+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Landeninformatie » Over Indonesië » Informatie bestemmingen in Indonesië

Bestemmingsinformatie over verschillende plekken in Indonesië

Bestemmingsinformatie voor het reizen naar Indonesië van specialisten en bestemmingsdeskundigen

Alle praktische reisinformatie over bestemmingen in Indonesië

Hieronder treft u enige locatie-informatie over de eilanden in Indonesië waar Asia Travel Tours reizen aanbiedt.

Flores

Flores is een van de grootste eilanden van Nusa Tenggara, de kleine Sunda eilanden in Indonesië. De hoofdstad van Flores is Ende.
Het landschap van het eiland is prachtig en zeer gevarieerd. Vulkanen domineren het beeld maar er zijn ook mooie kratermeren, savannegebieden en bergbossen te bewonderen. Maar ondanks al het natuurlijke schoon is Flores een van de minst bezochte eilanden van Indonesië.
De naam Flores stamt uit het Maleis, namelijk "Tandjoeng Boenga". Dit is door de Portugezen vertaald in "Cabo de Flores" en betekent bloemenkaap. De Nederlanders hebben uiteindelijk het eiland de naam "Flores" gegeven.
De bekendste plaatsen in Flores zijn Maumere, Labuhanbajo, Ende, Ruteng, Bajawa en Moni.
Rond het eiland Flores bevinden zich op diverse plaatsen prachtige koraalriffen die zeer geschikt zijn om er te snorkelen of te duiken.

Bij Maumere vindt u verschillende duikresorts van waaruit u duikexcursies naar de riffen kunt ondernemen. Ook voor de kust Labuhanbajo kunt u naar diverse onbewoonde eilandjes om te duiken of te zwemmen.

Sumatra

Sumatra is het tweede grootste eiland van Indonesië en het vijfde van de wereld. Het eiland ligt op de evenaar. Noord-Sumatra is een gebied van prachtige bergen, watervallen, een uitgestrekt meer, een mengeling van culturele groepen en diverse plantages. Een van de meest interessante toeristenbestemming is het Tobameer.

Java

Java is het bruisende hart van Indonesië. Het eiland is 3x groter dan Nederland en is dichtbevolkt: er wonen zo’n 124 miljoen mensen. Kortom Java is druk, vooral rondom metropool Jakarta. Toch zijn er ook nog uitgestrekte rijstvelden te vinden, al komen de landbouwgebieden steeds meer in het nauw door de bevolkingsdruk. Java is een belangrijk toeristisch eiland waar tal van bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Botanische tuin in Bogor, de Borobudur, de vulkaan Gunung Bromo en nog veel meer.

Bali

Bali is het eerste eiland van de zogeheten Sunda eilanden en wordt ook wel het Geschenk der Goden genoemd. De Balinees beschouwt het heerlijke klimaat, de afwisselende groene landschappen, de stranden en de heuvels met vruchtbare bodem als een teken van de speciale aandacht, die de goden voor dit eiland hebben. Bali is een eiland van kunstenaars en ontwerpers, overal langs de weg ziet u werkplaatsen waar prachtige dingen van hout of steen of zelfs meubels gemaakt worden. Dit Balinese gevoel voor materialen en ontwerpen is ook terug te zien in de hotels. Deze zijn vaak heel smaakvol ingericht en geven volop ideetjes aan creatievellingen. Toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor Bali. Vooral in de plaatsen Kuta, Legian, Sanur en Ubud is dat goed te merken.
Met zijn 5561 km² is Bali een klein eiland met veel mystiek. In tegenstelling tot de rest van Indonesië is de overheersende godsdienst het Hindoeïsme. Het eiland telt dan ook duizenden tempels. Van de grote Heilige Tempel Besakih tot de huistempeltjes in de dorpen. Er zijn dikwijls tempelfeesten waar u, met een beetje geluk, tijdens uw verblijf getuige van kunt zijn. Op Bali is er veel afwisseling in het landschap. Kuta en Sanur zijn de bekendste toeristische badplaatsen.

De Molukken (Engels: Maluku, Maluku Islands)

De Molukken is een eilandengroep van ruim 1000 eilanden, gelegen in de Grote en Indische Oceaan. De Molukken maken deel uit van Indonesië en de regio Melanesië. De hoofdstad van de Molukken is Ambon. Een aantal grote steden op de Molukken zijn: Dobo, Masohi, Namlea en Tual.

De Molukse eilanden kennen een grote variatie aan natuur, cultuur en landschap. Vrijwel alle eilanden zijn bergachtig met mooie zandstranden en omgeven door mooie koraalriffen. De Molukken zijn dan ook geschikt om te duiken naar deze koraalriffen en de vele tropische vissen. Op sommige eilanden zijn nog ongerepte stukken natuur te vinden. Deze zijn vaak ondergebracht in nationale parken. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn er op sommige eilanden waaronder Halmahera nog monumenten, vliegtuigwrakken en andere overblijfselen te vinden. Verder staan de Molukken nog bekend om de weefkunst.

