+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisaanbod » Reisaanbod Indonesië  » 18 daagse reis naar Flores in Indonesië

18 daagse reis naar Flores in Indonesië

Reiscode: ATT-TT-026

in overleg
Reisduur: 18 dagen / 15 nachten

Hoogtepunten

Bij aankomst in Bali wordt u naar Seminyak gereden waar u kunt bijkomen van uw lange reis. U kunt genieten van de vele wellness mogelijkheden. Deze stad is een hippe badplaats en staat bekend om haar trendy clubs, chique restaurants, boetieks en designkledij. U vervolgt uw reis met het vliegtuig naar Maumere. U gaat met de boot naar het noordoosten van Maumere waar verschillende kleine eilandjes omzoomd door een wit zandstrand (het strand op het vastenland is grijzig van kleur) zijn en waarbij u zal worden begeleid door uw chauffeur en gids op een snorkeltrip.  

Daarna gaat u via het dorpje Lepo Lemo een bezoek brengen aan het Koka strand, gelegen in een mooie baai waar u kunt zwemmen. Vervolgens volgt uw reis een bergachtige weg naar Moni, aan de voet van de Kelimutu vulkaan. Heel vroeg in de ochtend vertrekt u samen met een lokale gids naar de Kelimutu vulkaan voor een wandeling en gaat u naar de zonsopkomst kijken en ziet u drie meren opdoemen die elk van kleur verschillen. U geniet vrijwel overal van prachtige uitzichten en u bezoekt een waterval. De volgende dag gaat u met een gemotoriseerde boot naar het National Seapark Kepulauan Tujuh Belas (oftewel het zeventien eilanden park) met het doel naar een mooi met witstrand omzoomd eilandje te varen waar u goed kunt snorkelen. Vooraf of er na (afhankelijk van de stromingen en het tij) bezoekt u nog een ander eiland waar u mangrove bossen kunt zien en vele vliegende honden die hun in de bomen hangen te slapen.

U rijdt in de richting van Mbay. U bezoekt onderweg het traditionele Tutubhada dorp. Tutubhada is nog een van de weinige plekken waar de traditionele Nagekeo huizen staan en om de cultuur van deze unieke huizen te bewaren, is er zelfs een serie van 17 rituelen om een nieuw of gerenoveerd huis in te wijden.

Op weg naar Belaraghi komt u zestien prachtige en zeer traditionele dorpen tegen, die in een open vlakte liggen, omsloten door een bos. De inwoners van het dorp hebben elke moderne aanpassingen aan het huis afgehouden. Geen zinken daken of stenen muren, maar alles gemaakt van natuurlijke materialen zoals de huizen door de voorouders gebouwd werden.

 

 

In Ruteng maakt u en prachtige wandeling van 2-3 uur langs indrukwekkende rijstveldterrassen en kleine dorpjes. Volgens het standaardprogramma vaart u eerst naar Komodo waar u een wandeling maakt, vervolgens vaart u naar Rinca waar u overnacht in een beschermde baai. Op beide eilanden maakt u een wandeling van ca. 2 uur op zoek naar varanen en andere wilde dieren.

Een wandeling door de Komodo kan alleen tegen een heel hoog entree van $ 1.000 p.p. U ziet en hoort hier vaak gecko’s en kakatoes. Jaren geleden werden de varanen hier gevoerd maar aangezien hierdoor de sterkere mannetjes werden bevoordeeld is men ermee op gehouden. De dieren blijven echter wel terugkomen naar deze plek. U overnacht op een eenvoudige boot, waarbij u op het dek slaapt. Een dun matras (ca 15 cm dik) wordt op het dek geplaatst in de avond. De omstandigheden zijn niet luxueus maar erg avontuurlijk. U maakt een boottocht naar Rinca voor een wandeltocht. Na de wandeling vaart u naar een prachtig onbewoond eilandje om te snorkelen.

U vertrekt vervolgens naar het vliegveld om uw binnenlandse vlucht naar Despensar te nemen en te gaan nagenieten aan het strand en terug te kijken op uw beleefde avonturen.    

