+ 31 (0) 6 239 626 76

Algemene informatie over Myanmar (Birma)

Geografie, historie en bevolking

Myanmar is gelegen in het westen van de Zuidoost-Azië regio. Het grenst in het noordwesten aan Bangladesh en India, in het noorden en noordoosten aan de Tibet en Yunnan regio’s van China en in het oosten en zuidoosten wordt het begrensd door Laos en Thailand. Vanaf februari 2011 bestaat Myanmar uit 14 staten en regio’s en 67 districten. Myanmar heeft een aaneengesloten kustlijn van 1,930 kilometer langs de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee in het zuidwesten en het zuiden, die een kwart van zijn totale omtrek vormt.

Myanmar is onderverdeeld in twee classificaties, hoog- en haag Myanmar. Laag Myanmar bestaat uit kustgebieden met dichte tropische bossen, waarin waardevolle bomen groeien als teakbomen en oliehoudende bomen. Hoog Myanmar beslaat het inwendige deel van het land.

De Irrawaddy rivier is, met een lengte van bijna 2,170 kilometer, de langste rivier van Myanmar en mondt uit in de Golf van Martaban. De delta vlakten in het centrale deel van het land zijn zeer vruchtbaar, en worden beschouwd als het belangrijkste deel van het land, met een oppervlakte van ongeveer 7.000 km².

Het Hkakabo Razi gebergte, gelegen in de Kachin Staat, is met een hoogte van 5.881 meter het hoogste punt van Myanmar en tevens Zuidoost-Azië.

Bijna de helft van Myanmar is bedekt met bossen die bestaan uit teak, rubber, kina, acacia, bamboe, ijzerhout, mangrove, kokosnoot, betelnoten of palmbomen.

In de noordelijke hooglanden groeien veel eiken, dennen, en verschillende rododendrons bomen. In de kustregio groeien vele tropische vruchten als bananen, mango’s, guaves en citrus.

In het zuidoosten komen weinig toeristen. De bezienswaardigheid is de Kyaiktiyo of Golden Rock: deze ronde rots lijkt de zwaartekracht te tarten. Het lijkt alsof ze elk moment van de klif kan vallen. Een bizar fenomeen en een heilige plaats voor Boeddhisten, die hier massaal op af komen.

Daarnaast heeft u in het Zuidoosten, Mawlamyine, de derde grootste stad van Myanmar. Er zijn enkele mooie paya’s, maar u komt hier vooral om van hieruit de boot te nemen naar Hpa-An. Het is de moeite waard om een boottocht te maken van Mawlamyine naar Hpa-an. In Hpa-an zelf is vooral de berg Zwekabin de moeite waard. Want van hieruit heeft u een prachtig zicht op de omgeving.

Het noorden is niet toeristisch van aard. De drie belangrijke plaatsen zijn:
 

  • Myitkyina: belangrijk voor het nemen van de boot naar het Zuiden.
  • Bhamo: levendige markt, charmante stad en bezoek Kachin dorpjes .
  • Katha: een bestemming voor fans van George Orwell. Hij verbleef hier in 1926 en 1927 en schreef hier zijn boek Burmese days.

Het Westen van Myanmar is bijna een land op zich. Het is wat geïsoleerd van de rest van Myanmar.

Voor het bezoeken van deze omgeving is het handig het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken te raadplegen alvorens u naar de westkant wil gaan.

Yangoon ligt samen met de plaatsen Pathein, Bago en de wat duurdere stranden Chaungtha enNgwe Saung Beach in deAyeyarwady-delta. Het strand van Ngwe Saung is een stuk langer en het water is er helderder dan in Chaungtha.

Mandalay en Bagan liggen in centraal Myanmar en zijn het bezoeken meer dan waard.

De bergdorpjes Mamyo (maak een wandeling richting de Anisakan waterval) en Kalaw zijn verder ook het bezoeken waard. Of ontdek het strand van Ngpali Beach.

