+ 31 (0) 6 239 626 76

Algemene informatie over Singapore

Geografie, historie en bevolking

Singapore ligt ten zuiden van West-Maleisië. Het bestaat uit Singapore eiland en nog 58 kleinere eilandjes en het ligt slechts 137 kilometer ten noorden van de evenaar.

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië en ligt ten zuiden van Maleisië. Singapore is een klein land, maar wel een echte wereldstad. Het land is anders dan de rest van Zuidoost-Azië. Het is één van de grootste havensteden ter wereld. Singapore heeft een oppervlakte van 716 km², wat neerkomt op ongeveer de helft van de Nederlandse provincie Utrecht. Er wonen 5,7 miljoen mensen waarvan 77 procent Chinees, 14 procent Maleier en 8 procent van Indiase afkomst.

De Chinese meerderheid hangt het Boeddhisme en Taoïsme aan (45 procent). Ongeveer 17 procent van de bevolking is Christen. De meest Indiërs zijn Hindoe (5 procent) en Maleiers voornamelijk Moslim (15 procent). Ongeveer 18 procent heeft geen geloof.

Singapore is sinds 1965 onafhankelijk en is uitgegroeid tot een welvarend land. Singapore heeft een zeer interessante geschiedenis en samenleving, wat terug te vinden is in de talrijke musea die de gelijknamige hoofdstad rijk is.

Singapore heeft een voorbeeldfunctie wat betreft zijn milieubeleid. Er zijn strenge wetten wat betreft milieuvervuiling. Op het weggooien van rotzooi op straat of in de natuur staan hoge boetes. Zo ook het spugen op straat, door rood licht lopen, kauwgom verkopen, door de zogenaamde underpasses (wandelpaden onder wegen door) fietsen, roken waar het niet toegestaan is (en dat is op heel veel plekken) en het niet doorspoelen van een openbaar toilet.

De regering stimuleert met succes het gebruik van openbaar vervoer. Het metro- en busnetwerk is snel, schoon en efficiënt. Er is t.o.v. de andere Aziatische steden weinig luchtvervuiling.

Andere in acht te nemen aandachtspunten zijn:
 

  • Het niet zomaar fotograferen van mensen. Niet iedereen is er namelijk van gediend gefotografeerd te worden. Vraag daarom eerst toestemming als u iemand op de foto wil zetten.
  • Bij het bezoeken van tempels, moskeeën en kerken moet u de kledingvoorschriften goed in acht nemen. Bij Hindoe-tempels en moskeeën moet u bijvoorbeeld uw schoenen uitdoen, bij Chinees Boeddhistische tempels mag het juist weer niet omdat daar de voeten als onrein beschouwd worden. Het bedekken van lichaamsdelen als armen, benen en schouders is vrijwel altijd nodig.
  • Het wenken zoals wij gewend zijn (met duim en wijsvinger) is in Singapore zeer onbeleefd.
  • Het eten met de linkerhand wordt als onrein gezien.
  • U bent voor een rechtstreekse vlucht naar Singapore ongeveer 12,5 uur kwijt en de terugreis duurt ongeveer 13 uur.

Klimaat en Weer

Singapore kent een tropisch klimaat. De temperaturen zijn vrijwel het hele jaar constant: 's nachts daalt de temperatuur naar 24 tot 25 graden, overdag is het meestal zo'n 30 tot 32 graden. Er is altijd kans op een (soms zeer pittige) regen- of onweersbui.

Over het algemeen valt er tijdens de periode november t/m februari meer neerslag dan in andere maanden, maar officieel is het geen regenseizoen, omdat Singapore ook geen echt droog seizoen kent.
Naast de hoge temperaturen en de redelijke kans op neerslag, heeft u in Singapore ook te maken met een relatief hoge luchtvochtigheid (vrijwel altijd boven de 75%) en weinig wind. Daardoor voelt het vrijwel altijd warm en klam aan, ook tijdens regenbuien. Comfortabele kleding, goede schoenen en een paraplu zijn dan ook essentiële zaken als u op reis gaat naar Singapore. Vanwege de vrij kleine verschillen in het weerbeeld maakt het niet zoveel uit in welke periode van het jaar u naar Singapore reist, hoewel de kans op goed weer groter is in het voorjaar en de vroege zomer.