HIGHLIGHTS

 • Privé auto met chauffeur
 • Tijdbesparende binnenlandse vluchten
 • Begeleiding snorkeltrip
 • Bezoek aan wit zandstranden omzoomde eilandjes
 • Bezoek authentieke dorpjes en aanschouw uitvoering oude ambachten
 • Zwemmen aan het Koka strand
 • Bezoek warmwaterbronnen
 • Diverse wandeltochten door prachtige berglandschappen, pittoreske dorpen, rijstvelden en Nationaal parken
 • Bezoek Kelimutu vulkaan en aanschouw mooie zonsopgang  
 • Boottocht door Nationaal park Seapark Kepulauan Tujuh Belas (oftewel het zeventien eilanden park)
 • Dansvoorstellingen
 • Beleef traditionele ceremonie ‘ti’ika ebu nusa’ (betekent het geven van eten aan de voorouders)
 • Boottocht naar Komodo en Rinca eiland, waarbij Komodo niet altijd toegankelijk is en de entree erg duur ($ 1.000 p.p.)
 • Bezoek Nationaal parken op zoek naar varanen en andere wilde dieren
 • Overnachting aan boord op authentieke plaats (4 personen)
 • Verblijf aan strand


Dagprogramma

Codering: B= Breakfast; L= Lunch, D= Diner

 

Dag 1. Vertrek uit Amsterdam

 

Dag 2. Aankomst Bali, transfer Seminyak.

Na aankomst op de luchthaven van Bali wordt u opgehaald door een chauffeur en in ca. 20-30 minuten naar uw verblijf in Seminyak gereden.

 

Overnachting in Bali Agung Village, standard

Leuk middenklasse hotel op loopafstand van het strand. Het hotel is gelegen in een vrij rustige wijk. De standard kamers zijn eenvoudig en compact. De deluxe kamers zijn ruim en gerenoveerd. Het hotel heeft een restaurant en een zwembad. U wandelt in ca. 5-10 minuten naar een mooi breed (en doorgaans vrij rustig) strand.

 

Dag 3. Seminyak, vrije dag (B)

Vrije dag om naar wens in te delen. U heeft geen vervoer tot uw beschikking.

 

Overnachting in Bali Agung Village, standard

 

Dag 4. Vlucht naar Maumere, transfer hotel (B)

Uwordt in de ochtend teruggereden naar de luchthaven van Denpasar waar u incheckt voor uw vlucht met Nam Air IN 660 om 10:40 uur. U vliegt naar Maumere waar Urond 12:05 uur aankomt. Hier aangekomen wordt u door chauffeur met auto naar uw hotel gebracht en de rest van de dag is ter vrije besteding (U heeft geen transport meer tot uw beschikking).

 

Overnachting in Coconut Garden, beach bungalow

Een aantal fraai ontworpen bungalows (grotendeels van bamboe gemaakt) uitgespreid over het strand. De inrichting is eenvoudig maar bied voldoende comfort met een aircon en een warm water douche.De badkamers zijn deels open. Mooie beach front. Eenvoudig restaurant..

 

Dag 5. Maumere, snorkelen Pengabatan eilanden (B & L)

Even ten noordoosten van Maumere bevinden zich verschillende kleine eilandjes omzoomd door een wit zandstrand (het strand op het vastenland is grijzig van kleur). U wordt door uw chauffeur en gids op de snorkeltrip begeleid. U kunt hier uitstekend snorkelen en duiken. 25 jaar geleden werd een groot deel van het koraal vernietigd door een grote vloedgolf, maar tegenwoordig is er veel koraal aangegroeid en is het gebied weer de moeite waard om te bezoeken. U vaart er met een boot naar toe. Een BBQ lunch wordt op het strand bereid en genuttigd.

                                                       

Overnachting in Coconut Garden, beach bungalow

 

Dag 6.Transfer naar Moni via Lepo Lemo & Koka beach ( B & L)

Met uw chauffeur rijdt u naar Moni. De rit neemt zo’n 4-5 uur in beslag zonder stops. Kort na Maumere verlaat u weer de doorgaande weg en rijdt u in korte tijd naar het dorpje Lepo Lemo, hier laat een vrouwengroep zien hoe er geweven wordt en hoe de draden worden afgebonden. U wordt er ontvangen met een korte dansvoorstelling.

 

Hierna brengt u een bezoek aan het Koka strand, gelegen in een mooie baai waar u kunt zwemmen. Vanaf een heuvel die u omhoog klimt (U betaalt hier een kleine entree) heeft u een prachtig uitzicht over het Koka strand. Een lekkere lokale lunch in een kleine warung is inclusief. Vanaf hier volgt u een bergachtige weg naar Moni, aan de voet van de Kelimutu vulkaan.

