+ 31 (0) 6 239 626 76


 » Reisaanbod » Reisaanbod Indonesië  » 15 daagse reis naar Zuid-Sulawesi

15 daagse reis naar Zuid-Sulawesi

Reiscode: ATT-TT-019

in overleg
Reisduur: 15 dagen / 12 nachten

Hoogtepunten

Deze reis is onder meer cultureel, avontuurlijk en historisch van aard. Bij aankomst In Makasar heeft u tijd om bij te komen van uw vlucht.Makassar kent een rijke geschiedenis met twee machtige koninkrijken die niet in staat waren om weerstand te bieden aan de Nederlandse koloniale strijkkrachten. Fort Rotterdam (Benteng Ujung Pandang) in het centrum van Makassar is een goed onderhouden overblijfsel van dit verleden.

In de avond komt de boulevard in Makassar tot leven, waarbij vele duwkarren langs de waterkant worden geplaatst en eten verkopen tot diep in de nacht: voor seafood gerechten is dit de plek om te zijn. Het is ook de plek waar u getuige kunt zijn van een prachtige zonsondergang (mits er helder weer is).

 

 

Net buiten Makassar fietst u langs dorpjes en rijstvelden, u steekt een rivier over met een pond, drinkt koffie thee bij mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis. U maakt de Maros trip, waarbij u via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen wandelt. Recente ontdekkingen schatten deze tekeningen op 40.000 jaar oud. Dit maakt ze tot een van de oudste in de wereld. U gaat naar Malino, dat op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter ligt. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt.

U bezoekt Bira, een klein dorpje dat bekend staat om haar ongerepte stranden een prachtige onderwaterwereld. Een rit langs de kust met prachtige uitzichten brengt u naar het vissersdorp Sengkang. Hier vindt u het prachtige Tempemeerdat u per kano zult ontdekken. U gaat in het bergachtig gebied van Toraja schitterende wandeltochten maken. Het programma is flexibel en u bepaalt de zwaarte en de duur van deze tochten. U kunt aansluitend aan de trekking kiezen voor een optionele fraaie raftingtocht.

HIGHLIGHTS

 • Privé auto met chauffeur
 • Fietstocht door dorpen net buiten Makassar
 • Trip langs het karstgebergte van Maros
 • Lunchen bij locals
 • Wandeltocht door mooie rijstvelden en langs kalksteenrotsen
 • Diverse vaartochten met een kano over prachtige en unieke landschappen
 • Bezoek kleine, maar indrukwekkende dorpen
 • Zwemmen onder een waterval
 • Snorkeltrips
 • Wandeltochten en culturele ontmoetingen in Toraja
 • Raftingtocht (optioneel)


Dagprogramma

Codering: B= Breakfast; L= Lunch, D= Diner, FB= Full Board

 

Dag 1. Vertrek uit Nederland

 

Dag 2. Aankomst Makassar, transfer hotel

Bij aankomst op de luchthaven van Makassar wordt u door uw chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar uw hotel in het centrum van de stad gereden. Als er voldoende tijd is kunt u onderweg nog een stop maken bij de oude haven (U betaalt een kleine entree).

 

Overnachting in Aston, superior

Comfortabel hotel op loopafstand van de kust. Prettige kamers. Er is een zwembad en restaurant.

 

Dag 3. Barombong fiets trip, namiddag vrij (B &L)

U verlaat in de ochtend, samen met uw chauffeur en gids uw hotel en rijdt in ca. 45 minuten naar het beginpunt van de fietstocht. U fietst langs dorpjes en rijstvelden, u steekt een rivier over met een pond, drinkt koffie thee bij mensen thuis en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis. U fietst ongeveer 20 km over grotendeels vlakke wegen, hier en daar niet geasfalteerd. U stopt regelmatig om te kijken bij huisnijverheid of om een praatje te maken bij de lokale bevolking. Door de vele stops bent u pas in de namiddag terug bij uw hotel. Houdt u er rekening mee dat het warm kan zijn en zorg ervoor dat u enigszins bedekkende kleding draagt vanwege het feit dat u langs islamitische dorpjes fietst (ook goed tegen de zon).

 

Overnachting in Aston, superior

 

Dag 4. Maros trip; transfer naar Malino (B & L)

Vanaf Makassar rijdt u in ongeveer een uur naar het startpunt van de Maros trip. U wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoekt u een lokale familie waar u een lunch krijgt voorgeschoteld. Daarna vaart u met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Malino ligt op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. U slaapt hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

 

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, bungalow

Prachtige villa, drietal bungalows, een houten pondok en een guestroom temidden van rijstvelden en rijstterassen. Er wordt een lekker ontbijt geserveerd maar lunchen en dineren is niet mogelijk, u kunt echter de auto en chauffeur gebruiken om u bij een eethuisje in plaatsje Malino zelf te laten afzetten.

 

Dag 5. Malino, wandeling (B & L)

U maakt samen met een gids een mooie wandeling van 4-5 uur, langs rijstvelden en kleine dorpjes, u passeert ook een waterval aan het begin waar u zelfs kunt zwemmen. Het is een bergachtig gebied, houdt u er rekening mee dat er stijgingen en dalingen in zitten. Onderweg geniet u van een lunch geserveerd bij mensen thuis.

 

Overnachting in Rumah Tengah Sawah, bungalow

 

Dag 6. Transfer naar Bira (B)

Een rit van bijna 6 uur. U passeert de mooiste rijstvelden en in de buurt van Bira bezoekt u de traditionele pinisi scheepsbouw. Voordat u Bira inrijdt betaalt u Rp 40.000 per persoon aan toegangsgeld.