Bezienswaardigheden

In Singapore is er voldoende te zien en te doen. Prachtige gebouwen in koloniale stijl, sfeervolle eettentjes langs het water en authentieke etnische wijken waar u zich in een ander land waant. Daarnaast biedt Singapore veel op het gebied van ontspanning, zoals parken, pretparken, stranden en bioscopen. Wie naar Singapore reist hoeft zich absoluut niet te vervelen. Bij slecht weer kunt u zich nog altijd vermaken in de vele moderne winkelcentra in de stad.

De Marina Bay is de baai in het centrum van Singapore. Hier kunt u overdag langs het water lopen en mooie foto’s maken van de skyline van de stad met onder andere het bekende hotel Marina Bay Sands met de boot erop. ‘s Avonds is hier een grote lichtshow en ziet de stad er weer helemaal anders uit. Dit is ook echt het toeristische centrum van de stad dus u kunt hier ook heerlijk naar mensen kijken.

Een fraai staaltje architectuur is zichtbaar in Helix Bridge. Deze voetgangersbrug over de Singapore River koppelt Marina Center aan Marina Bay.

De Singapore Flyer is een groot reuzenrad in Singapore van 165 meter hoog. Ooit was dit de grootste ter wereld maar sinds 2014 van de troon gestoten door een nog groter rad in Las Vegas. Een ritje in de Singapore flyer duurt zo’n 30 minuten en u kunt vrij rondlopen in de cabine tijdens de rit. U zult waarschijnlijk niet alleen zitten want er passen maar liefst 980 mensen in dit reuzenrad. Bij mooi weer kunt u de kust van Maleisië en zelfs Indonesië zien liggen!

Vanaf het water is de stad mooi om te zien. Vanaf de Marina Bay vertrekken meerdere tours, zowel overdag als ‘s avonds. Zo’n boottochtje duurt meestal een half uur en geeft u de kans om de stad weer op een andere manier te bekijken.

Merlion is het nationale symbool van Singapore en is een standbeeld van half leeuw en half vis. Het ligt aan de baai en is een hele populaire attractie. Iedereen die naar Singapore gaat lijkt een foto te maken met dit symbool maar door alle drukte moet u soms wel even wachten tot er ruimte is voor uw foto. U heeft vanaf hier ook een mooi uitzicht over de skyline.

Singapore bestaat uit een mix van bevolkingsgroepen en heeft ook een Chinatown. De straten zijn versierd met Chinese tekens, tempels en rode lampionnen. Leuk om doorheen te lopen en te eten bij een Chinees restaurantje. Dit is ook een goede (en goedkope) plek om souvenirs te kopen.

In Singapore vindt u door de Engelse overheersing ook een aantal kerkgebouwen. Een fraai kerkgebouw is de St. Andrews Cathedral. Deze Anglicaanse kathedraal werd omstreeks 1836 gebouwd naar een idee van de Ierse George Drumgold Coleman. Ooit was hij de adviseur van de oprichter van Singapore, Sir Thomas Stamford Bingley Raffles.

In Parkview aan de North Bridge Road staat het Art Deco kantoorgebouw. Kosten noch moeite zijn gespaard gebleven tijdens de bouw en aankleding van dit bijzonder stukje architectuur. Loop gerust de lobby binnen voor het nuttigen van een kopje koffie aan de bar. De inrichting zal u zeker verbazen. Ook het Parkview plein is prachtig gedecoreerd met fraaie beelden van figuren uit de wereldwijde geschiedenis.

Aan de kade van de Singapore River ligt het levendige stadsdeel Clarke Quay. De voormalige pakhuizen zijn omgetoverd tot één grote strook aan lichtjes en gezelligheid. In de clubs, discotheken en restaurants worden gasten uitstekend vermaakt met shows, muziek en heerlijke gerechten. Clarke Quay wordt vaak gezien als het centrum van Singapore. Expats die wonen en werken in Singapore komen hier graag met hun gasten.