Alhoewel Myanmar niet meteen bekend staat als ‘strandbestemming’, beschikt het toch over een aantal fantastische stranden die u gemakkelijk kunt bezoeken tijdens uw reis door Myanmar. Deze drie stranden zijn:

  • Ngapali Beach: het mooiste strand van Myanmar is Ngapali Beach, gelegen aan de   westkust van het land in de staat Rakhine. Het zand is hier wit en poederachtig en omgeven door kokospalmbomen.
  • Ngwe Saung: het ongerepte strand van Ngwe Saung strekt zich uit over een lengte van 15 km langs een blauwe zee. Ngwe Saung is een juweel voor onafhankelijke reizigers die op zoek zijn naar niets anders dan zon, zee en rust.
  • Chaung Thar: is een levendige strand. Dit strand, met fijn, beige zand, ligt ten westen van Pathein en is zo’n vijf uur rijden vanaf Yangon. Het is een geliefd strand onder de lokale bevolking en het is hier altijd levendig met verschillende soorten restaurants en bars.

De hoofdstad van Myanmar is Naypyidaw. Myanmar telde in 2016 56.890.418 inwoners en het land heeft een oppervlakte van 676.5777 km²

Myanmar is een zeer bijzonder land. Een land van heuvels en valleien, bergen en stranden, tempels en jungles. Het land wordt ook wel het 'Land van Gouden Pagodes' genoemd, vanwege de ontelbaar vele gouden stoepa's in het land. Na tientallen jaren een militaire paria staat te zijn geweest, staat Myanmar op de drempel van revalidatie. Het land biedt bezoekers een rijk cultureel erfgoed, met zijn gouden pagodes, wonderbaarlijke archeologische plekken en fascinerende etnische diversiteit.

Myanmar is gelegen in het meest westelijke gedeelte van Zuidoost-Azië en één van de meest diverse en mooiste landen van de regio. Het land beschikt over bergen in het noorden, vlaktes en meren in het centrale gedeelte en tropische stranden en eilanden in het zuiden. Zo heeft dit land, met haar ouderwetse charme en bijzondere geschiedenis en cultuur, voor iedere bezoeker wel iets te bieden.

Myanmar is één van de minst ontwikkelde landen van de regio en een groot aantal mensen leeft nog steeds vrijwel op dezelfde manier als hun voorouders. De bevolking van het land is verdeeld in bijna honderd etnische groepen, elk met specifieke culturele tradities. Veel van deze tradities zijn meer dan honderden jaren oud. U kunt dit terugzien in bijvoorbeeld het handwerk dat ze produceren, in hun dansen en muziek en in de manier waarop ze leven.

Ook hebben sommige stammen bijzondere gewoontes, zoals bijvoorbeeld de ‘Long Neck’ vrouwen, die als teken van schoonheid metalen ringen dragen om hun nek. Sommigen van hen dragen zo veel ringen, dat hun nek onnatuurlijk lang wordt uitgerekt.

De cultuur van Myanmar is sterk beïnvloed door het Boeddhisme en de Mon-bevolking. Ook kent het invloeden uit haar buurlanden India, Thailand en China. In een recenter verleden heeft de Britse koloniale overheersing gezorgd voor westerse invloeden in de cultuur van Myanmar, zoals bijvoorbeeld in de taal en het onderwijs.

De rol van het Boeddhisme is terug te vinden in het dagelijks leven van de bevolking. Zo zijn sommige van de meest uitbundige festivals religieuze Boeddhistische dagen en enkele van de mooiste gebouwen Boeddhistische pagodes. In het leven van het gewone volk is het Boeddhisme tot op de dag van vandaag één van de meeste belangrijke sturende krachten.

De grootste evenementen zijn Yangon Shwedagon Pwe in februari en Thingyan in april.

Gewoonten

Bij het betreden van tempels en pagodes dient u uw schoenen uit te doen en gepast kleding te dragen. Mini-rokjes, korte broeken of andere onthullende kleding zijn hier niet toegestaan.

Klimaat en weer

Myanmar is een tropisch land met drie verschillende seizoenen: de winter, de zomer en de moessons. De winter is het meest aangename seizoen van de drie en loopt van november tot februari. Hierna komt de zomer, die duurt tot ongeveer mei. Tijdens de zomer in Myanmar kan het erg heet worden. Na de zomerperiode wordt Myanmar getroffen door de moessons, tussen mei en oktober.

De beste periode voor een reis naar Myanmar is tijdens de relatief koele en droge periode tussen medio november en medio februari. Dit geldt als het hoogseizoen, met temperaturen tussen de 25 en 30°C graden en blauwe luchten. In de ochtend kan het in deze periode echter wel behoorlijk fris zijn. Rondom het Inle Lake kan het ‘s nachts wel flink afkoelen en heeft u warmere kleding nodig.

