+ 31 (0) 6 239 626 76

Algemene informatie over Cambodja

Geografie, historie en bevolking

Cambodja (officieel: Preah Réchéanachâkr Kampuchea = het Koninkrijk Kampuchea) is een koninkrijk in Zuidoost-Azië. De hoofdstad is Phnom Penh en het land bestrijkt een oppervlakte van 181.035 km². Er wonen ca. 16.450.396 inwoners. Het land is vijf keer groter dan Nederland en is het kleinste land van Zuidoost-Azië.

Cambodja heeft een vrij homogene bevolkingssamenstelling, want ca. 95% van de bevolking behoort tot de Khmer. Belangrijke minderheidsgroepen vormen Chinezen, etnische Vietnamezen, Cham en diverse bergvolken.

De belangrijkste godsdienst is het Hinayana-Boeddhisme. Deze godsdienst bestaat sinds de 14e eeuw. Ongeveer 90% van de Cambodjaanse bevolking hangt het Hinayana- of Theravada-Boeddhisme aan, dat sinds 1989 weer staatsgodsdienst is.

De grondwet uit 1993 garandeert echter vrijheid van godsdienst.

Er is een kleine (ruim 2%) islamitische minderheid van Sja'afitische soennieten. De meeste moslims behoren tot de uit Vietnam afkomstige Cham-bevolkingsgroep.
Het Hindoeïsme, tot de 14e eeuw bepalend voor het religieuze politieke en culturele leven van de Khmer, wordt alleen nog aangehangen door de kleine Indiase minderheid. Het Christendom is van geen enkel belang en de Chinezen hangen een combinatie van Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme aan. Voor de in de bergen levende Chunchiet of Khmer Loeu is animisme en voorouderverering nog steeds heel belangrijk.

De regio’s

Cambodja is op te delen in regio’s, namelijk: Het Noordwesten, het Oosten, Het Zuidwesten enDe Mekong Laagvlakte.

Noordwesten

Het Noordwesten is de meest toeristische regio van het land, omdat met name de stad Siem Raep daar ligt. Vanuit deze stad is het makkelijk om het wereldbekende Angkor Wat en het Tonlé Sap meer, het grootste zoetwatermeer van Zuidoost Azië, te bezoeken. Van hieruit kunt u van het meer en de Tonlé Sap rivier weer tot naar Phom Penh varen.

Zowel het meer als deze rivier zijn vrij uniek: In het droge seizoen stroomt het water vanuit het meer naar het zuiden, waar de Tonlé Sap rivier overgaat in de Mekong. Van hieruit stroomt het water verder naar de Mekong-delta.

In het regenseizoen krijgt de Mekong zoveel water te verwerken, dat het zijn overtollige water naar het Noorden via de Tonlé Sap rivier weer naar het Tonlé Sap meer afvoert. Dat betekent dat de stroomrichting van de rivier in het regenseizoen omkeert.

Oosten

In het Oosten gebeuren er niet echt veel spannende dingen, omdat het vrij afgelegen ligt. Wel heb je er het Virachey National Park en is het mogelijk vanuit de stad Kratie zoetwaterdolfijnen te gaan spotten.

Zuidwesten

Het westen kenmerkt zich door de Cardamom en de Elephant Mountains. Dit is niet alleen een regio met bergen, maar ook schitterende stranden en paradijselijke eilandjes. Deze omgeving wordt niet door veel toeristen bezocht.

Battambang is de tweede grote stad van Cambodja en ligt aan de rivier met goed bewaarde gebouwen uit de Franse koloniale periode. De sfeer in de stad is ontspannen en aangenaam.

Vanuit deze stad kunt u ook een ritje maken op de bekende Bamboo trein. Deze trein rijdt via een spoor en verbindt verschillende dorpen met elkaar en is van groot belang van de toe- en afvoer van goederen en mensen.
Het is een avontuur om het landschap vanuit een ander perspectief te bekijken.


