+ 31 (0) 6 239 626 76

Algemene informatie over de Filipijnen

Geografie, historie en bevolking

De Filipijnen is een fascinerende archipel. De Filippijnen grenst via zee aan Maleisië, Indonesië, China (Taiwan) en Vietnam. Er is zoveel te zien en te beleven.

De Filipijnen hebben ongeveer 7105 eilanden. De drie belangrijkste eilandengroepen zijn: Luzon, Visaya’s en Mindanao. Op basis van deze eilandengroepen, geven wij u hieronder de belangrijkste bezienswaardigheden.

Luzon

Luzon is de hoofdstad van de Filipijnen en is de meest noordelijke eilandengroep. De belangrijkste bezienswaardigheden van Luzon zijn onder andere:

Manilla: de belangrijkste trekpleister van de hoofdstad is de ’intramuros’, de oude ommuurde stad. Hier vindt u enkele historische gebouwen, zoals: Fort Santiago, Casa Manila, de kerk van San Agustin en de kathedraal van Manilla. Verder kunt u in Manilla ook nog de indrukwekkende Chinese begraafplaats bezoeken of even ontsnappen aan de chaos van de stad in het Rizal park. Tot slot is Manilla ook een fijne bestemming voor shopaholics en nachtbrakers.

Corregidor: Op dit eilandje in Manila Bay vindt u vooral heel wat interessante restanten uit de Tweede Wereldoorlog.

De rijstvelden van de Cordillera: In het noorden van Luzon vindt u prachtige rijstterrassen die 2000 à 3000 jaar geleden werden aangelegd door de Ifugao, de inheemse bevolkingsgroepen, en nu nog steeds worden gebruikt. Ze zijn intussen onderdeel van de UNESCO werelderfgoedlijst.

Vigan

Dit stadje in het noorden van Luzon staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een stad met heel veel koloniale gebouwen en uitstraling. Herenhuizen uit de Spaanse periode en koetsen in de verkeersarme kasseistraten maken het plaatje compleet. U waant zich heel even buiten Azië.

De Mount Isarog National park is een ideale uitvalsbasis voor wandelaars. Het park ligt vlakbij het aangename stadje Naga in het zuidoosten van Luzon.

Mount Mayon: veel perfecter dan Mount Mayon wordt een vulkaan niet. De 2642 meter hoge vulkaan lijkt erg kegelvormig en er komt quasi constant een rookpluim uit. Maar deze schoonheid kan ook lelijk uithalen. De vulkaan is immers nog altijd actief. U kunt het beklimmen tot op 2200 meter hoogte, tenminste als hij even rustig is. Informeer dus naar de laatste stand van zaken vooraleer u aan de beklimming begint.

Legazpi

In het zuidoosten van Luzon is de dichtstbijzijnde stad en ideale uitvalsbasis om de vulkaan te bezoeken.
 

Donsol
Donsolligt in het zuidoosten van Luzon. Hier moet u tussen december en begin juni zijn, want dan kunt u tussen de walvissen zwemmen. Het is niet zozeer of u ze zult zien, maar meer hoeveel.

Puerto Galera op de het eiland Mindoro is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Filipijnen. Het trekt vooral veel duikers aan. Puerto Galera is eigenlijk een kuststrook van zo’n 15 kilometer tussen Sabang en White Beach, met heel wat duikresorts.

Visaya’s

De plaats voor de parelwitte stranden en wuivende palmbomen. De ideale uitvalsbasis voor het eilandhoppen in Zuidoost-Azië. U kunt van het ene paradijselijke eiland naar de andere hoppen.