 

Overnachting in Bara Beach, standaard bungalow

Een achttal bungalowsdichtbij een prachtig stukje strand gelegen op ca. 3 km van het dorpje Bira. De bungalowszijneenvoudig maar ruim en hebben een eigen badkamer en een terras. De meeste bungalows kijken direct uit op het strand en zee, maar liggen er wel allemaal dichtbij. De bungalows liggen achter elkaar.

 

Dag 7. Bira, vrije dag of snorkeltrip (B)

Vrije dag om naar wens in te delen of ga er met een bootje op uit. Het beste koraal ligt bij het eilandje voor de kust. U kunt lunchen op het eiland bij een lokale warung (niet inclusief). Er vaart geen gids mee, maar de bemanning kunt u naar de beste snorkelplekken brengen. Snorkeluitrusting is niet inclusief en kan ter plekke worden gehuurd. De chauffeur en auto staan ter beschikking voor korte afstanden.

 

Overnachting in Bara Beach, standaard bungalow

 

Dag 8. Transfer Bira – Sengkang (B)

U verlaat in de ochtend het plaatsje Bira en volgt een zeer fraai smalle kustweg waar u overal vissershuizen ziet staan, ruige kusten en witte zandstranden. U arriveert in de namiddag in plaatsje Sengkang. U arriveert in de namiddag in het plaatsje Sengkang.

 

Overnachting in BBC, superior

Redelijk middenklasse hotel dichtbij het centrum van het stadje. Comfortabele (wel wat kleinere) kamers met ac en eigen badkamer.

 

Dag 9. Tempemeer excursie; transfer naar Toraja (B & L)

In de ochtend maakt u met uw gids een excursie naar het Tempemeer. U ziet vissers, vele vogels en bezoekt een van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoekt u met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. Onderweg krijgt u in een lokaal dorp een traditionele Buginese lunch geserveerd. U arriveert in de namiddag in het plaatsje Sengkang. Hierna neemt de gids afscheid en rijdt u verder samen met alleen uw chauffeur naar Toraja, nog een rit van 3-4 uur.

 

Overnachting in Luta, deluxe

Een volledig gerenoveerd hotel aan de Saddan rivier in het centrum van Rantepao. De sfeervolle kamers zijn wat klein maar bieden voldoende comfort, ze worden door een ac gekoeld en de meeste kamers kijken uit naar een binnenplaatsje. Het hotel heeft een klein zwembad en een restaurant die beide uitkijken naar de rivier.

 

Dag 10.Toraja en omgeving met auto en te voet (B)

Samen met gids en chauffeur verken u de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met uw gids waar u naar toe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaalt u een entree van ca. Rp 20.000-30.000 per persoon. Bij ceremonies wordt van u verwacht dat u een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt.

 

Overnachting in Luta, deluxe

 

Dag 11. Toraja, eerste dag trekking (B & L & D)

In de ochtend begint u met een langere wandeling en komt u langs dorpjes en rijstvelden, er gaat een picknicklunch mee die u onderweg op een mooi punt opeet. U kunt de lengte en zwaarte van de wandeling enigszins aanpassen, maar houdt u er rekening mee dat Toraja een bergachtig gebied is en u zult dus altijd wel wat hoogteverschillen hebben.

 

Overnachting lokaal huis

Vanavond overnacht uin een klein dorpje in een plaatselijk huis. Soms heeft het dorpje elektriciteit, maar zeker niet altijd en als ze dit wel hebben is het nog niet zeker dat deze in de avond werkt. U zelf wassen doet u bij de rivier of in een mandiekamer als deze er is. Er wordt voor u gekookt, als lunch gaat er telkens een lunchpakket mee.

 

Dag 12. Toraja, laatste dag trekking (B & L)

In de ochtend loopt u nog ongeveer 3 tot 4 uur en wordt u hierna terug naar uw hotel in de stad gereden. Lunch is inclusief, diner niet meer.De trekking eindigt vlakbij het startpunt van een avontuurlijke rafting tocht. U kunt ervoor kiezen om alvorens u naar de stad wordt gereden, deze tocht te doen. U bevindt zich ca. 2,5 uur op de rivier en rijdt na afloop weer terug naar Rantepao. U vaart langs prachtige landschappen en U ziet vaak zonnende zeilagamen zitten. U betaalt de extra kosten zelf.

 

Overnachting in Luta, deluxe

 

Dag 13. Terug naar Makassar (B)

U rijdt vandaag in ca. 8-9 uur terug naar Makassar, het is een interessant en afwisselende weg.

 

Overnachting in Aston, superior

 

Dag 14. Transfer luchthaven (B)

Uwordt nar de luchthaven van Makassar gereden. Het tijdstip is afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht.

 

Dag 15. Aankomst in NederlandOvernachtingenPrijsinformatie

 

Corona

 • Naar veel gebieden blijft reizen risicovol;
 • Daarom zijn er op dit moment geen data en reizen bekend;
 • U kunt ons wel benaderen voor meer informatie of een reis op maat.
   

 

 

 RouteFoto's
Reisvoorstel aanvragen

U kunt via dit formulier meer informatie aanvragen:

Reis:  15 daagse reis naar Zuid-Sulawesi
Reiscode:  ATT-TT-019
   
Aanspreekvorm:    De Heer     Mevrouw
Voornaam/-Letters: 
Achternaam: 
Telefoon: 
E-mail: 
Uw vraag: 
   
  Antwoord mij per mail
Bel mij terug
   
  Typ de tekst uit de afbeelding over:
  CAPTCHA code
 velden gemarkeerd met een Verplicht zijn verplichte invoervelden.