De Molukken is rijk aan koraalriffen en mooie stranden. De Banda-archipel is daar een van de vele voorbeelden van. De meeste eilanden zijn bergachtig. Op een aantal eilanden zoals Ambon en Seram kunt u nog genieten van ongerepte natuur. Andere eilanden zoals Halmahera zijn getekend door de Tweede Wereldoorlog.

Tanjung Puting

Tanjung Putingis een reservaat en beslaat een oppervlakte van 205.000 hectare. Hier leven nog vele beschermde diersoorten zoals orang-oetangs, nevelpanters, rode langoeren, honingberen en neusapen. Gemakkelijk te herkennen aan de grote platte neus, u zult deze apen ongetwijfeld in de bomen zien zitten. Verder vindt u in dit gebied meer dan 220 vogelsoorten, diverse krokodillen, slangen en kikkers. De tocht per boot naar dit prachtige gebied is een bijzondere ervaring door moerassig gebied. In het noordelijke deel van het park is een rehabilitatie centrum waar orang-oetangs, de trekpleister van dit gebied. Het reservaat kent drie buitenposten van waaruit u de mensapen kunt bewonderen. In Tanjung Harapan worden jonge wees orang-oetangs verzorgd, u kunt hier ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum. De bekendste van de bezoekerscentra is Camp Leaky. Dit onderzoeksstation is al in 1971 opgezet om het gedrag van orang-oetangs te bestuderen.

Tanjung Puting is een nationaal park in Tanjung Puting en heeft een oppervlakte van 3550 vierkante kilometer. Het in 1982 opgerichte park ligt in de provincie Centraal-Kalimantan op het eiland Borneo. De dichtstbijzijnde grote stad is de lokale hoofdstad Pangkalan Bun. Het park is beroemd om zijn orang-oetangs. Tanjung Puting Reservaat bestaande uit tropisch oerwoud, heide en wetlands herbergt een orang-oetang opvangcentrum. Er zijn 3 kampen. Twee keer per dag worden de dieren gevoerd. Het reservaat ligt aan een rivier met bijna zwart water, dat komt door het looizuur dat erin zit.

Gaat u op reis naar Tanjung Puting, dan is het goed u op de hoogte te stellen van de geadviseerde vaccinaties.

Weer Tanjung Puting

Tanjung heeft 2 soorten klimaten, namelijk het tropisch regenwoudklimaat en tropisch savanneklimaat.
De beste reistijd voor Tanjung Puting is vanjuni t/m/ september, waarin u een warme temperatuur heeft en weinig tot middelmatige neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Tanjung Puting is 32°C in september en de laagste is 27°C in januari. Het weer en klimaat van Tanjung Puting is meer dan geschikt voor een mooie zonvakantie.

(Zuid-) Sulawesi

(Zuid) Sulawesi is het derde grootste eiland van de Indonesische archipel. Het eiland wordt ook wel Celebes genoemd. Op het eiland wonen naar schatting 15 miljoen inwoners. U vindt er nog verschillende culturen zoals de Buginezen en de Toradja’s. Het eiland heeft ook een grote verscheidenheid in natuur. U vindt er berggebieden, vulkanen, ongerepte oerwouden, hagelwitte stranden, regenwouden en prachtige rijstterrassen terwijl U geen plek op het eiland kunt vinden, dat meer dan honderd kilometer van de zee verwijderd is.

In Sulawesi kunt u ook goed duiken en snorkelen, omdat er vele koraalriffen (met veel gekleurde vissen) bij het eiland liggen.

Het eiland is overwegend christelijk en heeft een ander gezicht van Indonesië, dan u zou verwachten. Het toerisme is nog niet sterk ontwikkeld en dat maakt het bezoeken van dit eiland meer dan de moeite waard.

Hieronder meer toelichting op de plaatsen in (Zuid-) Sulawesi.

Makassar (vroeger heette het Ujung Pandang)

Makassar is de hoofdstad van Sulawesi. De oude haven (Paotere) is een leuke plek om te bezoeken. Hier kunt u Buginese houten schoeners bewonderen. Dit zijn schepen die u ook in de oude haven van Jakarta kan zien. 

In de hoofdstad kunt u daarnaast een bezoek brengen aan Fort Rotterdam. Hier kunt u typisch Nederlandse pakhuizen zien, die in 1970 geheel gerestaureerd zijn. Het is een van de best bewaarde Nederlandse forten in Indonesië. Het fort ligt midden in het centrum van de stad.

Tegenover Fort Rotterdam ligt "Kampoeng Popsa", een verzameling van restaurantjes en eetgelegenheden aan het water waar u van alles kunt vinden, van een simpele nasi goreng tot een westerse pizza met veel kaas en van mierzoet geschaafd ijs tot een waterpijp. Meteen ernaast vindt u een lange rij met eetstalletjes waar voornamelijk vis wordt verkocht tegen redelijke prijzen.