Dit zijn de toeristische bezienswaardigheden van de Visaya’s:

 • Boracay: Eén van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Filipijnen, ten noorden van Panay. Een bruisend nachtleven en kilometerslange witte stranden.
 • Siquijor: Adembenemende watervallen, landschappen, grotten en idyllische dorpjes. Het eiland Siquijor is klein, niet zo duur en zeker de moeite waard.
 • Cebu city: Dit was één van de eerste plaatsen die door de Spanjaarden werd gekoloniseerd. Hier vindt u dan ook de oudste straat, de oudste universiteit en het oudste fort van de Filipijnen. Cebu City is voor de rest vooral een hub tussen de verschillende eilanden van de Visaya’s.
 • Bohol: De belangrijke bezienswaardigheid van dit eiland zijn de ‘Chocolate Hills, bijzonder gevormde heuvels die wat doen denken aan chocoladezoenen.
 • Samar en Leyte: Dit zijn 2 eilanden die door een brug met elkaar verbonden zijn. Het zijn 2 ruige eilanden met ondoordringbare jungle in het binnenland. Hier komt u niet zozeer voor een strandvakantie, maar wel voor de natuur en het avontuur.
 • Palawan: Palawan ligt helemaal in het westen van de Visaya’s en profileert zich steeds meer als een eco-toeristische bestemming. Adembenemende baaien en stranden, ongerept oerwoud in het binnenland en een heerlijke hoofdstad, Puerto Princesa. Daarnaast vindt u er ook het Tubbataha Reefs Natural park en het Puerto Princesa Subterranean River National park. Beide staan ze op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is meer dan de moeite waard hier een bezoek te brengen. In Puerto Princesa, op het eiland Palawan, kunt u heel voordelig echte parels kopen. De parels komen van de vele parelkwekerijen daar.
 • Tubbataha Reefs Natural park: Dit mariene park is ca. 100.000 ha. groot. De diversiteit aan onderwaterleven is immens: zeeschildpadden, 11 soorten haaien, bijna 500 verschillende soorten vis, 350 soorten koraal. Dit is dan ook een perfecte plaats voor duikers. Het park is bereikbaar vanuit Puerto Princesa op Palawan. Het duikseizoen is van midden maart tot begin juni.

 

Mindanao

Mindanao is de eilandengroep in het zuiden van de archipel. Het bestaat uit het grote eiland met dezelfde naam als de eilandengroep, Mindanao, en enkele kleinere eilanden, zoals bijvoorbeeld Basilan, Sulu en Tawa Tawa. Mindanao is altijd de thuisregio geweest van de Filipijnse moslims. Het is er vaak onrustig geweest omdat moslim separatisten het eiland onafhankelijk wilden maken. In 2012 werd er een vredesverdrag getekend dat een einde moest maken aan het conflict.
Mindanao is door het onstabiele recente verleden helemaal niet toeristisch. Toch is er heel wat te zien en te doen, zoals:

 • Mount Apo: Met z’n 2954 meter de hoogste berg van de Filipijnen. Mount Apo kunt u best bereiken vanuit Davao City.
 • Siargo: Dit eiland ten noordoosten van Mindanao wordt omgeven door vele kleinere eilandjes. Siargao is een populaire plek onder de surfers, omwille van de uitstekende golven.
 • Cagayan de Oro: Een feestbestemming, want elke weekend wordt in het centrum van Cagayan de Oro een streetparty georganiseerd. Cagayan claimt bovendien ook de titel van ’White water rafting capital of the Philippines’.
 • Camiguin: 7 Vulkanen, diverse watervallen en heerlijke hotsprings, zijn de bezienswaardigheden van dit eiland ten noorden van de Cagayan de Oro.

Op de Filipijnen wonen er meer dan 90 miljoen mensen. Het grootste gedeelte van de bevolking is Rooms-Katholiek. Tussen de vijf en tien procent is Moslim. De meeste Moslims wonen in Mindanao, de Sulu-archipel en in het Moro-gebied. De meeste Moslims zijn soennitisch. Het land heeft een oppervlakte van ruim 300,000 km2. De miljoenenstad Manilla is de hoofdstad van het land, de grootste stad in de Filipijnen is echter Quezon.