Mekong Laagvlakte

Dit is het centrale deel van Cambodja en hier is de hoofdstad Phnom Penh. Door de vruchtbaarheid van de grond is dit het dichtstbevolkte deel van Cambodja.

Phnom Penh is een stad die u gezien moet hebben. Het heeft twee kanten, een positieve en een minder positieve. Het is goed om beide kanten te zien, zodat u een beter beeld van de Cambodjaan krijgt. De positieve bezienswaardigheden zijn o.a. de Royal Palace en de Silver Pagoda.

De minder positieve bezienswaardigheden hebben hun oorsprong in de periode van de Khym en zijn o.a. de killing fields in Choeung Ek en de Tuol Sleng gevangenis. De kans bestaat dat u er geen prettig gevoel aan overhoudt.

Sihanoukville

Sihanoukville is vernoemd naar koning Norodom Sihanouk en is de enige echte badplaats van Cambodja en daardoor dé strandbestemming van het land. Het is door de opkomst van de kleine omringende eilanden een sfeervolle plek voor toeristen geworden. Het is nog niet zo toeristisch.

Als u lekkere temperaturen wilt en niet zo veel regen, dan kunt u Sihanoukville het beste tussen november en februari bezoeken.

Oorspronkelijk lag hier het vissersdorp Kompong Som of Kampong Saong, de Cambodjanen noemen het ook nog steeds zo. In de jaren ’50 werd de jungle weggehakt om zo de weg vrij te maken voor de eerste en enige diepzeehaven van Cambodja. Hierdoor hoefde men niet langer door de Vietnamese Mekong Deltate varen.

Gewoonten

Iemands hoofd aanraken is hoogst onbetamelijk in Cambodja. Zelfs kinderen even een vriendelijk aaitje over de bol geven is uitgesloten. Tevens is het onbeleefd om naar mensen te wijzen. Dat is een teken van gebrek aan eerbied voor de betrokken persoon en degradeert hem/haar tot een 'minderwaardig' mens. De voet gebruiken om iemand aan te wijzen is nog minderwaardiger, dan het al zo beledigende wijzen met de vinger. De voeten zijn de tegenpool van het hoofd en worden voor onrein gehouden, omdat ze het gemakkelijkst met vuiligheid in aanraking komen.

Een monnik mag niet worden aangeraakt, vooral niet door vrouwen. Als een vrouw toch een monnik aanraakt, moet deze laatste zich onderwerpen aan een gecompliceerde reinigingsceremonie (abatt). Wilt u als vrouw iets overhandigen aan een monnik, doe dat dan via een man of door het neer te leggen.

Voor het bezoeken van de tempels van de Angkor Wat is passende kleding nodig: een lange broek (over de knie) en shirts die de schouders bedekken. Rokken, korte shorts, hemdjes en andere vormen van onthullende kleding zijn niet toegestaan binnen het tempelcomplex. Bezoekers kunnen en worden vaak weggestuurd bij tempels als ze te onthullende kleding dragen.

Cambodja grenst in het oosten aan Vietnam, in het westen en noordwesten aan Thailand en in het Noorden aan Laos. Cambodja heeft in het zuiden aan de Golf van Thailand een kustlijn van ruim 400 km lang.

Klimaat en weer

Cambodja heeft een tropisch moessonklimaat met een droog seizoen van november tot mei en daarna een nat seizoen. Er zijn behoorlijke verschillen in temperatuur en neerslag tussen de afzonderlijke Cambodjaanse regio’s. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond 27°C met geringe verschillen tussen dag en nacht.
Vorst kent men niet, maar in de heuvels kan het ’s nachts flink afkoelen.

In het regenseizoen, tussen mei en november, voert de natte zuidwestmoesson zeer vochtige lucht aan via de Indische Oceaan. In deze maanden valt meer dan driekwart van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag, met als natste maand september.

Reisopties

Cambodja is als vakantie goed te combineren met de omringende landen.