Gedurende de moesson periode kunnen wegen en spoorlijnen overstromen, wat het reizen door Myanmar moeilijk kan maken.

Het is doorgaans vrij warm en vochtig in Myanmar. Daarom is het raadzaam om lichte en casual kleding mee te nemen. Reist u naar het noorden of het Inle Lake, dan is een trui of vest nuttig.De temperaturen kunnen hier, met name in het koele seizoen, ‘s avonds aardig teruglopen.

Reisopties

Naar Myanmar reist u vooral voor het avontuur, de bijzondere cultuur en de vele prachtige gouden pagodes uit het verleden. Indien u een onvergetelijke vakantie in Myanmar wilt hebben, dan is het raadzaam om de oude hoofdstad Yangoon, Mandalay, en Bagan met duizenden pagodes te bezoeken en een boottocht over het levendige Inle meer te maken. Ter afsluiting kunt u bijvoorbeeld lekker op het strand gaan genieten.

Asia Travel Tours kan voor u zowel prachtig maatwerk, als familie- en groepsreizen naar diverse plaatsen in Myanmar organiseren. Daarnaast kunnen wij u een reisaanbod doen van een combinatie van een aantal landen in Zuidoost Azië.

U bepaalt de combinatie van landen en Asia Travel Tours organiseert het voor u!

In ons huidig reisaanbod zijn reeds een aantal tours naar Myanmar opgenomen (zie Reisaanbod).


 

Paspoort en visum

Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Myanmar en minimaal één lege visumpagina hebben. Mocht uw paspoort hier niet aan voldoen dan is het zaak dat u deze op tijd vernieuwd.

De duur van het aanvragenvan het nieuwe paspoort is afhankelijk per gemeente. Bij de gemeente Amsterdam duurt het minimaal 5 werkdagen. Hou in het slechtste geval rekening met 2 weken.

Met een toeristenvisum voor Myanmar en met een geldig paspoort dat na afgifte van uw visum nog 6 maanden geldig is, kunt u Myanmar 28 dagen bezoeken (u mag één keer verlengen met 14 dagen). Deze 28 dagen gaan in vanaf de dag dat u in Myanmar bent gearriveerd. Het visum is 90 dagen geldig vanaf de uitgiftedatum.

Bent u al aan het reizen in Azië en wilt u ook nog naar Myanmar, dan moet u echter wel van te voren een visum regelen. Dit kan bijvoorbeeld in Bangkok bij de Ambassade van Myanmar. Het kan minimaal 2 dagen duren.

Een visum kunt u op verschillende manieren aanvragen. Aangezien Myanmar geen Ambassade in Nederland heeft, dient u voor het visum naar Schaarbeek in België of anders naar Berlijn te gaan. De snelste en beste manier is om het online te regelen en een zogeheten e-visum aan te vragen. U dient 2 pasfoto’s en uw creditcard mee te nemen. 

Reizen met een e-visa is alleen mogelijk indien u aankomt op Yangon International Airport, Mandalay International Airport, Nay Pyi Taw International Aiport, of bij de grensposten over land van Myawaddy, Tachileik of Kawthaung.

Denk er aan om het e-visum uitgeprint op uw reis mee te nemen!

Voor het aanvragen van een visum is het raadzaam geen mediagericht beroep te vermelden. Dit kan namelijk leiden tot vertraging of zelfs weigering van het visum.

Voor de aanvraag van het visum is nodig: een paspoort, een ingevuld aanvraagformulier, 2 pasfoto’s en € 40, een retour- of doorreisticket en een hotelbevestiging.

Gezondheid

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Myanmar (Birma) alleenverplicht als u in de zeven dagen voordat u Myanmar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Gele koorts komt enkel voor in Afrika en Zuid-Amerika.

Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Myanmar (Birma) aangeraden: Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als u geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Myanmar.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Myanmar inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Myanmar vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Het is raadzaam de GGD van uw gemeente te benaderen voor een advies op maat of bij www.vaccinatiesopreis.nl
Voor Myanmar wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis (hersenvliesontsteking) alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

Het is raadzaam om een kleine reisapotheek mee te nemen met een aantal middelen, zoals: pleisters, jodium, sterilon en/of andere middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte.