De Filipijnen zijn meer dan drie eeuwen een kolonie geweest van Portugal en Spanje. De Zuid-Europese invloeden zijn dan ook terug te zien in muziek, dans, cultuur en levensstijl.

De Filipino's zijn erg gastvrij. Ze vertellen u bijvoorbeeld onder het eten maar al te graag over hun land. De familie is de hoeksteen van de Filipijnse samenleving. Iedere Filipino maakt deel uit van een enorme familie. Op belangrijke dagen, zoals huwelijk en geboortes komt de hele familie bij elkaar.

De politiek is een gevoelig onderwerp op de Filipijnen. Het Marcos-regime verdeelt de Filipijnen: in het noorden van het land zien veel Filipino's de jaren onder Marcos als kalm en voortvarend, terwijl in het zuiden de mensen erg trots zijn op de EDSA-revolutie die Marcos omver wierp. U doet er verstandig aan de mening van u gesprekspartner in te schatten voor u over politiek praat of nog beter is om liever niet over politiek te praten.

Klimaat en weer

De Filipijnen kennen een droge tijd en een regentijd. Tussen december en mei waait de droge noordoostpassaat, tussen juni tot november waait de zuidwest moesson met veel neerslag als gevolg. Het zeeklimaat veroorzaakt het hele jaar regenbuien. Tussen juni en november kunnen ook tyfonenvoorkomen, die vanuit het zuidoosten over de eilanden stuiven.

De beste reisperiode in de Filipijnen ligt tussen december en half mei.

Reisopties

De Filipijnen is een unieke beleving. Een eilandhoppen-tour of een avontuurlijke rondreis is een van de vele mogelijkheden die dit land de toerist biedt. Maar ook de omgeving van Puerto Princesa is adembenemend mooi. De Filipijnen is ook goed te combineren met andere omringende landen.

Asia Travel Tours kan voor u prachtige maatwerk reizen naar diverse gebieden op de Filipijnen organiseren. Daarnaast kunnen wij een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost-Azië.

U bepaalt de combinatie van landen en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal tours naar de Filipijnen opgenomen (zie reisaanbod).

 

 

Paspoort en Visum

Houders van een Nederlands paspoort kunnen een visum bij aankomst krijgen voor een maximumperiode van 30 dagen. Het paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in de Filipijnen. Reizigers die langer dan 30 dagen in de Filipijnen willen verblijven, dienen een visum aan te vragen bij de ambassade in Den Haag.

Gezondheid

Wanneer u naar de Filipijnen gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, indien u door deze mug gestoken wordt, kunt u enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Gaat u ’s avonds eten bij een hawker, vergeet u niet om u zelf vooraf in te smeren met Deet.

Deet is in spray- en gelvorm verkrijgbaar, waarbij de spray sterker is dan de gel.

Verblijft u voor een langere periode op de Filipijnen, ga dan vooraf na of het raadzaam is om een malariakuur te nemen. Dit kunt u achterhalen bij u huisarts, de GGD en het Tropencentrum.

Vanuit Nederland wordt geadviseerd om minimaal een DTP, buiktyfus, geelzucht en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen een malariakuur voorgeschreven. Laat u altijd vooraf goed informeren en neem minimaal 4 tot 6 weken voor de aanvang van de reis contact op met een huisarts of een bevoegde instelling, zoals bijvoorbeeld:

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Het Tropencentrum AMC, Amsterdam Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam Gezond op reis en/of de GGD Nederland.

Veiligheid

De Filippijnen is een relatief veilig land om zelfstandig (en georganiseerd) te reizen. Uitzondering vormt het uiterste zuiden, waar separatisten actief zijn. De lokale bevolking is arm en daardoor vormen toeristen een logische bron van inkomsten. In Manila en Cebu komt zakkenrollerij en diefstal van tassen regelmatig voor. Laat uw bagage nooit zonder toezicht achter.

Het is raadzaam om uw waardevolle spullen, documenten en valuta het beste in de kluis van het hotel te bewaren. Verder kunt u het beste bij dagtrips wat contant geld meenemen (zodat u de portemonnee thuis kunt laten).