Er is veel te zien, te doen en te beleven.

Ga bijvoorbeeld naar het zuidwesten: de Cardomom en de Elephant Mountains, aanschouw de gruwelijke taferelen van weleer of ga lekker genieten van de mooie stranden op Sihanoukville, en de Cardomom en de Elephant Mountains.

Asia Travel Tours kan voor u prachtige maatwerk reizen naar de diverse gebieden van Cambodja organiseren. Daarnaast kunnen wij u ook een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost-Azië.

U bepaalt de combinatie van landen en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal reizen en tours naar Cambodja opgenomen (Zie Reisaanbod).Paspoort en visum

Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Cambodja. U moet reizen met hetzelfde paspoort als dat u gebruikt heeft bij het aanvragen van het visum.

Meereizende kinderen dienen elk te beschikken over een eigen paspoort en visum. Hiertoe wordt aangeraden een groepsaanvraag in te dienen.

Reist u met minderjarige kinderen en reizen niet beide ouders mee? Dan moet u tevens een Engelstalige en ondertekende verklaring meenemen, waarin beide ouders of ouderlijk vertegenwoordigers toestemming geven de reis te maken.

Om te mogen reizen naar Cambodja moet u een visum hebben. Als u met kinderen reist, moeten zij ook elk een eigen visum voor Cambodja bezitten. Speciaal voor toeristen die minder dan 30 dagen in het land willen verblijven is er de mogelijkheid het visum volledig online aan te vragen. Reizigers hoeven in dat geval geen afspraak te maken bij de consulaat van de ambassade in Brussel. Cambodja heeft geen consulaat en geen ambassade in Nederland.

Gezondheid

Tijdens uw rondreis door Cambodja kunt u te maken krijgen met verschillende infectieziekten. Daar zit u natuurlijk niet op te wachten. Gaat u binnenkort op vakantie naar Cambodja en wil u zorgeloos op reis? Maak dan zes tot acht weken voordat u vertrekt een afspraak voor een vaccinatie advies bij u in de buurt.

Cambodja is een malariagebied. In grote delen van het land komen muggen voor. De grote steden zijn malariavrij, zo ook het gebied rond Siem Reap. Bezoekt u alleen de tempels van Angkor Wat, dan kunt u de Malariatabletten achterwege laten.

De meeste ziekenhuizen in Cambodja zijn van particuliere aard. In de klinieken kunnen kleine ingrepen worden verricht en kleine operaties worden uitgevoerd. Voor het serieuzere werk moet u naar Phnom Penh toe. In Phnom Penh zijn ziekenhuizen waar meer gespecialiseerde operaties worden uitgevoerd.

Voor gedetailleerde informatie raadpleegt u de GGD of een ander vaccinatie gerelateerde organisatie.

Veiligheid

Cambodja is over het algemeen een veilig land. De gemeenschap heeft de trauma van de ‘Killing Fields’ een plek in hun leven gegeven. Toch zult u merken dat de geschiedenis zijn sporen nagelaten heeft in de psyche van de mensen, maar de meeste Cambodjanen hebben hun blik naar voren gewend en zijn optimistisch over de mogelijkheden die de toekomst kan bieden.

Communicatie

Taal

De taal van de grootste groep Cambodjanen is Khmer. Het is geen klanktaal, zoals bijvoorbeeld het Thais en het Vietnamees. Gedurende de Franse heerschappij, toen Cambodja onderdeel uitmaakte van Indochina, was de officiële taal Frans. Sommige ouderen kunnen daardoor nog wat Frans spreken. Op sommige (door Frankrijk gesteunde) scholen en ziekenhuizen wordt er ook nog in het Frans gecommuniceerd.

Bellen en internet

Koop een simkaart voor uw mobiele telefoon als u goedkoop wilt bellen. De kaarten zijn erg goedkoop en overal verkrijgbaar. In belwinkels, kiosks en op de markt. U belt dan een stuk goedkoper dan als u uw Nederlandse nummer zou gebruiken. Er zijn verschillende simkaarten te koop.