 

Overnachting in Kelimutu Eco Lodge, bungalow

Vrij nieuw eco lodge met kamers en bungalows. Prettige kamers met een terras of balkon en een eigen badkamer met warmwater douche.

 

Dag 7. Tour Kelimutu, transfer naar Riung; bezoek traditioneel Saga dorp (B)

Heel vroeg in de ochtend vertrekt u samen met een lokale gids naar de Kelimutu vulkaan (entree bedraagt Rp 150.000 per persoon). Het laatste stuk klimt u omhoog via een breed pad en een lange trap. Bovenaan wacht u op de zonsopkomst en ziet u de drie meren opdoemen. Elk meer heeft een net iets andere kleur, deze kleuren veranderen regelmatig. Na afloop wandelt u het zelfde pad weer terug naar de auto en rijdt u naar het beginpunt van de wandeling waar u start met de mooie wandeling van ca. 1-1,5 uur over een smal pad en langs dorpjes. U geniet vrijwel overal van prachtige uitzichten en bezoekt een waterval. Bij de waterval staat de auto u op te wachten om u naar Riung te brengen. De rit duurt ongeveer 6 tot 7 uur. Onderweg stopt u bij een traditioneel Saga dorpje gelegen tegen een bergwand tussen Detusoko en Ende. Bij aankomst in het dorp dient u het gastenboek in te vullen. Er staan ongeveer 20 traditionele huizen en er leven drie verschillende stammen in het dorp. Sommige huizen mogen niet door vrouwen worden betreden. Soms kan het voorkomen dat het dorp vrij leeg is aangezien de bewoners op de velden werken gedurende de dag. Alleen de oudere vrouwen zijn dat in het dorp te vinden. Een lokale gids begeleidt u en u krijgt koffie en thee geserveerd in een lokaal huis.

 

Overnachting in Delmar Cafe, ac room

Klein vriendelijk guesthouse met eenvoudige fan en ac kamers. Er is geen warm water.

 

Dag8. Snorkeltrip Kepulauan Tujuh Belas (B & L)

In de ochtend wordt u gebracht naar een steiger (ongeveer 500 meter van uw hotel) waar u aan boord stapt van een gemotoriseerde boot die u naar het National Seapark Kepulauan Tujuh Belas (oftewel het zeventien eilanden park) brengt. Uw doel is om naar een mooi met witstrand omzoomd eilandje te varen waar u goed kunt snorkelen en waar u een heerlijke lunch krijgt geserveerd. Vooraf of er na (afhankelijk van de stromingen en het tij) bezoekt u nog een ander eiland waar u mangrove bossen kunt zien en vele vliegende honden die hun in de bomen hangen te slapen. Snorkelapparatuur kunt u in Riung huren en is niet inclusief. Voor het nationale park dient u entreegelden van ca. Rp. 115.000 per persoon te betalen.

 

Overnachting in Delmar Cafe, ac room

 

Dag 9. Transfer naar Bajawa via Tutubhada (B & L)

De rit naar Bajawa duurt gemiddeld ca. 4 tot 5 uur, is de weg in goede conditie dan kan het sneller maar als deze in slechte conditie is dan kan het zelfs wat langer duren! U rijdt eerst een stukje terug in de richting van Mbay, alvorens u via een prachtige landelijke weg door rijdt naar het westen. U bezoekt onderweg het traditionele Tutubhada dorp. Tutubhada is nog een van de weinige plekken waar de traditionele Nagekeo huizen staan en om de unieke huizen cultuur te bewaren is er zelfs een serie van 17 rituelen om een nieuw of gerenoveerd huis in te wijden. U wordt warm ontvangen door de bewoners met een traditionele dans, een lokale lunch en hebt even de tijd om rond te kijken alvorens u doorrijdt naar Bajawa.

 

Overnachting in Manulalu, bungalow

Eenvoudig guesthouse op ca. 30 minuten rijden van Bajawa. Prachtige gelegen met adembenemende uitzichten.

 

Dag 10. Bajawa, dorpen en warmwaterbronnen (B)

Vandaag gaat u met chauffeur en gids verschillende traditionele dorpen een bezoek brengen, waaronder Bena. Het is het meest bezochte dorp in de Ngada streek. Ondanks de populariteit is het dorp zeker de moeite van een bezoek waard (U betaalt er een kleine entrée). Ook kunt u bij de Malanage warmwaterbronnen stoppen voor een heerlijk bad. Warm water vermengd zich hier met een koude rivierwater in een prachtige omgeving.