’s Avonds kunt u vanaf de boulevard van Makassar genieten van de zonsondergang. Als u van vis houdt, zit u hier ook goed voor het avondeten. Op Jalan Penghibur vindt u de beste eetstalletjes en visrestaurants. En voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten.

Makassar is een grote stad, dus het is handig om de stad niet te voet te gaan verkennen. Voor korte afstanden kunt u een becak (fietstaxi) nemen. Voor de grotere afstanden kunt u een pete pete nemen (klein rood of blauw taxibusje). Binnen de stad liggen de prijzen voor de pete pete’s vast. Informeer in uw hotel wat de vaste prijs is, zodat u niet afgezet wordt. Als u plekken buiten de stad gaat bezoeken liggen de prijzen wel iets hoger. 

Torajaland

In Torajaland maakt u kennis met in bamboehagen verscholen dorpjes waar de geheimzinnige Toraja’s wonen met hun fascinerende dodencultuur. Dit is een van de toeristische trekpleisters van Sulawesi. Torajaland staat bekend om zijn indrukwekkende Tongkonan huizen met zadelachtige daken, en de uitbundige begrafenisrituelen. 

Het is voor sommige mensen bizar te zien hoe met de doden wordt omgegaan. Inmiddels zijn hierover 2 documentaires (waaronder Erica op reis) op de Nederlandse TV verschenen.

Bunaken

Bunaken is een klein eiland voor de kust van de stad Manado in Noord-Sulawesi. Het eiland staat bekend als een van de beste duikplekken van Sulawesi. U vindt hier prachtig koraalrif en mooie exotische vissen. Op het eiland staan heel veel duikscholen, dus u kunt hier ook terecht voor uw eerste duik. Ook snorkelen kan hier heel goed. 

Tomohon

Tomohonis een prachtige plek in Noord-Sulawesi. Het is hier een stukje koeler, omdat het stadje redelijk hoog ligt ten opzichte van veel andere plekken in Sulawesi. Door die ligging en de vruchtbare grond groeien hier veel verschillende soorten bloemen en planten. Tomohon wordt ook wel de bloemenstad genoemd. Beroemd is ook de markt van Tomohon.Vooral de omgeving rondom Tomohon is adembenemend. U kunt hier verschillende wandeltochten doen.

Sengkan

Ten noorden van Bira ligt het dorpje Sengkang. Het dorp ligt bij het Tempemeer. Dat is de plek waar de Walanae en de Tampanganrivier bij elkaar komen. Als de waterstand het toelaat, kunt u met een kano een schitterende tocht maken over het meer. Deze tocht is vooral bijzonder omdat er heel veel verschillende watervogels op en rond en meer leven. 

Ook staat Senkang bekend om zijn vele zijdeweverijen. Leuk om te bezoeken, en meestal is er een klein winkeltje bij waar u de geweven stoffen kunt kopen.

Bada vallei

In het Bada vallei liggen gigantische oude megalieten, die wel ouder zijn dan 2500 jaar. In de enorme stenen structuren zijn afbeeldingen gekerfd van mens- en dierlijke figuren. Qua vorm doen ze denken aan de beelden op Paaseiland, maar deze stenen zijn een stuk minder bekend.

Archeologen zijn er nog niet uit waar de stenen vandaan komen, wie ze heeft gemaakt en waarom ze zijn gemaakt.

Aan de zuidkant van het Nationaal park ‘Lore Lindu’ ligt de Bada vallei. Dit park staat bekend om haar overweldigende flora en fauna. U vindt er bijvoorbeeld, grote kleurrijke vlinders, babiroessa’s, bergbuffels en allerlei spookdiertjes tegenkomen.

Een bezoek aan de mooie plaats Tentena is zeer de moeite waard. Het ligt in centraal-Sulawesi. Tentena ligt aan de oostkant van het langgerekte Poso-meer. Het Poso-meer is een van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. Het meer ligt precies in het midden van Sulawesi en volgens de plaatselijke legenden is dit het gebied waar de as van de aarde en hemel omheen draait. Volgens de overlevering leeft er in het turquoise meer een drakenslang van dertig meter.

Vanuit Tentena kunt u prachtige wandelingen maken, door de rijstvelden, pittoreske dorpen, langs het meer en door het regenwoud. De wandelingen variëren tussen eenvoudige wandelingen rondom het hotel tot intensieve trekkingen door de jungle.

Weer Sulawesi

Het regenseizoen start zo'n beetje in november en duurt tot maart. Gedurende deze maanden valt er dagelijks, vaak in de namiddag en avond, een stevige bui. Het kan ook voorkomen dat er een aantal dagen de hele dag regent.
In de periode april-september is het over het algemeen droog, met af en toe een bui.
Het gehele jaar door schijnt de zon gemiddeld 8 tot 9 uur per dag en bedraagt de temperatuur ongeveer 30 graden. Noord Sulawesi is in de regel enkele graden warmer en minder vochtig dan het zuiden.

« vorige pagina