Het landnummer van Cambodja is 00 (+) 855.

In de grotere steden is wireless internet aanwezig. Op veel plekken, zoals restaurants, winkelcentra en hotels, logt u makkelijk in met uw laptop. Er zijn bovendien veel internetcafés in de steden, waar u spotgoedkoop de computer mag gebruiken.

Het tijdsverschil met Nederland is + 6 uur.

Praktische informatie

Geldzaken

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel (KHR). Er zijn geen munten in omloop. Het geld begint bij biljetten van 100 riel, gevolgd door 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000.
Hoewel u in Phnom Penh en Siem Reap hier en daar kunt betalen met een creditcard, is het handiger om (onbeschadigde) biljetten van 1, 5 en 10 dollar bij u te hebben. Cambodja is de afgelopen jaren het land van de USA dollar geworden. Cambodjanen ronden gekochte spullen in dollars op hele bedragen af. Het is daarom raadzaam om voor kleine dingen in Riel te betalen.

€ 1 = ca. 4.546,10 Riel.

Eten en drinken

De marktjes zijn bij toeristen heel erg populair. Hier worden de meest uiteenlopende authentieke en traditionele gerechten vlak voor uw neus klaar gemaakt. Tegenover deze authentieke gerechten, kennen de mensen ook in de (kleinere) steden de westerse producten. Steden als Phnom Penh en Sihanoukville kennen ook veel internationale restaurants.

Bij de meeste maaltijden wordt veelal thee gedronken.Het bekende Angkor biertje is ook erg populair.

In Cambodja is het drinkwater van slechte kwaliteit. Het advies is om flessen water te kopen.
Tijdens het reizen bent u vaak druk bezig en daarom is het raadzaam om in warme landen extra water te drinken. Het advies is minimaal 2 liter en in sommige situaties zelfs 4 liters.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs en gidsen in Cambodja is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun salaris en verbetert de levensstandaard. Als richtlijn kunt u een fooi van € 5 per dag voor uw gids aanhouden (per 2 personen). Voor de chauffeur is dit ongeveer de helft. Uiteraard zijn deze bedragen afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. In (dure) restaurants wordt een fooi van 10% van de rekening verwacht. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. € 0,50) geven.

Rijbewijs

Aangeraden wordt om een IRB (internationaal rijbewijs) mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen, indien u van plan bent daar te gaan rijden.

Noodnummer(s)

In de hoofdstad Phnom Penh belt u de politie, brandweer en ambulance respectievelijk op: 117, 118, 119.
Buiten de hoofdstad gelden onderstaande nummers:
Politie: 011 30 30 30
Brandweer: 023 722 555
Ambulance: 023 724 891

Nederlandse ambassade

Er is geen Nederlandse ambassade in Cambodja. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. De contactgegevens vindt u hieronder.

Ambassadeur: De heer Kees Rade

Adres: 15 Soi Ton Son
Lumphini, Pathumwan, Bangkok 10330

Telefoon: +6623095200 (24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar)

Fax: +6623095205

Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.30 - 12.00 uur en 13.30 - 16.30 uur en vrijdag: 8.30 - 11.30 uur

E-mail: ban@minbuza.nl

 

Elektriciteit

De netspanning in Cambodja is 230 volt, 50 hertz wisselstroom. Op sommige plaatsen komt ook nog 110 volt voor. Sluit uw apparatuur pas aan als u zeker weet wat het voltage is.

Het is raadzaam een reisstekker/adapter mee te nemen.

Buiten de grote steden komt stroomuitval nog vaak voor en op het platteland is er niet overal stroom beschikbaar, of de stroom is op rantsoen. Een adapter of verloopstekker, zaklamp en reservebatterijen zijn zeker geen overbodige luxe.Reisaanbod CambodjaKlik HIER »