Communicatie

Taal
De officiële taal in de Filipijnen is Filipino (Tagalog), maar bijna 90% van de bevolking spreekt (minimaal en soms in beperkte mate) Engels.

Bellen en internet

Koop een prepaid simkaart om goedkoop te bellen. U bent dan een stuk goedkoper uit dan als u uw Nederlandse simkaart gebruikt. Via internet kunt u met Skype gratis bellen. Simkaarten koopt u bij telefoonwinkels in winkelcentra. Beltegoed is vrijwel overal te koop, zelfs bij kleine straatstalletjes.

Het landnummer van de Filipijnen is 00 (+)63.

Op de Filipijnen zijn er in alle grote steden en dorpen internetcafés. Daarnaast heeft u bijna overal (gratis) wifi en kunt u ook makkelijk een prepaid simkaart kopen met een databundel voor internet op uw telefoon.

Het tijdsverschil tussen Nederland en de Filipijnen bedraagt 7 uur.

Praktische informatie

Geldzaken

Op de Filipijnen is pinnen de meest veilige oplossing. In alle steden vindt u pinautomaten. Check wel of het logo van uw bank voorkomt. U kunt verder op diverse plekken betalen met uw creditcard; houdt echter altijd goed de afhandeling van de betaling in de gaten (i.v.m. mogelijk creditcard fraude). U kunt ook overwegen om contante dollars of travellercheques in dollars mee te nemen. Travellercheques kunnen worden ingewisseld bij banken in grotere steden, maar worden niet door alle banken geaccepteerd. Het omwisselen kan een tijdrovende aangelegenheid zijn.

De Filipijnse munteenheid is de peso (PHP): per 1 augustus 2018 is de koers voor 1 € = ca. € 56.79 peso.

Eten en drinken

In de Filipijnen eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit betekent niet dat u als toerist gedwongen bent om uw gehele vakantie rijst te eten. In grote steden in de Filipijnen heeft u veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heeft u in de vele shopping malls altijd wel een fastfood keten, zoals bijvoorbeeld McDonald’s, Burger King, KFC etc.

Indien u langs de straat eet (wat prima kan) is het raadzaam goed te kijken waar alle locals eten. Vaak geeft dat een goede indruk van de kwaliteit van het voedsel. Verder moet u altijd zelf alert zijn.

Het is handig om uw water in de supermarkt te kopen.

Fooien

Op de Filipijnen is het gebruikelijk om fooi te geven.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs kost ongeveer € 19,00 en kunt u laten maken bij een vestiging van de ANWB. U moet zelf een pasfoto meenemen. Indien u op de Filipijnen een auto, motor of brommer wilt huren, dan is een internationaal rijbewijs vereist. In de praktijk kunt u ook wel een auto huren met uw gewone Nederlandse rijbewijs en een kopie van uw paspoort. Om geen risico te lopen is het raadzaam om wel een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Noodnummer(s)

Het telefoonnummer van de Politie is 166

 

Nederlandse ambassade op de Filipijnen

De contactgegevens van de Nederlandse ambassade zijn:

26th Floor, Equitable PCI Bank Tower
8751 Paseo de Roxas
Makati City, Metro Manila
Philippines
Tel. 00-63-2-786-6666
Fax 00-63-2-786-6600
E-mail: man-ca@minbuza.nl
Open van maandag tot vrijdag 09.00-12.00 uur

Elektriciteit

De netspanning in de Filipijnen is 220 volt, in sommige gebieden kan het 110 volt zijn. Het valt aan te raden een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels echter kunt u bij de receptie een adapter of verloopstekker huren.

Bagage

Wanneer u op basis van economy-class naar de Filipijnen vliegt, mag u (meestal) 20 kilo bagage in uw koffer meenemen. Daarnaast mag u nog eens maximaal 5 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee u vliegt.


Reisaanbod FilipijnenKlik HIER »