 

Overnachting in Manulalu, bungalow

 

Dag 11. Naar Belaraghi en transfer Ruteng (B & L)

In de ochtend vertrekt u uit Bajawa in westelijke richting. U rijdt via de kust (bekend om de rijen lontara palmbomen die zijn geplant door bewoners van het eiland Sawu), en slaat het binnenland in. Zestien prachtige en zeer traditionele dorpen liggen in een open vlakte omsloten door een bos. De inwoners van het dorp hebben elke moderne aanpassingen aan het huis afgehouden. Geen zinken daken of stenen muren, maar alles gemaakt van natuurlijke materialen zoals de huizen door de voorouders gebouwd werden. U wordt hier warm ontvangen met een traditonele ceremonie ti’ika ebu nusa wat het geven van eten aan de voorouders betekent, een bijzonder interessant fluitconcert en nuttigt er een lekkere lunch. Na het bezoek aan Belaraghi wandelt u een breed pad weer naar beneden (ca. 45 minuten) naar het plaatsje Paukatte waar de auto u opwacht.U zet nu uw tocht verder naar Ruteng.

                                                          

Ruteng is het centrum van het Manggarai volk die een groot deel van het West-Flores bewonen. De sarongs die hier gemaakt worden zijn duidelijk anders dan die in andere berggebieden geweven worden. Op de markt in Ruteng worden de doeken verkocht.

 

Overnachting in Spring Hill, deluxe kamer

Verschillende prettige en schone kamers even buiten het centrum omgeven door een groene tuin. Kamers hebben een aircon en een warm water douche.Er ligt een prima restaurant (van de zelfde eigenaar) dichtbij. Inclusief ontbijt.

 

Dag 12. Wandeling Ruteng,transfer Labuanbajo (B)

U rijdt met auto en chauffeur en een lokale gids naar het startpunt van een prachtige wandeling langs indrukwekkende rijstveldterrassen en kleine dorpjes. De wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Na afloop wordt u teruggereden en bezoek u met uw gids de lokale markt in Ruteng waar u onder andere typische textiel van de Manggarai kunt vinden. De Manggarai maken geen ikat weefsels maar weven het patroon erin.

Aansluitend rijdt u door naar Labuan Bajo. Zonder stops duurt deze rit zo’n 4-5 uur. De chauffeur zet u af bij het hotel en neemt afscheid.

 

 

Overnachting in Puri Sari, deluxe kamer

Prettig en vriendelijk hotel op ca. 3 km buiten het centrum van Labuanbajo. De kamers liggen in twee verdiepingen in een grote tuin. Het hotel heeft een eenvoudig restaurant en een zwembad. Een shuttle auto kunt in Labuanbajo afzetten (U betaalt een klein bedrag hiervoor).

 

Dag 13. Transfer haven, start boottrip (B & L & D)

In de ochtend wordt u door chauffeur en auto naar de haven gereden. Hier stapt u aan boord van uw boot.

De route die u vandaag en morgen volgt is enigszins afhankelijk van stromingen en tijden. U vaart of eerst naar Komodo eiland of eerst naar het dichterbij gelegen Rinca eiland. Op beide eilanden maakt u een wandeling van ca. 2 uur op zoek naar varanen en andere wilde dieren. Onderweg is er ook voldoende gelegenheid om te snorkelen.

 

De bemanning spreekt weinig Engels maar is uitstekend op de hoogte van stops en locaties. Ze zullen voor u koken gedurende de tocht. De rangers tijdens de wandelingen op Komodo en Rinca betaalt u zelf.

 

Toegangsgelden voor het nationaal park Komodo-Rinca bedragen ca. Rp 300.000-400.000 per persoon per dag voor een bezoek aan het park op gewone dagen/zondagen en feestdagen (dus bij een bezoek aan zowel Rinca als Komodo betaalt u 2 x, als u Padar op dezelfde dag doet dan hoeft u hier geen extra permit te betalen. Bij meer mensen wordt de prijs per persoon iets goedkoper). Dit is inclusief het gebruik van een camera en fee voor snorkelen. Bijkomende kosten bedragen: ranger voor een korte wandeling van 3 of 5 km op Rinca Rp 80.000-100.000 (max 5 personen). Voor langere wandelingen betaalt u meer.