Indien u wilt shoppen in Singapore, moet u naar Orchard Road gaan. Dit is het winkelgebied van de stad. U vindt er meer dan 20 shopping malls. Allemaal met airco en dus kunt u hier even aan de hitte ontsnappen en shoppen bij alle bekende verkoopketens.

Little India is de Indiase wijk van Singapore. Wat u hier aantreft zijn veel kleuren, drukke markten, bloemen, geurige kruiden en henna-tatoeages. Deze wijk is compleet anders dan het Central Business District van Singapore. Het voelt net alsof u even op vakantie bent. Houdt u van Indiaas eten, dan zit u hier goed. De rijkelijk gedecoreerde hindoeïstische tempel Sri Veeramakaliamman ligt in de wijk Little India. De tempel behoort tot de oudste tempels van Singapore. De godin Kali wordt hier vereerd. Een andere bekende en mooie Hindoe tempel in Singapore is de Sri Mariamman Tempel. Er is ook een fraai voorbeeld van een moskee: De Masjid Abdul Gaffoor Mosque. Deze fraai gedecoreerde moskee is gebouwd in 1907 en staat ook in de wijk Little India.

Sentosa ligt ten zuiden van de stad en is een soort entertainment eiland waar alles speciaal voor toeristen is gebouwd. U kunt er met de kabelbaan (of gewoon met de taxi) naar toe en ter plekke kunt u lekker chillen op een van de aangelegde stranden of een attractiepark bezoeken. Eigenlijk is dit hele eiland een groot pretpark. Een beetje over de top maar wel leuk voor jong én oud!

In Singapore heeft u stadsparken. Een van deze stadsparken is de bekende Gardens by the Bay. Dit bijzondere stadspark ligt in het centrum en is aangelegd om meer groen in de stad te brengen. U kunt zich hier prima een dagje vermaken. Wandel door de Super Tree Grove (ook leuk in het donker als alles verlicht is) en over de Skyway. Dat is een wandelpad op 22 meter hoogte met een mooi uitzicht over de rest van het park.

In het historische hart van Singapore kunt u het Asian Civilisation Museum bezoeken. Dit museum geeft de verschillende Aziatische culturen weer en is gehuisvest in een voormalig regeringskantoor aan de Singapore River. Het gebouw draagt de naam Empress Building. Alles omtrent de multi-etnische samenleving van Singapore wordt hier tentoongesteld. Op ruim 14.000 vierkante meter zijn verschillende galeries, voorwerpen en tentoonstellingen te bewonderen. Daarnaast is er een restaurant, café en museumwinkel aanwezig.

De Victoria Concert Hall ligt tussen de historische panden in het oude koloniale centrum van Singapore. Dit voormalig stadhuis heeft in zijn verleden meerdere functies bekleed. Zo heeft het een tijd als ziekenhuis gefungeerd en later als rechtbank. Tegenwoordig is het kunst en cultuur wat er de boventoon voert. Het gebouw is opvallend en dat komt met name door de Engelse koloniale bouwstijl.

Kampong Glam is de Arabische wijk in Singapore en is ook weer een kleurrijk wijkje. Vooral de Arab Street en Baghdad Street zijn leuk om doorheen te lopen en het Arabische sfeertje op te snuiven. En sla ook het hipste straatje ‘Haji Lane’ niet over. Hier kunt u leuk winkelen, hippe cafés bezoeken en een waterpijp roken.

Maar Singapore heeft ook een prachtige natuur, zoals bijvoorbeeld de 8 km lange Southern Ridges, die u leidt over een boomkroon pad naar de jungle waar apen leven. Ook zijn er verschillende eilandjes die u kunt bezoeken vanuit Singapore, zoals Sentosa: het Fun Eiland met de Universal Studios en prachtige stranden. Aan de andere kant ligt Pulau Ubin, waar juist de enige echte natuur van Singapore te vinden is. Dit eiland leent zich perfect om overheen te fietsen.

Reisopties

Wilt u een andere kant op het gebied van milieu, schoonheid en netheid zien ten opzichte van andere Aziatische landen, dan is een bezoek aan Singapore een must.