Veiligheid

Onveilige gebieden

Op 8 november 2015 vonden er in Myanmar verkiezingen plaats. Er blijft een verhoogde kans op spanningen en ongeregeldheden. Wees alert als u in Myanmar bent. Vermijd (grote) publieke bijeenkomsten. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, bijvoorbeeld via de media. Daarnaast wordt het afgeraden om te reizen naar de staat Rakhine aan de grens met Bangladesh, in het zuidwesten.

Dit advies geldt niet voor de badplaats Ngapali. Ook kunt u van en naar Ngapali reizen via de luchthaven van Thandwe.

Het noordelijk grensgebied, vooral de staat Kachin en het noorden van de staat Shan wordt ook afgeraden. In het noordelijke grensgebied van Birma/Myanmar is veel geweld. Sinds 2012 vecht het leger er met verschillende bevolkingsgroepen. Ook zijn er drugsbendes actief.

Bij de grens met Thailand kunnen gevechten ontstaan tussen het Birmese/Myanmarese leger en verschillende bevolkingsgroepen. De partijen hebben hun vijandigheden officieel gestaakt en de grens kan weer worden overgestoken. Maar de kans op geweld blijft bestaan. Daardoor kunnen grensovergangen tussen beide landen gesloten worden. In de grensgebieden liggen onontplofte explosieven en landmijnen.

Veiligheid Naypyidaw
Naast de standaard veiligheidsrisico's voor grote steden is de hoofdstad van Myanmar redelijk veilig. Het wordt wel aangeraden om publieke bijeenkomsten te vermijden.

Douane

U mag een aantal goederen belastingvrij Myanmar invoeren, waaronder 2 flessen sterke drank, 2 sloffen sigaretten, 100 sigaren, 500 gram tabak en een fles parfum of eau de cologne. Sieraden en elektronische goederen moet u aangeven op de luchthaven. Antiek en andere archeologische waardevolle voorwerpen mogen niet meegenomen worden.

Communicatie

Taal

De officiële taal van Myanmar is het Birmees. Daarnaast worden er ca. 200 verschillende etnische dialecten of talen gesproken. 75% van de Birmanen en ook veel minderheden spreken het Birmees.
Het Birmees behoort tot de Tibeto-Birmaanse taalgroep en is verwant aan talen als Kachin, Chin en Kayin. De spreektaal van het Birmees is oorspronkelijk van het Chinees-Tibetaans afkomstig, terwijl het alfabet is afgeleid van het Pali, een Brahmaans schrift uit Zuid-India en dateert uit de 7e eeuw na Christus.

Bellen en internet

In Myanmar wordt het bereik met de mobiele telefoon steeds beter, maar dit verschilt per provider. Wilt u voordelig mobiel bellen, dan kunt u bij een van de vele telefoonwinkeltjes een prepaid simkaart kopen. Daarmee kunt u binnenlandse gesprekken voeren maar ook goedkoop naar het buitenland bellen.

Het landnummer van Myanmar is 0095.

In de grote plaatsen vindt u internetcafés. Veel hotels en restaurants hebben inmiddels (gratis) wifi, maar de verbinding is zeker buiten de grote steden vaak traag.

De lokale tijd in Myanmar is GMT + 6,5 uur. Tijdens de wintertijd betekent dit dat het vijf en een half uur later is in Myanmar en in de zomertijd is dit tijdsverschil vier en een half uur.

Praktische zaken

Geldzaken

De lokale valuta in Myanmar is de Kyats (MMK). U spreekt het uit als Tjat. De Kyat is onderverdeeld in 100 pyas. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 5000 en 10.000 Kyat. Munten zijn waardeloos en worden niet meer gebruikt. Dat geldt ook voor biljetten van 1 t/m 20 Kyat.

Op de luchthaven kunt u euro’s wisselen. Het is verstandig hierbij de aanwijzingen van een gids of reisleider te volgen. Beschadigde of oude briefjes worden niet overal geaccepteerd. Houd hier dus rekening mee bij het wisselen.

In de toeristische gebieden verschijnen steeds meer pinautomaten, maar het blijft voorlopig nog handig contant geld bij u te hebben. Creditcards worden er ook steeds meer geaccepteerd.

De koers is omstreeks 1 augustus 2019: € 1 = 1,659.38 Kyat.

Eten en drinken

Naast rijst staan er allerlei heerlijke gerechten op tafel. De eetgewoonten in Myanmar zijn vergelijkbaar met het land, namelijk uniek. Centraal bij het eten in Myanmar staan rijst en curry. Het eten is een mix van kruidig, bitter en zout die elkaar in evenwicht houden en zo heerlijke gerechten vormen.

