+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisinformatie » Over Vietnam » Eten en drinken in Vietnam

Eten en drinken in Vietnam

Eten en drinken
In Vietnam kunt u heerlijk eten. De Vietnamese keuken is een Aziatische keuken waarbij rijst, noodles en soep de belangrijkste basis vormen. Wie de Thaise keuken gewend is zal merken, dat de Vietnamese keuken minder pikant is. Wel worden er volop kruiden en specerijen gebruikt zoals munt, steranijs, citroengras, Thaise basilicum en Vietnamese koriander. Smaakmakers zoals rode peper, limoen en knoflook worden ook veel gebruikt in de Vietnamese maaltijden. Deze spullen komen vrijwel altijd van de vele markten en groente- stalletjes af. De doorloopsnelheid van de producten is vaak zeer hoog, waardoor u eigenlijk altijd met mooie verse spullen te maken hebt.


Door het toenemende toerisme en de groeiende invloed van buitenaf ziet u steeds vaker internationale gerechten op het menu staan zoals spareribs, hamburgers, biefstuk (meestal geïmporteerd uit Australië), spaghetti, pizza, frietjes en zelfs Duitse worst. Dit is met name in de grote steden en in plaatsen waar redelijk veel toeristen komen.


Het meest gegeten gerecht in Vietnam is ‘Pho’. Dit is noodlesoep waar behalve noodles ook vlees, kip of vis en groenten aan toegevoegd worden. De gebruikte bouillon is vaak erg smaakvol, doch niet pittig. U kunt de soep zelf pikanter maken door er stukjes verse rode peper aan toe te voegen. Risico is de rauwe kruiden en groentes die erbij geserveerd worden. U weet immers niet of deze afgespoeld zijn met mineraalwater of met kraanwater.


Rijst wordt ook veel gegeten in Vietnam. Als u een vlees-, vis- of groentegerecht bestelt, dan wordt er vrijwel standaard gestoomde rijst bij geserveerd.

Nog twee typisch Vietnamese gerechten zijn de stoofpotjes en de Hot Pot. Stoofpotjes worden geserveerd in een kleien pot (Clay Pot) en zijn vaak erg aromatisch. Door het stoven is het vlees vaak een stuk malser dan wanneer u vleesgerechten gewokt bestelt. Een absolute aanrader!

‘Hot pot’ is de andere specialiteit. Dit is fonduen op z’n Vietnamees. Als basis wordt hete bouillon gebruikt waar u uw vlees, vis en groente lekker in dipt om te garen. Een Hot Pot bestelt u normaal gesproken voor 2 personen, waarbij de fondue tussen u in komt te staan.


In Vietnam worden vis- en schaaldieren nog steeds op grote schaal gevangen. De visvangst vormt een belangrijk onderdeel van de lokale economie en zowel vis als schaaldieren staan veelvuldig op het menu in Vietnam.


In Vietnam wordt vooral kippenvlees, rundvlees en varkensvlees gegeten. Daarnaast ziet u ook geitenvlees en lamsvlees geregeld op de kaart staan.

Ook de Vietnamese loempia’s zijn zeker ook de moeite waard.

Reizigers wordt aangeraden voedsel te vermijden dat op straat onder slechte hygiënische omstandigheden wordt aangeboden.

Drinkwater
Het kraanwater van Vietnam is niet om te drinken. Het is daarom raadzaam om gesloten flessen water in de supermarkt te kopen. Het drinken van water uit de kraan, kan u aardig ziek maken. U kunt bijvoorbeeld diarree krijgen en overgeven tot het oplopen van serieuze bacteriële infecties.

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.