Asia Travel Tours organiseert zowel prachtig maatwerk, als familie- en groepsreizen naar Singapore. Daarnaast kunnen wij u een reisaanbod doen van een bezoek aan Singapore in combinatie met een aantal landen in Zuidoost-Azië.

U bepaalt de combinatie van de landen en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

In ons huidig reisaanbod zijn er reeds een aantal tours naar Singapore opgenomen (zie Reisaanbod).


Paspoort en Visum

Er is een geldig paspoort vereist. Het paspoort dient bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Een visum is niet nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Bij aankomst wordt een gratis Social Visit Pass voor 14 of 30 dagen verstrekt, deze is op aanvraag te verlengen tot 90 dagen.

Indien u vanuit een ander land Singapore in reist, dan dient u van tevoren te informeren bij het consulaat van dat land of u een visum of transit-visum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig heeft.

Kinderen tot en met 18 jaar hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. Uw kind moet kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s). U kunt hiervoor het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ gebruiken. Dit formulier is te vinden op de website rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar uw kind doorheen reist op weg naar de (eind) bestemming.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Singapore is van uitstekende kwaliteit. Omdat medische hulp contant afgerekend dient te worden, is een goede reisverzekering noodzakelijk.
De goede hygiëne in Singapore en adequaat optreden van de overheid zorgen ervoor dat het land weinig last heeft van tropische ziektes en epidemieën.
In dit land komt geen gele koorts voor. Vaccinatie is verplicht, indien u vanuit een gele koorts gebied (Afrika en Zuid-Amerika) komt. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Ten aanzien van hepatitis B is het vaccinatieadvies persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

In dit land komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen zoals zika, chikungunya en/of dengue koorts/knokkelkoorts. U dient zich overdag goed te beschermen tegen muggenbeten. Zwangere vrouwen wordt aangeraden hun reis te bespreken met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

In dit land komt (mogelijk) Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Het is raadzaam om u te beschermen tegen muggen door insectenwerende middelen (repellents) met DEET mee te nemen. Dit zijn effectieve middelen tegen stekende insecten en in mindere mate ook tegen teken.

Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Veiligheid

Singapore is een van de veiligste landen ter wereld. Zowel mannen als vrouwen kunnen zowel overdag als ’s avond zorgeloos rondlopen.

In het hele land gelden dan ook geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Om de veiligheid in Singapore te waarborgen worden er zware straffen uitgedeeld.

Op het invoeren van drugs staat de doodstraf. Het invoeren van pornografie, zowel digitaal als gedrukt, is verboden. Onder porno valt elke vorm van naakt waarbij tepels of geslachtsdelen te zien zijn. Andere verboden producten zijn kauwgom, vuurwerk, wapens, illegaal gekopieerde muziek en illegale software.

Douane

Het belastingvrij invoeren van sigaretten is beperkt tot één geopend pakje per persoon. Over al het meerdere moet belasting betaald worden bij aankomst in Singapore.
Van sterke drank, wijn en bier mag u van ieder 1 liter belastingvrij invoeren.

In Singapore geldt een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- of plantensoorten. Ook de uitvoer van antiek is verboden. U mag belastingvrij producten tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen.

Communicatie

Taal

Singapore heeft vier officiële talen: Engels, Maleisisch, Chinees en Tamil. Het Singaporese Engels is sterk beïnvloed door het Chinees. De taal wordt daarom ook wel Singlish genoemd. Het is een mengelmoes van alle talen die in Singapore worden gesproken. Het Singlish geniet weinig aanzien, dus spreken de meeste Singaporezen Engels.

Telefoon en internet

Singapore loopt voorop in de wereld als het om technologie gaat. Als u goedkoop wilt bellen, koop dan een simkaart in één van de duizenden belwinkels. Ook de alom aanwezige 7-Eleven supermarkten verkopen simkaarten. Daarmee belt u een stuk goedkoper dan met uw Nederlandse nummer. Singapore heeft een goed internetnetwerk, met veel gratis draadloos internet. Met Skype belt u gratis via internet.

Het landnetnummer van Singapore is 00 (+) 65.

Bellen naar Nederland gaat via het nummer 00 31.