Vegetariërs hebben het overigens goed in Myanmar. De inwoners van Myanmar zijn geen echte vleeseters en vegetariërs worden ook vaak gecomplimenteerd over het feit dat ze geen vlees eten.

Nan-Gyi Thouq is een gerecht dat wordt gemaakt met dikke rijstnoedels, die er uitzien als spaghetti. Daarnaast heeft u diverse ăthouq, wat salade betekent. Er zit echter weinig tot geen groente bij. Het zijn koude gerechten, meestal met noedels, rauwe uien, bloem, chili en koriander, geserveerd met een waterige groente of bot soep. Daarnaast zijn de diverse noodles populair.

Doordat Myanmar lang van de buitenwereld geïsoleerd, hoeft u geen McDonald’s, KFC’s of PizzaHut te verwachten. Echter zijn er in de grotere steden wel ‘westerse’ gerechten te vinden in de grotere hotels en restaurants.

Voor de liefhebber van zoetigheid hebben ze in Myanmar kleine witte blokjes van kleefrijst, kokos en suiker (Kyauk Kyawa) en rijstcrackers. Naast de rijst krijgt u meestal groentesoep bij de gerechten welke gratis worden geserveerd. Het eten in Myanmar is over het algemeen minder pittig. De gefermenteerde thee bladeren, ook wel laphet genoemd, zijn onder de inwoners erg populair.

De prijzen van de gerechten starten bij ongeveer 1000 Kyat (groenten) of 1500 Kyat (vlees) op straat. In een restaurant betaalt u iets meer, zo’n € 5 per gerecht wat nog steeds bijzonder goedkoop is.

In Myanmar is het water uit de kraan niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. U kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen.

Let er op dat deze nog dicht zitten als u ze koopt. Plastic flessen met drinkwater worden overal verkocht. U betaalt zo’n 10 cent voor een fles water.

Fooien

Het geven van fooien aan chauffeurs en gidsen in Myanmar is niet verplicht maar wel gebruikelijk. Het is een aanvulling op hun (vaak lage) salaris en verbetert de levensstandaard. Als richtlijn kunt u een fooi van €3 tot €5 per persoon, per dag voor uw gids aanhouden. Voor de chauffeur is €1 tot €2 per persoon, per dag gangbaar. In restaurants wordt een fooi van 5% van de rekening verwacht. Kofferdragers en kamermeisjes kunt u een klein bedrag (ca. 500 Kyat per koffer) geven. U zult merken dat steeds meer mensen ook een kleine bijdrage verwachten, bijvoorbeeld als u een foto maakt of als ze u informatie geven.

Deze bedragen zijn afhankelijk van uw tevredenheid t.a.v. de geleverde diensten. Uw tipgeld kan zowel in Kyat, US Dollar of in Euro.

Rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs is niet geldig in Myanmar.

Er is een lokaal rijbewijs vereist. Bij aankomst kunt u dit verkrijgen bij de politie van Rangoon op vertoon van uw Nederlandse rijbewijs of IRB. Dit rijbewijs is geldig voor de duur van uw bezoek.

Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist, maar wij raden u aan om voor de zekerheid een IRB model 1968 mee te nemen in verband met mogelijke taalproblemen.

Noodnummer(s)

Hieronder treft u het adres van het toeristenbureau in Myanmar aan.

Room No. 4-B, Nilar Condo
No. 204, Bo Myat Tun Road (Middle Block)
Pazundaung Township
Yangon, Myanmar
Tel: (+95) – 09-977204456
Email: info.mtm@tourismmyanmar.com

Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Nederlandse ambassade in Thailand

Nederland en België hebben geen diplomatieke vertegenwoordiging in Myanmar. In noodgevallen kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Thailand of de Belgische ambassade in Thailand.

Het adres is:
106 Thanon Withayu (Wireless Road), Bangkok 10330
T  00 66 (0)2 254 7701
F  00 66 (0)2 254 5579
I   http://thailand.nlambassade.org


Elektriciteit

In Myanmar is er een netspanning van 220 – 250 Volt, 50 Hz. Op de meeste plaatsen kunt u de Europese stekkers gebruiken maar toch is een wereldadapter handig om mee te nemen.


Reisaanbod MyanmarKlik HIER »