 

Tijdens de tocht zijn alle maaltijden dus inclusief en worden door de bemanning van de boot bereid. Snorkeluitrusting is niet inclusief en deze kunt u in Labuanbajo huren (is meestal niet aan boord aanwezig).

 

Volgens het standaardprogramma vaart u eerst naar Komodo waar u een wandeling maakt, vervolgens vaart u naar Rinca waar u overnacht in een beschermde baai. Op Komodo wandelt u door een droog en laag bos. U ziet en hoort hier vaak gecko’s en kakatoes. Jaren geleden werden de varanen hier gevoerd maar aangezien hierdoor de sterkere mannetjes werden bevoordeeld is men hier mee op gehouden. De dieren blijven echter wel terugkomen naar deze plek.

 

Overnachting aan boord van de Andika boot (tot 4 personen)

De Andika is een eenvoudige boot waarbij u op het dek slaapt. Een dun matras (ca 15 cm dik) wordt op het dek geplaatst in de avond. Overdag worden de matrassen opgeborgen en is er plaats op het dek voor een tafel en stoelen. Er is een westers zittoilet die u handmatig moet doorspoelen. Hier heeft u ook de mogelijkheid om u te wassen met een mandi-bak (emmertje water over u heen spoelen). Capaciteit: max 4 personen.

 

Overnachting aan boord van de Ayla boot (6 personen)

AC boot met 4 cabines en 2 gedeelde badkamers, westers toilet en douche (geen warm water). Ruim zonnedek en een overdekt dek.

 

Dag 14. Boottrip Komodo/Rinca, transfer naar Labuanbajo (B & L)

U maakt een mooie ochtendwandeling en geniet van de prachtige vergezichten en het ruige landschap van Rinca. Ook op dit eiland komt de Komodo-varaan voor. Rinca wordt echter minder bezocht dan Komodo eiland. Na de wandeling vaart u naar een prachtig onbewoond eilandje om te snorkelen.

 

In de namiddag vaart u terug naar het vasteland en wordt u door een chauffeur bij uw hotel afgezet.

Overnachting in Puri Sari, deluxe kamer

 

Dag 15. Transfer luchthaven, vlucht naar Denpasar en transfer Sanur (B)

In de ochtend wordt u naar de luchthaven van Labuanbajo gereden. Uw vlucht met Nam Air IN 655 vertrekt om 11:10 uur naar Denpasar waar u om 12:10 uur aankomt. U wordt opgehaald en in ca. 30-45 minuten naar uw verblijf in Sanur gereden. Sanur is een vrij toeristische, maar toch prettige badplaats. Er is een mooi lang zandstrand, verschillende hotels en restaurants liggen direct aan het strand. Via een jogging pad dat langs het strand loopt kunt u wandelingen maken. Er worden verschillende watersporten aangeboden, de zee is vrij rustig en u kunt bij vloed prima zwemmen.

 

Overnachting in Griya Santrian, garden wing

Centraal gelegen, sfeervol en comfortabel hotel aan het strand.

 

Dag 16. Sanur, vrije dag (B)

Een vrije dag in Sanur die u naar wens indeelt, er is geen transport tot uw beschikking.

 

Overnachting in Griya Santrian, garden wing

 

Dag 17. Transfer vliegveld (B)

Vandaag wordt u naar de luchthaven Denpasar gereden in ca. 30-45 minuten, tijd afhankelijk van uw vertrektijd.

 

Dag 18: Terug in NederlandOvernachtingenPrijsinformatie

 

Corona

 • Naar veel gebieden blijft reizen risicovol;
 • Daarom zijn er op dit moment geen data en reizen bekend;
 • U kunt ons wel benaderen voor meer informatie of een reis op maat.
   

 

 

 RouteFoto's
Reisvoorstel aanvragen

U kunt via dit formulier meer informatie aanvragen:

Reis:  18 daagse reis naar Flores in Indonesië
Reiscode:  ATT-TT-026
   
Aanspreekvorm:    De Heer     Mevrouw
Voornaam/-Letters: 
Achternaam: 
Telefoon: 
E-mail: 
Uw vraag: 
   
  Antwoord mij per mail
Bel mij terug
   
  Typ de tekst uit de afbeelding over:
  CAPTCHA code
 velden gemarkeerd met een Verplicht zijn verplichte invoervelden.