In winkelcentra, stations en restaurants zijn draadloze netwerken gratis toegankelijk. Met een laptop kunt u dus vrijwel overal in Singapore internetten. Als u geen laptop heeft, gaat u dan naar een van de internetcafés in het centrum van de stad.

In Singapore is het in de winter 7 uur later dan in Nederland. In de zomer is dat 6 uur.

Praktische zaken

Geldzaken

Met uw Nederlandse bankpas kunt u bij de meeste geldautomaten gewoon geld opnemen. Omdat de bank hier waarschijnlijk kosten voor berekend is het goedkoper om grotere bedragen in één keer op te nemen.

Geld wisselen kan bij banken, wisselkantoren en op de luchthaven bij de geldwisselkantoren die zich bevinden in zowel de aankomsthal als de vertrekhal.

De bekende creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, ook in de ATM's (geldautomaten) kunt u vrijwel altijd met uw creditcard geld opnemen.

De munteenheid van Singapore is de Singaporese dollar (S$). De wisselkoers is ongeveer 1 $ = € 0,50.

De koers per augustus 2019 is dat u voor € 1 ca. S$ 1,53 krijgt.

Eten en drinken

Singapore staan bekend om zijn smakelijke en gevarieerde restaurants. U vindt hier alle keukens van de wereld. De Chinese keuken is het meest prominent aanwezig. In Singapore komt u vooral in aanraking met de keukens van Guanzhou (de Kantonese keuken) en van de Hokkien, de grootste Chinese groep in Singapore. ’s Ochtends vroeg kunt u op veel plaatsen gestoomde dim sum eten of een verse noedelsoep. ’s Avonds vindt u in de Chinese restaurants veel visgerechten, schaal- en schelpdieren en verse groenten klaargemaakt in een wok.

Omdat Singapore zo’n mix van bevolkingsgroepen is, kunt u hier ook fantastisch eten. Restaurants zijn redelijk prijzig maar vaak eet u het lekkerste eten in de goedkope ‘hawker centres’. Deze grotendeels openlucht markt heeft verschillende kramen en eettentjes waar u uiteenlopende maaltijden kunt nuttigen. Zelfs de Europese patat en kipschnitzels zijn er verkrijgbaar. Op deze streetfood markten kunt u eten kiezen uit alle hoeken van Azië of juist typische lokale gerechten. Het meest populaire gerecht van Singapore is ‘Chicken rice’. Enorm lekker als u op het juiste adres bent. Het bekendste hawker center van Singapore is Lau Pa Sat.

Het drinkwater is in Singapore drinkbaar.

 

Fooien

In Singapore is het niet gebruikelijk om fooien te geven. Op de luchthaven is het zelfs verboden. Voor de bediening in restaurants, bars en hotels is de fooi reeds in de rekening van de klant berekend en bedraagt normaliter 10%.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Singapore. IRB model 1968 wordt geaccepteerd.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel (ook voor niet-leden) en moet persoonlijk afgehaald worden. Neemt u Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. U krijgt het IRB direct mee.

Het is raadzaam om naast het IRB altijd uw Nederlandse rijbewijs mee te nemen. Er kan in Singapore naar worden gevraagd.

Noodnummer(s)

De belangrijkste noodnummers zijn:Politie (999) en ambulance (995).

In geval van een arrestatie, bijvoorbeeld na een verkeersongeval, kan de ambassade informatie geven over de rechtspraak en verdere gang van zaken.

Nederlandse ambassade

De ambassadeur van Nederland in Singapore is Mevrouw Margriet Vonno

Het adres is:

541 Orchard Road #13-01
Liat Towers
238881 Singapore

Telefoon: +6567371155
De ambassade is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar

De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag: 9.00 - 13.00 en 14.00 - 17.00 uur.

Elektriciteit

In Singapore is de netspanning 220 Volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor de Engelse stekkers, met platte poten. Het is raadzaam een adapter mee te nemen.

In Singapore is de gangbare voltage 220-240. Er worden afwijkende stopcontacten gebruikt, namelijk met 3 rechthoekige pinnen. Het is daarom raadzaam om een adapter mee te nemen voor het geval u het nodig hebt.


Reisaanbod SingaporeKlik HIER »

Impressie