inzet gegeven. Hoeveel u geeft, is natuurlijk afhankelijk van uw mate van tevredenheid.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Indonesië. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem uw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Het is raadzaam om naast het IRB altijd uw Nederlandse rijbewijs mee te nemen. Men kan er in Indonesië naar vragen.

Noodnummer(s)

Het landelijk alarmnummer voor mobiele telefonie is 112.

Politie: 110

Ambulance: 118

Brandweer: 113

Nederlandse ambassade

De contactgegevens van de Nederlandse ambassade zijn:

De heer Jalan H.R. Rasuna Said (Ambassadeur)
Kav. S-3
Kuningan
12950 Jakarta
Tel. +62 21 524 82 00 
Open: ma van 9.30-12 uur, di t/m vr van 8-12 uur.

De heer Gerard van Heerwaarde is van het politie attaché en is bereikbaar via Telefoon: +62 21 5248 200.
E-mail: jak-kmar@minbuza.nl


Elektriciteit

Als u in Nederland woont heeft u geen reisstekker nodig in Indonesië. Uw stekkers passen.

Bagage

U mag twintig kilo bagage meenemen in het vliegtuig. Sommige internationale vliegtuigmaatschappijen laten tien extra kilogram toe, indien u als duiker een uitrusting meeneemt. U zult dit echter wel vooraf moeten aanvragen. Bij binnenlandse vluchten met kleine toestellen is meestal vijftien kilo toegestaan, en soms zelfs maar tien. Toch is er meestal wel wat te regelen, als u een euro per kilo bijbetaalt kan uw bagage vrijwel altijd mee.

 

Informatie bestemmingen in Indonesië »Gallery

Meer foto's? Klik hier »

Reisaanbod IndonesiëKlik HIER »