+ 31 (0) 6 239 626 76

Thaise premier onvermurwbaar: geen buitenlandse gidsen

Sommige Nederlandse en Vlaamse reisleiders hebben het aan den lijve kunnen ondervinden: in Thailand geldt een verbod voor niet Thaise ingezetenen op het begeleiden van toeristen. Door de jaren heen werd een tiental van hen opgepakt, terwijl ze met een groep een rondreis maakten. Die groepen werden tevens begeleid door Thaise gidsen van wie er maar weinig Nederlands spreken, wat dan tevens de aanwezigheid van buitenlandse reisleiders verklaart.


Hij zat een jaar duimen te draaien

In feite geldt er ten aanzien van Nederlandstalige reisbegeleiders een obscuur gedoogbeleid, dat door lokale autoriteiten naar eigen discretie kan worden toegepast. Vooral Chiang Rai heeft in deze kringen de naam een eigenzinnig invulling te geven.

 

Zo werd daar een jaar of drie geleden een Belg opgepakt, omdat hij in de touringcar waarin hij onderweg was, een microfoon vasthield. Zijn paspoort werd in beslag genomen en hij moest voor de rechter, wat hem noopte meer dan een jaar lang duimen te gaan zitten draaien in Thailand.

Aangezien de officier van justitie niet over harde bewijzen beschikte dat de man in kwestie aan actieve reisbegeleiding had gedaan, werd hij vrijgesproken, De officier van justitie tekende daarop beroep aan. Dat leidde eveneens tot vrijspraak, waardoor het niet tot uitzetting uit Thailand kwam. Wel moest de beklaagde opdraaien voor de advocaatkosten en zat hij meer dan een jaar zonder inkomsten.

 

Niet lang daarna werd, eveneens in Chiang Rai, een andere Belg opgepakt. Bij hem kwam het niet tot een rechtszaak waarschijnlijk door het vullen van de juiste handjes. Daarvoor was ook al een Nederlander gearresteerd in Pitsanuloke. De man was op heterdaad betrapt, toen hij een vrouw in Bermuda broek geholpen had met het dichtknopen van een sarong, waarmee ze haar onoorbare kleding moest camoufleren.


De sarongs worden in bepaalde tempels voor de gelegenheid ter plekke verhuurd. Om de betreffende reisleider weer vrij te krijgen deponeerde het reisbureau waar hij werkte de som van 100.000 baht op het politiebureau.


Van broodroof zou geen sprake zijn

Er zijn in Thailand 70,655 officiële toergidsen geregistreerd op het Departement van Toerisme. Verreweg het grootste gedeelte daarvan beheerst de Engelse taal in meer of mindere mate, gevolgd door Chinees, en Japans.

Het aantal Thaise toergidsen dat Nederlands spreekt is praktisch nihil. Vandaar dat inkomende touroperators van georganiseerde groepsreizen op de Nederlandse en Vlaamse markt er al jaren geleden bij de Thaise overheid op aandrongen om buitenlandse reisleiders toe te staan. Mits er dan ook een Thaise gids aanwezig is, zou er dan van broodroof geen sprake kunnen zijn.

Dit leidde er toe dat het voor deze markt tot een nooit officieel bevestigd gedoogbeleid kwam, daar veel van de deelnemers aan dergelijke georganiseerde rondreizen het Engels niet voldoende machtig is en er simpelweg geen Nederlandssprekende Thaise gidsen beschikbaar zijn.

 

Ook de Professional Tourist Guide Association van Thailand dringt er al jaren bij de overheid op aan om buitenlandse reisleiders een officieel statuut te geven. Onder de huidige wetgeving kan dit beroep uitsluitend door Thais worden uitgeoefend.

Op het ogenblik wordt deze lijst van verboden beroepen opnieuw bekeken mede in verband met de geplande aanleg van de hoge snelheidslijnen. Daarbij zal ook Chinese personeel moeten worden ingezet wat onder de huidige wetgeving niet kan.

De opleiding van gidsen laat veel te wensen over

Maar reisbegeleiding blijft exclusief gereserveerd voor Thaise ingezetenen. ‘Er is geen sprake van dat buitenlanders wordt toegestaan om als toeristen gidsen te werken’, zo liet onlangs de Thaise premier Prayuth Chan-Ocha via een woordwoordvoerder weten.

Wel gaf hij toe dat er in Thailand een tekort is aan gidsen. Met een groeiend aantal bezoekers vooral uit landen zoals Zuid-Korea en China, neemt dat jaarlijks toe. Om dat probleem op te lossen gaf hij de Minister van Toerisme en Sport de opdracht om samen met het Ministerie van Onderwijs te onderzoeken of meer gidsen kunnen worden opgeleid.

 

Gidsen die reeds een licentie hebben, sommeerde hij te blijven werken aan hun vakmanschap om de eisen van de markt te kunnen bijbenen. Zoals ook elders in het onderwijs laat de opleiding van Thaise gidsen veel te wensen over en ontbreekt het vaak aan parate kennis. Dat kan soms tot hilarische toestanden leiden.

Bij een bezoek aan de middeleeuwse ovens van Sawan Kolok, waar het befaamde Celadon vervaardigd werd vroeg een buitenlandse toerist onlangs aan een Thaise gids op hoeveel graden dat ceramiek gebakken werd en kreeg als antwoord: ‘wel honderd graden’.
‘Honderd graden?’ riposteerde de toerist, ‘daar kan je nog geen brood mee bakken’.